Aydın Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Eylül ayında Aydın'ın il bütününe yönelik 1/25000 bin Ölçekli Nazım İmar Planı hazırladı ve plan Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Bu plana göre Didim'de Akyeniköy, Bozseki, Balova, Zümrüt'tepe, Akarkuyu olarak bilinen bölgelerin bazı kısımları Ekolojik Niteliği Korunacak Alan veya yeşil alan ilan edildi. Planların içeriğinin ortaya çıkmasının ardından Didim kamuoyunda tepkiler yükseldi.

HAK SAHİPLERİ DE KATILDI

Didim Ticaret Odası Başkanı Erbaş'ın düzenlediği basın toplantısına, Oda Yönetim Kurulu üyeleri, emlak sektörü temsilciler ile hak sahipleri de katıldı. Erbaş, basın toplantısı yapmasının iki ana sebebi olduğunu anlatarak, “İki tane konuyla ilgili odamızın doğrudan ismi geçtiği için bilgilendirme için düzenlendi. Bu toplantının ana amacı, kamuoyundaki bilgi kirliliğini odanın penceresinden gidermek, devam eden çalışmalarla ilgili bilgi vermek ve bundan sonraki çalışmalar hakkında bilgi vermektir. Bu seçildiğimiz günden bu yana ilk toplantı ve bu da zorunlu halden dolayı yapıldı” dedi.

“ODA ÜYELERİMİZİN HAKKINI SAVUNACAĞIZ”

Erbaş, ilk olarak bir AVM’nin otoparkında yapılmaya çalışılan halı satışıyla ilgili sürecin durdurulması noktasında gelinen süreci anlatırken, “Geçen hafta Cuma günü Akbük yolundaki bir AVM’nin otoparkına promosyonlu halı çadırı kuruldu. Üyelerimiz bundan kaynaklı rahatsızlıklarını dile getirdiler. Biz de hukukçularımız ve arkadaşlarla değerlendirdik. Bunun kanuna uygun olmadığı ve üyelerimize zarar verdiğini tespit ettik. Biz de bu AVM’nin yetkilileriyle görüşme yaptık ve yanlış olduğunu dile getirdik. Bu tür korsan faaliyetlerine izin vermeyeceğimizi dile getirdik. Onlar da kendi yetkilileriyle görüştüler ve 24 saat içerisinde satış yapmadan kaldıracaklarını dile getirdiler. Biz de üyelerimizi durumun çözüldüğünü dile getirdik. Biz bu konuyla ilgili Belediye Başkanımızla da görüştük ve belediyeden ve zabıtadan izinlerinin olmadığını bize bildirdiler. Bundan sonra da bu çadır kaldırıldı. Odamız üyelerimizin mağduriyetine yol açacak durumlara karşı çalışmalarını yürüteceğimizi dile getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

"ENDİŞE VE KAYGILAR VAR"  

Erbaş, esas sorunun imar planları iptal edilen yerler olduğunu belirterek, “İkinci konu, salonunda dolmasına sebep olan konu. Aydın BŞB’nin yürüttüğü 1/25 binlik planların çıkması. Planlardan dolayı endişe ve kaygılar var. Öncelikle planlama süreci nasıl gelişti? Bu süreçte odalar, kurum ve kuruluşlar, hepsi planlama sürecinin başından sonuna kadar görüşleri alındı. Bizi 2 defa davet ettiler, biz de katıldık. Turizmle ilgili görüşlerimiz talep edildi, biz de görüşlerimizi anlattık ama o sürece kadar plan çalışması ortaya çıkmış değildi. Plan yapma yetkisi 2013’deki kanun çerçevesinde BŞB Meclisine verilmiş durumda. BŞB ilgili planlamayı başlatmış ve süreci yürütmüş durumda. Ticaret Odası sizden önce bu planları görmüş değil. Ne gibi konuları tespit edeceğimizi ön toplantıda belirledik ve orada ifade ettik. Bu çalışmayı oda olarak önemsedik. İkinci toplantıda verileri anlattılar ama planı görmedik. Biz iki toplantıda oda olarak planlama kuruluşunun yetkilisi ile BŞB yetkilisine, 'Bu planlar Didim için önemli, sizi Didim’e davet ediyoruz' dedik. 'Taslak planı bize gösterin' dedik. Teknik sebeplerle bu toplantı gerçekleşemedi" diye konuştu.

“DİDİM PLANLAMADA İKİ KURUMA AİT”

Didim’in imar planlarının iki kurum yaptığını ifade eden Erbaş, “Didim’in imar planları hep sorunlu oldu. Didim’de iki kurum planlama yapıyor. Didim ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı Turizm Bakanlığında, bir kısmı da Büyükşehir Belediyesinin yetkisinde. 3194 sayılı yapılan planlarda teknik olan bir sorun yok. Üst ölçekli planlar olmadığından kurumlardan görüşler alınarak 1/5 binlikleri yapılarak nazım imar planları yapılmış ve 1/1000'lik planlar yapılmış ve 10 binin üzerindeki arsa mevzuata uygun oluşturulmuş arsalardır. Bu arsalar ve parselasyon planları 3. kişiler ve yatırımcıların eline geçmiştir. Birçok vatandaşımız buradan arsa almış. 2011’deki çevre düzeni planı aynen korunsaydı, 25 binlikte buna dikkat edilecekti" ifadelerini kullandı.

“PLANLARIN DÜZELTİLMEMESİ İÇİN NEDEN YOK”

Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun düzeltilmemesi için hiçbir neden yok. Sayın Belediye Başkanımız da bunun düzeltilmesi için girişimde bulundu. BŞB Meclisine yeni bir çalışma ve plan yapmaya ihtiyacımız var. Bu yapılmazsa en değerli hak olan mülkiyet hakkına müdahale edilmiş olacak. Yasal olarak bu mümkün mü, kurumlar plan yapma yetkisi var ama diğer yandan mülkiyet hakkı var. Burada doğru bir dil kullanmalıyız. Bakanlığından kaynaklı olmayan ve bir miktar gelişme sağlanan BŞB, planları yapmış. Burayı da ekolojik niteliği korunan alanlar diye yapmışlar. Aslında bu yapıyla ilgili bir yapı yasa getirilmiş değil. Bir kısım yerlerde tarımsal kısmı döndürülmüş. Esas ağılıklı itiraz olan bölgede doğal niteliği korunacak alan, burada yapılaşma getirilmemiş. Kamu yararı gereği burasının korunması gerekiyorsa buradaki insanlar mağdur edilmemeli ve bu da düşünülmeli. Hem Didim Belediye Başkanı, hem de Aydın BŞB Başkanının bu konuyu ele alacağını ve çözüm üreteceğini düşünüyorum. İcab ederse önümüzdeki BŞB Meclisinde bir çalışmanın yapıldığına ve yetişebileceğine ilişkin görüşler de var. Bu planı yapan BŞB değil mi, bu tekrardan değiştirilir. Yeter ki duruma doğru anlatalım. Biz de Sayın BŞB Başkanımıza durumu anlatacağız.” 
  Erbaş, konuşmasının sonunda herkesin dilekçe ile itiraz etmesinin önemini vurgularken, böylelikle yetkililer tarafından dikkate alınacağını umduğunu belirtti.