İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Aydın’a geldi. Aydın ziyaretinde ilk olarak İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, Söke ilçesinde üretici Muzaffer Kovancı’ya ait hasadı yapılan pamuk tarlasında çiftçilerle buluştu.

“DERDİN NE OLDUĞUNU İYİ BİLİRİM”

Pamuk tarlasında açıklamalarda bulunan Dervişoğlu, bu toprakların yabancısı olmadığını kaydederek “Ben buradan 100 kilometre ilerideki bir ilin milletvekiliyim. Dolayısıyla pamuk tarlalarında derdin ne olduğunu diğer siyasilere oranla ben daha iyi bildiğimi söyleyebilirim. Ayrıca Aydın Milletvekilimiz sayın Ömer Karakaş bey de pamuk çiftçisinin dertlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sıklıkla dile getiriyor. Pamuk maliyetinin ne olduğunu, girdi maliyetlerinin ne denli yükseldiğini ama buna rağmen ürün fiyatlarının ne kadar aşağıda kaldığını da Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hesaplama yaparak kamuoyuyla paylaşıyor.” dedi.

Drv

“ÇİFTÇİNİN TARLASI VATANIDIR”

Sadece pamuk üreticilerinin değil ülkenin her yerinde çiftçinin perişan edilmiş bir durumda olduğunu ifade eden Dervişoğlu, “Pamuk üretiminde bakıyorsunuz, girdi maliyetleri yükseliyor, ürün fiyatları düşük. Bir tarafta mücadele yöntemlerinden doğru bir biçimde istifade edilemediği için zararlı haşereler pamukta hastalıklara neden olmuş. Asıl mesele tarımda doğru bir planlamanın yapılmaması, stratejik ürün planlamasının doğru belirlenmemesi buna bağlı olarak da çiftçinin mağdur edilmesi. Destekler çok önemlidir. Bu topraklar sıradan topraklar değil, çiftçilerimizin tarlalarına olan sadakatleri, aynı zamanda vatana olan bağlılıkları ve sadakatleriyle eşdeğerdir. Yani açık ve net olarak söylüyorum. Her çiftçinin tarlası vatanıdır. Dolayısıyla bu topraklarda ekim yapılırken aynı zamanda vatanımızı yaşatma mücadelesi vatanı ayakta tutma mücadelesi de verilmiş oluyor. Eğer bu toprakların çiftçisi para kazanamıyorsa, kim para kazanacaktır?” diye konuştu.

Drvs 2

“ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARDAN KURTARILMASI LAZIM”

Söke pamuğunun Avrupa Birliği'nin kabul ettiği bir coğrafi işaretleme tescili almış ürün olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, “Bunun maliyeti bugünün hesaplamalarına göre 25-26 lira arasında zaten bir maliyet var. Eğer icarlı tarlalarda ekim yapıyorsanız bu 34-35 TL’ye çıkıyor. Kütlü pamuk fiyatı olarak da 25 lira belirlenmiş. Şimdi çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak? ‘Çiftçiye destek veriyoruz, teşvik veriyoruz' diyorlar. Ama bir kanun emri var, yerine getirmiyorlar. Türkiye'de gayrisafi milli hasılanın yüzde birinin çiftçilere destek olarak verilmesi bir kanuni emir, bir kanuni mecburiyettir. Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası bir trilyon 100 milyar dolardır. Dolayısıyla çiftçiye verilmesi icap eden desteğin de bunun yüzde biri olarak 10 milyar doların üstünde olduğunu hesaplar ve çiftçiye bugüne kadar mazot ve diğer destekler içine katıldığında 157 milyar verilmiş olduğuna bakarsanız Türkiye'de çiftçi bu devletten bu yıl için 200 milyar lira alacaklı. Dolayısıyla çiftçinin bankalara olan borçları vardır. Tüccarlara olan borçları vardır. Bu borçlar da çok üst seviyeye yükselmiştir. 850 milyar liradır çiftçinin borcu. Ve bu 850 milyar liralık borç için yaklaşık 2 milyon kişinin gayrimenkullerinin ve araçları üzerinde hacizler vardır. Çiftçimizin tarlaları ipoteklidir. Dolayısıyla çiftçilerimizin bu dertten ve borçlardan kurtarılması lazım. Bu derdin çözümü çok zor değil. Bakın Aydın Menderes'in doğduğu topraklardayım. Buraya bu hükümeti yönetenlere de seslenmek üzere geldim. Buraya 'Yeter söz milletindir' demeye geldim.
Çiftçinin hakkını söke söke almak üzere tarla tarla dolaşmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Drvs 3

“ÇİFTÇİNİN BORÇLARINDAN FAİZİ KALDIRIN”

Çiftçinin hak ettiğini çiftçiye verdiğinizde çiftçinin dertlerinden kurtulacağını kaydeden Dervişoğlu, “Ama çiftçinin derdini sahiplenmesi icap eden siyasiler var. Hesap çok basittir, Türkiye'nin 1 milyon 200 bin ton pamuğa ihtiyacı var. Türkiye sadece bunun 650 tonunu üretebiliyor. Geri kalan pamuklar ithal ediliyor. İthalat lobisine vermeyi göze aldığınız parayı şayet çiftçiye verirseniz bu derdi yerinde, burada pamuk tarlasında çözmüş olursunuz. Bu iş bu kadar basit. Siz gelince ne yapacaksınız diye sorarsanız söylüyorum. Buradan hükümet yetkililerine de söylüyorum. Onları da uyarıyorum. Çiftçinin borçlarından faizi kaldırın. Asıl faiz ödeyecekseniz sizin ödemeniz lazım. Sadece bu yıl için çiftçiye 200 milyar lira borcu olanlar çiftçinin banka borçlarını ya da Tarım Kredi Kooperatifi borçlarına nasıl faiz uygulayabilirler? Borçlu olan devlettir, alacaklı olan da çiftçidir. Çiftçinin devletten olan alacağını ve hakkını söke söke almak üzere tarla tarla dolaşmaya devam edeceğiz.”

AK Partili Akkuş paylaştı; “Görevimin başındayım” AK Partili Akkuş paylaştı; “Görevimin başındayım”

Drvs 4

“BU ÜLKEDE CEBİNİZDE PARA YOKSA İNSAN OLAMIYORSUNUZ”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba da “Hakikaten ülke yanıyor. Sağ olsun genel başkanımız yanan her yerde ve her topluluğun daima yanında olmuştur. Bundan sonra da inşallah olmaya devam edecektir. Emeklilere bakın, asgari ücretlilere bakın, işsizlere bakın, eğitime bakın, sağlığa bakın. Cebinizden para yoksa insan olamıyorsunuz bu ülkede.”

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise yaptığı konuşmada “34 TL’ye maliyeti olan Söke pamuğunun bugün için fiyatı 23 TL. Birde kiralama bedeli eklerseniz bu işin içinden çıkılması mümkün değildir. Eğer ki bu yılda beklediğimiz pamuk fiyatı verilmez ise 2025 yılında Söke ovasında pamuk alanı ya yarısını ekemeyecek ya da bu şartlar altında pamuk ekimi yapılamayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: MURAT BOZKAYALAR