CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Aydın çiftçisinin durumunu anlattı. CHP’li Tezcan şunları söyledi: “Pamuk hasadı geçen ay itibarıyla Ege ve Akdeniz'de tamamlandı. Türkiye'nin birçok önemli merkezinde çok önemli bir tarımsal ürünümüz. Hasat mevsimi geldi geçti. Normalde olması gereken nedir? Hasat mevsiminden sonra pamuk üreticisinin yüzünün gülmesidir; borçları varsa borçlarını ödeyecek, oğlunu, kızını evlendirecek. Bunun gibi keyifli güzel bir hasat günü ama maalesef bu hasatlar artık mazide kaldı. Bundan sonra, artık pamuk üreticisi için de mısır üreticisi için de buğday üreticisi için de ne yazık ki hasat şenliğini yaşamak hayal oldu. Bakın, niye böyle? Bu sene hesapladılar, ziraat odaları hesaplarını çıkardı. Pamuk üreticisine pamuğun kilo maliyeti 34 lira. Çiftçinin zarar etmemesi için satışın ne olması lazım? En az 34 lira olması lazım. Ortalama satış 25 lira. Bugünlerde 22-23 lira civarında ama ortalaması sezona vurduğumuzda 25 liraya yani 9 lira zarar. Bu zararı karşılamak için ne lazım? Çiftçiye destek vermek lazım. Prim desteği ne kadar? 160 kuruş. Şaka yapmıyorum, 1 lira 60 kuruş. 10 lira zararda olan çiftçiye hükümetin reva gördüğü prim 1 lira 60 kuruş. Ya, bu çiftçi nasıl hasat şenliği yapsın? Nasıl pamuk eksin? Nasıl üretsin? Primin en az 9-10 lira olması lazım ki çiftçi, pamuk üreticisi zarardan kurtulsun.”

“Şiddet gördüm” dedi, şikayetçi olmadı “Şiddet gördüm” dedi, şikayetçi olmadı

“AYDIN’DA TARLAYA ADIM ATAN ÇİFTÇİ BULAMAYACAKSINIZ”

“Bunun sonucu ne? Biz dünyadan her sene 1 milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Kaç lira para ödüyoruz buna, biliyor musunuz? Dolar bazında, her sene 1 milyon ton pamuğa 32 milyar dolar bugüne kadar, 2004 yılından bu yana para ödemişiz. Çiftçimize 10 lira kilo farkı prim vermekten kaçarken milyarlarca doları Amerika, Brezilya, Yunanistan çiftçisinin cebine koymuşuz. Bu, nasıl bir üretim planlaması; bu, nasıl çiftçiye destek; bu, nasıl tarıma destek? Bunun sonucu belli. Ne yapacak çiftçi? Zarar ediyorsa ekimi bırakacak. Sadece Aydın'da 2004 yılından bu yana 20 bin hektar pamuk ekiminden vazgeçmiş çiftçi. 66 bin hektarmış 2004 yılında pamuk ekilen alan, bugün, 2024 yılında 46 bin hektara düşmüş. Çiftçi ekmiyor. Niye? Çünkü zarar ediyor. Bakın, böyle giderse pamuk eken çiftçi bulamayacaksınız, Aydın'da tarlaya adım atan çiftçi bulamayacaksınız; Türkiye'de tarımsal üretim yapacak kimseyi bulamayacaksınız.”

“YAZIKLAR OLSUN”

“Söke Ziraat Odası Başkanı iki gün önce feryat ediyor. Bir taraftan, maliyeti karşılayamıyorlar, perişan olmuş, üstüne üstlük bir de kuraklık gelmiş, sulamayla ilgili sıkıntı yaşamışlar. Bu sene sulamada sıkıntı yaşadıkları için ilave, yüzde 50 verim düşmüş, zararları 2'ye katlanmış. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri gümbür gümbür feryat ediyor her yerde: ‘1 milyar zararı var Söke çiftçisinin, 1 milyar zararı.’ diyor. Geçen sene 1 milyar 300 milyonken çiftçinin geliri bu sene 300 milyona düşmüş. Şaka değil. 1 milyar zarar. 1 milyar 300 milyondan 300 milyona düşmüş. Hangi vicdan böyle bir şeye kayıtsız kalmayı kabul eder? Hangi vicdan bu çiftçiye dönüp de bu muameleyi reva görür? Yazıklar olsun.”

“ÇİFTÇİNİZE HOR BAKMAYACAKSINIZ”

Milletvekili Tezcan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İktidar partisinin milletvekilleri tarıma ne kadar destek verdiklerini, nereye ne kadar destek verdiklerini kitabi, yukardan, gerçek olmayan rakamlarla anlattılar. Gerçeği görmek istiyor musunuz? Aydın'a gideceksiniz. Gerçeği görmek istiyor musunuz? Mersin'e gideceksiniz. Gerçeği görmek istiyor musunuz? Adana'ya gideceksiniz, eziyeti çekenin yanına gideceksiniz. Çiftçisine hor bakan boynuna torba takar, çiftçinize hor bakmayacaksınız. Çiftçisine, üreticisine destek vermeyen iktidarlar kendi milletini dünyada dilenci durumuna düşürür.”

Öte yandan Tezcan’ın pamuk üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin verdiği önerge Cumhur İttifakının oylarıyla reddedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ