Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen ve sokak hayvanları yasası olarak kamuoyunda tartışılan 5199 sayılı kanunda yapılan son değişikliklere Didim’de tepki geldi. Kısa adı DİHAD olan Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği tarafından protesto yürüyüşü düzenlendi. Eski Adliye binası önünden başlayan yürüyüşe DİHAD Derneği ve üyeleri yanı sıra CHP Didim İlçe Başkanı Aşkın Atlı ve ilçe yöneticileri, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ve sokak hayvanları gönüllüleri katıldı. Ellerinde döviz ve pankartlarla yürüyen kalabalık Kent Meydanında yürüyüşü tamamladı.

Başkan yardımcısı Süvari sahte hesaplara ateş püskürdü Başkan yardımcısı Süvari sahte hesaplara ateş püskürdü

Didimli Hayvan Severler Patilidostlar Icin Alanlara Cikti 491689 E063224C910F3786Cfb87702768711Af


Kent Meydanındaki basın açıklamasına Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’da katıldı. Grup adına basın açıklamasını DİHAD üyesi Sinem Acet okudu. Acet yaptığı açıklamada “Artış gösteren köpek popülasyonuna çözüm üretmek bahanesiyle başlanan çalışmalara kendilerinin yasaklı hale getirdiği ırklardan başlayarak kediler de dahil olmak üzere tüm sokak hayvanlarını keyfiyetle katletmeyi kapsayan bir yasa ile nokta konulmuştur. Ne tezattır ki, popülasyonun en önemli artış sebeplerinden olan yasal ve yasa dışı üretime dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır. İlgili tasarının hazırlanması sürecinde her kesimin görüşünün dikkate alındığı iddia edilmişse de sonuçta ortaya çıkan tasarı bizlere, alınan görüşlerin yalnızca kendi kafalarındaki katliam fikrini güçlendirmek ve kılıf uydurmak İçin kullanıldığını göstermiştir. Yükümlü olduğu üzere hayvanları korumakla görevli belediyelere, katil olmaları için günlerce çalışma yapan, katliamı güz elleyerek binlerce masum canı alma planlarını kamuoyunun talebiymiş gibi lanse eden tüm yetkililer, hukuk tarihinin utanç timsali, kara bir lekesi olacaktır. Çözümden, vicdandan ve hakkaniyetten uzak, kan kokan bu yasa üzerinden hayvanların yaşam hakkını tartışma konusu yapanları tarih utançla anacak ve hiçbir zaman affetmeyecektir. Popülasyonun kontrol altına alınmasına yönelik tedbirleri düzenleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun uygulanması için hiçbir denetim ve tedbir yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin, konu öldürmeye geldiğinde hapis cezaları ve belki de kayyum atanması gibi ağır yaptırımlarla gözdağı vermesi, niyetlerinin kamu sağlığını, kamu güvenliğini sağlamak değil hayvanları katletmek olduğunu açıkça göstermektedir. Artış gösteren popülasyonun tek sorumlusu yasayı yerine getiremeyen ve getirmek istemeyen bakanlık ve belediyelerdir, bedeli hayvanlara ödetilemez. Bakanlığından belediyesine, siyasetçilerinden memurlarına 20 yıldır hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiş siyasi iktidarın takdirine bırakacak hiçbir canımız yoktur; vermediğiniz canı alamazsınız. Herkese çağrımızdır; bugün mahallede yolunuzu gözleyen dostlarınızın gözlerinin içine bakın ve onları öldürmelerine izin vermeyeceğimizi söyleyin.” İfadelerine yer verdi.

Didimli Hayvan Severler Patilidostlar Icin Alanlara Cikti 491689 2D96Af39687E02D5C95354Aa8835C333

“VERDİĞİMİZ TEPKİ HAKLIDIR; CAN DOSTLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ”


Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ise Didim’de koyulan bu tepkinin haklı olduğunu vurgu yaparak “Bugün o kadar haklı, o kadar doğru bir tepkiyi ortaya koyuyoruz ki hiçbir canlının elinden yaşam hakkını almak kimseye bırakılamaz, mümkün de değildir. Hayvanlarımıza, tüm canlılarımıza, şu ağacımızdaki dallara bile sahip çıkmak zorundayız. Onların yaşam hakkı var. Kaldı ki bizimle beraber yaşayan canlılarımıza, dostlarımıza sahip çıkmak zorundayız. Bu anlamıyla da zaten gerekli desteği gösteriyoruz ve hep birlikte de bunu başaracağız. Sevgili dostlarımız ve sizlerle beraber ne diyoruz? Kısırlaştıracağız sahip çıkacağız ve yaşatacağız. Onlara meydan vermeyeceğiz. Ve diyorlar ki sokakta bir köpek bir insanı ısırdığında belediye başkanları bundan sorumludur. Öyle değil mi? Biz bütün canlılarımıza sahip çıkacağız. Sadece onlar ısırmıyor ki kimseyi. Öyle değil mi? Biz diğerlerinin sahiplenilmesine ve diğerlerinin yaşam haklarının elinden alınmasını istiyoruz o zaman. Öyle değil mi? Biz onlara sahip çıkacağız dostlarım. Sahip çıkacağız. “diye konuştu.

Didimli Hayvan Severler Patilidostlar Icin Alanlara Cikti 491689 460C292Ae33F53B37Dcb502F5Fbe6Eeb

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN