Didim Ticaret Odası yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle her yıl düzenlediği geleneksel kahvaltı etkinliğini bu yıl da gerçekleştirdi.
Kahvaltı etkinliğine Oda Başkanı Hilmi Erbaş, oda yöneticileri, meclis üyeleri ve ilçede görev yapan basın mensupları katıldı. Oda tarafından ilçede görev yapan basın mensuplarına Adnan Menderes Üniversitesi ile düzenledikleri Kültür ve Turizm Sempozyumunun kitabı ve ajanda hediye takdim edildi.
Günün anlam ve önemini belirten Oda Başkanı Erbaş, 2024 faaliyetlerini ve 2025 hedeflerini de anlattı.
Erbaş, konuşmasında “Ticaret Odası olarak 2024 yılı zor bir yıldı. Ticaret odası, ilçemizdeki ticaret erbabı ve ülke için zorluklarla dolu bir yıl oldu. Ancak tüm zorluklara rağmen ticaret odası açısından hedeflerimize ulaştığımız bir yıl olarak geride kaldı. 2024 yılı için 12 milyon TL bütçe belirlemiştik, bunu 14 milyon 600 bin TL civarında bir gerçekleşmeyle tamamladık. Odamızın borcu yok ve 2025 yılına 8 milyon 500 bin TL artı değerle geçmiş bulunuyoruz.
“BU YIL İÇERİSİNDE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK”
Haziran ayında, daha önce TOBB Üniversitesi ile başlattığımız Sektörel Gelişim Stratejisi Projesi’nin çalıştayını gerçekleştirdik. Şubat ayında ise Adnan Menderes Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Sempozyumu düzenledik. Sempozyumun kitabını da yayımladık ve sizlere takdim ettik. Çalıştayımızın sonuç raporu da Ocak sonu veya Şubat ortasına kadar basılı hale gelecek ve sizlerle paylaşılacak. Bu çalışmalar, tarım ve tarıma dayalı endüstri, kentleşme, kent kimliği ve turizm konularında önümüzdeki dönemde atılacak adımlar için bir yol haritası niteliği taşıyor.” dedi.
BİRLİKTE HAREKET ETME KÜLTÜRÜ
2024 yılının ilçe adına en olumlu gelişmesinin, birlikte hareket etme kültürünün güçlenmesi olduğunu ifade eden Erbaş, “Kaymakam Bey’in başkanlığında, belediye başkanımız, siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız arasında önemli bir uyum sağlandı. Bu birliktelik anlayışını devam ettirmek büyük önem taşıyor. Gelecekte hangi yönetici değişirse değişsin, bu ortak hareket etme kültürüne sahip çıkmak ilçemizin başarısı açısından kritik bir unsur olacaktır.” şeklinde konuşmasını sürdü.
2025 YILI PLANLARI VE HEDEFLERİ
Erbaş, konuşmasının sonunda 2025 yılı planları ve hedeflerini dile getirerek şunları kaydetti: "2025 yılı bütçemizi 20 milyon TL olarak belirledik. Tüm ekonomik zorluklara rağmen bütçe hedeflerimizi aşacağımıza inanıyoruz. Bu yıl gerçekleştirmeyi planladığımız iki önemli proje var:1. Turizm Master Planı Turizm Bakanımızın da ifade ettiği gibi, ilçemize bir Turizm Master Planı gerekiyor. Eğer Büyükşehir Belediyesi bu projeyi hayata geçirmezse, Didim Ticaret Odası olarak biz bu planı hazırlayacağız. Üniversitelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ocak ayı sonunda veya Şubat başında bu konuda kamuoyuyla detayları paylaşacağız.2. Apollon Tapınağı’nın Artırılmış Gerçeklik Projesi Apollon Tapınağı’nda ziyaretçilerin 3 boyutlu tarihi deneyimleme imkânı bulacağı bir artırılmış gerçeklik projesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca çocuklar için tarihsel gerçekliğe uygun bir oyun modülü tasarlıyoruz. Bu proje kapsamında kullanılacak alan, Valiliğimiz tarafından tahsis edildi ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yeni turizm sezonundan önce projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bunun dışında, ticaret odamızın tadilat çalışmalarına da başlıyoruz. Hizmet birimlerinin daha nitelikli bir yapıya kavuşması için Ocak sonunda bu süreci başlatmayı planlıyoruz. Bahar ayına kadar tamamlanmasını öngörüyoruz.
DİDİM MUTFAK AKADEMİSİ PROJESİ
Didim Mutfak Akademisi Projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Kaymakamlığımız ile birlikte, 2024 yılı içerisinde başlattığımız bir proje.. Bu projenin amacı, ilçemizdeki konaklama tesisleri, restoranlar ve yeme-içme sektöründeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli aşçı ve pasta ustaları yetiştirmek. Proje kapsamında iş garantisi sunuyoruz. Önce tesislerimizden ve firmalarımızdan işe alım taahhütleri topladık. Yılda yaklaşık 80-100 kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz. Proje, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunuldu. Başlangıçta bütçenin %10’unu ticaret odası olarak biz karşılayacaktık, %90’ı ise GEKA ve Bakanlık tarafından sağlanacaktı. Ancak, bakanlık bürokratlarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda, projenin onaylanması açısından katkı payımızı %25’e çıkarmamızın önemli olduğu ifade edildi. Bunun üzerine, ticaret odası olarak katkımızı %25’e yükselttik. Proje, 2024’ün son haftasında onaylandı ve odamıza resmi bildirimi yapıldı. Toplam bütçesi yaklaşık 3 milyon 160 bin TL olan projenin yarısını ticaret odası olarak biz, diğer yarısını ise GEKA ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karşılayacak. Önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak ve Mayıs sonuna kadar projeyi tamamlayıp hayata geçirmiş olacağız. Bu proje, ilçemiz açısından önemli bir istihdam kaynağı yaratacak ve bakanlığımızın katkı sunduğu değerli bir çalışma olacak." dedi.