Didim Efeler Mahallesindeki bir yaya geçidinde gerçekleştirilen etkinlikte görme engellilerin geçiş üstünlüğü çalışması gerçekleştirildi. Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerinin de katıldığı etkinlikte, görme engelli vatandaşların karşında karşıya geçerken, bastonu gören sürücüler, görme engellilere yol verdi. Sürücülere teşekkür eden DİYED Başkanı Tuncer Kura yasayla ilgili bilgiler verdi. Etkinlikte Trafik ekipleri de sürücülere bilgilendirme broşürü dağıttı.
"KALDIRILAN BASTON KESİN DUR SİNYALİDİR"
Etkinlikle ilgili bilgiler veren Didim Engelliler Derneği Başkanı Tuncer Kura, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü olduğunu belirterek, görme engelli bireylerin erişilebilirlik haklarına, trafikteki geçiş üstünlüklerine ve yerel yönetimlerin alması gereken tedbirlere dikkat çekti.

Trafikte beyaz bastonun havaya kaldırılmasının "Karşıdan karşıya geçmek istiyorum, yol verin" anlamına geldiğini belirten Kura, kuralları ve yasal hakları şöyle sıraladı: Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, beyaz bastonunu havaya kaldıran yayanın kesin geçiş önceliği vardır. Sürücülerin yavaşlaması ve gerekirse tamamen durması zorunludur. Düz beyaz baston görme engelini; kırmızı-beyaz bantlı baston ise kişinin hem görme hem de işitme engeli olduğunu gösterir.
YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI"
Erişilebilir kent yaşamı için yerel yönetimlerin sorumluluklarına vurgu yapan Tuncer Kura, Didim ölçeğinde yapılması gerekenleri dile getirerek "Trafik ışıklarında sesli anons sistemlerinin yaygınlaştırılması, Belediye otobüslerinde görme engelliler için sesli durak anonsları, işitme engelliler için ise ekranlarda işaret diliyle bilgilendirme yapılması, Şehir genelindeki hissedilebilir sarı rehber yolların eksiksiz ve standartlara uygun tamamlanmasıdır.” İfadelerine yer verdi.

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜR "
Engelli STK’larının hak ihlallerine karşı mücadele etmek ve çözümler sunmak için var olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Tuncer Kura, farkındalık çalışmalarına verdikleri destekten dolayı Didim İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hakan Şengül’e, Trafik Şube Başkomiserine ve tüm emniyet teşkilatına teşekkür etti.



