Pidenin başkenti Yenipazar’da 1972 senesinde dünyaya gelen Kazım Tütüncüoğlu, Aydın’da dede mesleği olan pidecilik mesleğini yaşatıyor. Tütüncüoğlu, dedesinden babasına, babasından da kendisine geçen pidecilik macerasını anlattı.
"DEDE MESLEĞİNİ YAŞATIYORUZ"
Aydın’da dede mesleğini yaşattığını söyleyen Kazım Usta, “1972 yılında Aydın’ın Yenipazar ilçesinde doğdum. Adım Kazım Tütüncüoğlu. Dededen bugüne 3. kuşak olarak dede mesleğini devam ettiriyoruz. Dedem Ekmekçi Kazım, babam Pideci Erol ve Erol’dan da bana geçen 3. kuşak mesleğimi severek yapıyorum. 8-9 yaşında pideci babamın yanında yetiştim. Ortalama 35 yıldan beri bu mesleğin içindeyim. Aydın'da 2. şubemi açalı 8 ay oldu. Şu anda 45 çalışan arkadaşlarımız var ve hepsi de sigortalı” dedi.
"4 MASADAN BURAYA GELDİK"
Yenipazarlı Kazım Usta, ilk dükkan açtıklarında 4 masalık küçük bir yer tuttuklarını belirtti. Kazım Tütüncüoğlu, “Yenipazar’da atalarımız var. Annem orada. Ara ara gidiyoruz Yenipazar’a, iş hayatı Aydın’da olduğundan. İlk merkez şubemizi açtığımızda 4 masalık bir dükkandı. Eşim, ben ve oğlum çalışıyorduk, hiç personel yoktu. Ama şu andaki halimizden dolayı mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.
PİDE FESTİVALİ YAPMALILAR
Pide Festivali'nde protokol üyelerine jest yapan Kazım Usta, “Sayın belediye başkanının katkılarıyla ve diğer esnafların katkılarıyla pide festivali çok güzel oldu. Her memleketin tadı ve lezzeti varsa biz niye devam ettirmeyelim? Çok güzel bir festivaldi, herkese teşekkür ederim. Ben buradan destek olmak için başkanı aradım. Ben de jest olsun diye protokol üyelerine tahinli pide ikram ettim” diye konuştu.
AYDIN’IN EN İYİ USTALARI
Pidenin yanında çeşitlerini arttıran Kazım Usta, şunları kaydetti: “Pide üzerine mesleğimiz ama 2. şubemizde çorba, kebap, pide ve döner çeşitlerine girdik. Aydın’ımızın en güzel ustaları burada. Bilmeyenlerin gelip tatmalarını isterim. Masalara bıraktığımız anı defterini müşterilerimiz yazıyor ve biz gece onları okuyup, hata yapmamaya çalışıyoruz. Şikayetler oluyor mu, oluyor zaten şikayeti bulunmayan esnaf olmaz."
DÜRÜM TAHİNLİ PİDE
Kazım Usta, masalarda anı defteri tuttuklarını kaydetti. Tütüncüoğlu, “Tahinli pidenin üstünde ceviz, Antep fıstığı ve dondurma ile süslüyoruz. Aydın’da bütün esnaflar dürüm tahinliyi yapıyorlar. Diğer pide çeşitlerimiz de var. Tüm Aydın halkını ve dışarıdan gelen misafirlerimizi en iyi şekilde hizmet vermek için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.