25-26-27 Nisan tarihlerinde Didim Belediyesince Akköy mahallesinde gerçekleştirilecek olan Didim Ege Lezzetleri Festivali başladı. Akköy girişinde toplanan kalabalık kortej eşliğinde festival alanına yürüdü.

Önder Akköy’deki çiçeklerle süslenmiş bir traktör korteje eşlik ederken, profesyonel dans grupları ve bando eşliğinde alkışlarla alana yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, İyi Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Afyon Belediye Başkanı Burcu Köksal, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, CHP Didim İlçe Başkanı Aşkın Atlı, İyi Parti Didim İlçe Başkanı Fatma Yelpaza, CHP’li Belediye meclis üyeleri ile bazı Oda başkanları, Sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“FESTİVALLE YEMEĞE ULAŞMANIN EKONOMİK VE İDEOLOJİK BOYUTLARINI DA DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ”

Yürüyüşün ardından sahneye çıkan Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay

Belediye Zabıtası'na güvenli sürüş eğitimi verildi Belediye Zabıtası'na güvenli sürüş eğitimi verildi

“Bugün ilk kez düzenlediğimiz Ege Festivalimize hepiniz tekrar hoş geldiniz. Yıllarca açlığımızı doyurmak ve en ucuz şekilde beslenmek üzerine kurulu olan günlük rutinimiz, yani yemek yapmak ve yemek, bugün artık bir festival konusu haline geldi. Bizler de bu festivalle yemeğin sağlığımız ve geleceğimiz açısından ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Bu amaçla, Didim'in Akköy Mahallesi'nin merkezinde bu festivali gerçekleştiriyoruz. Verdiğiniz katkılardan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bilirsiniz, halk arasında şöyle bir söz vardır: "Kalbe giden yol mideden geçer." Demek ki beslenmek çok önemli, öyle değil mi? Hayatımızı güzelleştiren, mutluluğu artıran hormonlarımız bile yemekle doğrudan alakalı. Ayrıca yemek kültürü ve yemek adabı, insana kibarlık, zarafet ve birçok olumlu kişisel özellik de kazandırır. Bugünlerde hepimizin bildiği gibi, ekonomik açıdan zor bir dönemden geçiyoruz. Yoksulluk ve yokluk birçok vatandaşımızı pençesine almış durumda. Bu festivalle, yemek yemenin ve yemeğe ulaşmanın ekonomik ve ideolojik boyutlarını da daha iyi anlayacağız.

Hani bir zamanlar "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyenlere inat, bizler doğada bulduğumuz otları yemeğe dönüştürecek, kendi besin kaynaklarımızı yaratacağız. Vatandaşlarımızın sağlıklı, dengeli ve mutlu bir şekilde beslenebilmesi için buradaki yemekleri tanıtacağız. Ege kültüründen öğrendik ki, tabaktaki zeytinyağına ekmek banarak yemek en büyük lezzetlerden biridir. Kırlarda topladığımız otlarla yemek yapmak, denizde sadece balık değil, diğer deniz ürünlerini de soframıza katmak en doğal, en güzel yöntemlerden biridir. İşte bütün bunları bu festival aracılığıyla ülkemize ve dünyaya anlatacağız, tanıtacağız ve hep birlikte daha çok öğreneceğiz. Bir yandan yokluk ve yoksullukla mücadele ederken, diğer yandan yemek pişirmenin ve yemenin mutluluğunu yaşayarak, yaşam kültürümüzü geliştireceğiz. İnanıyorum ki, binlerce yıllık ömrü olan zeytin ağacı gibi Ege’nin yemek kültürü ve onun topluma yansımaları sayesinde, barış içinde, kardeşçe ve eşit bir şekilde yaşayacağız. Türkiye’nin ve Türkiye halklarının ağız tadı bozulmasın diye hep birlikte çalışacağız. Çok güzel bir festival geçirmemizi diliyorum.” dedi.

“İLK GÜN YENİ NESİL YEMEKLER YAPILDI”

Konuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri Akköy sokaklarında kurulan stantlar gezerek bilgiler aldı; tadımlarda bulundu. Festivalin ilk gününde Egenin yeni nesil yorumları, Egenin yeşil mirası; otlar renkler ve yeni lezzetler ile Ege mutfağında nostaljik yenilik başlıkları altında şefler yemekler yaparak işin inceliklerini anlattı.



ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık bölümü öğrencileri de ayrı lezzetlerle tatlandırılan her sokakta stant açarak, yöresel yemekleri yaparak, vatandaşlara ücretsiz olarak ikram etti.

“AKKÖY’ÜN RUM MİMARİ SOKAKLARINDA STANTLAR KURULDU”

Festivalin ilk gününde Akköy’de belirlenen Rum mimarisi sokaklarında isimler verilerek, farklı tatlar vatandaşa sunuldu. Bazı sokaklarda gözleme, sarma ve tatlılar, diğer sokakta zeytinyağlı yemeklerin yanı sıra zeytin ve zeytin yağı, el işi sabunlar, tarhanalar, yöresel otlardan yapılan börekler satışa sunuldu. Tarihi sokaklarda sokak müzisyenleri şarkılar seslendirirken el işi ürünlerde festivalde unutulmadı.

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN