Didim’de ev satın alan yabancı uyruklu vatandaşlar, dolandırıldıklarını ileri sürerek sorunlarının çözümünü istediler. İlçede faaliyet gösteren bir inşaat firmasından, inşaat halindeyken 2008 yılında ev satın alan yabancı uyruklu vatandaşların bir kısmı aradan geçen süreye rağmen evlerinin tapularını alamazken, aynı zamanda evlerine ipotek konulup haciz yoluyla satışa çıkarılmasının şokunu yaşıyor. Durumdan mağdur olan ve 50 hane konuyu yargıya taşıdı. Mağdur vatandaşlar bir araya gelerek süreçle ilgili olarak yaşadıklarını anlattı. Mağdur vatandaşların durumuyla ilgili bilgiler veren Avukat Mehmet Gölebatmaz, “Mağdur müvekkillerimizin bazıları, 2008 yılında inşaatına başlanan siteden ev almışlar. Bu site 450 konutluk fakat tamamında aynı sorun yok. Aralarında İngiliz, İrlanda ve İsviçre uyruklu vatandaşların da olduğu bazı hanelerin tapuları süreç içerisinde verilmemiş. Bu kişiler paralarını ödedikleri halde kötü niyetli yaklaşımlarla tapularını yetkili firmadan alamamışlar. Satış sürecinde kendi aralarında sözleşme yaparak ödemeler yapılmış. Şirket değişik nedeniyle bu 50 aileye tapularını vermemiş” dedi.

“ŞİRKETİN İÇİ BOŞALTILMIŞ”

Aileler hukuka başvurup dava açarken, şirketin borçları nedeniyle evlerin üzerinde ipotek ve hacizler bulunuyor. Avukat Gölebatmaz, “Aileler şirketin içinin boşaltılması nedeniyle ödedikleri parayı da geri alamıyor. Şirket sorumlu aleyhinde ceza davası için başvurduğumuzda savcılar bunun hukuki iş olduğu gerekçesiyle ceza davası açmıyor. Açmadığı için de sorumlular ceza alamıyor. Hukuki süreç devam ediyor. Davaları kazananlar oldu fakat para tahsil edilemiyor. Bazı ailelere tapuları verilmiş fakat üzerinde ipotek olduğundan evleri banka tarafından satışa çıkartılmış durumda. Biz de ailelerin mağduriyetini önlemek adına hukuksal süreci takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

“SIKINTIDAN KALP KRİZİ GEÇİRDİM”

Siteden ev alan İngiliz uyruklu Gerald ve Gıneen Dove çifti, 2010 yılında evi satın aldıklarını ve parayı ödemelerine rağmen tapu alamadıklarını belirtti. Gerald Dove, süreci şöyle anlattı: “2014 yılında bize ‘Başka yer vereceğiz’ diyerek evimin üstüne başka para istediler. İkinci bir yer gösterdiler fakat onun da tapusunu vermediler. Defalarca tapumuzu istedik, araştırınca baktık ki evin tapusu bankaca satışa çıkartılmış. Yani bizi oyalıyorlar. Dolandırıldığımızı yıllar sona bu olaylarla anladık. Ben yaşadığımız bu sıkıntılardan dolayı kalp krizi geçirdim ve ameliyat oldum. Bir an önce bu işlerin düzelmesini istiyorum.”

“ÇARE BULUNMASINI İSTİYORUZ”

Joanne Richards ve Philip Andrew Richards çifti ise 2009 yılında evlerini satın almalarına rağmen o günden bu yana tapularını alamadıklarını ve hukuki süreç başlattıklarını dile getirdiler. Joanne Richards, “Yaşadığımız tüm olaylardan ve sıkıntılardan dolayı göğüs kanserine yakalandım. Firma yetkilileri her durumu biliyor ve yaşadığımız sıkıntıları da biliyorlar. Evimin satılacak durumda olması bizi korkutuyor. Hem evimizin durumuyla, hem de sağlığımla ilgilenmek durumundayım. İyileşmem morale bağlı ama bu durumda nasıl iyi olayım? Yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.