Geçtiğimiz günlerde Karacasu Belediyesi sosyal medya hesaplarından belediyeye kepçe ve yeni hizmet aracının kazandırıldığı duyurusu yapıldı. Paylaşımda, "İşimiz Hizmet, Sevdamız Karacasu. Karacasu’ya hak ettiği hizmeti vermek için, Belediyemiz hizmetine kazandırdığımız İş makinamız ve hizmet aracımız ilçemize hayırlı olsun. Vatandaşa hizmet için tüm gücümüzle sahadayız" ifadeleri kullanıldı. Yapılan bu paylaşım sonrası vatandaşlar hayırlı olsun temennisinde bulunurken bazı vatandaşlar borç yükü altında olan belediyenin bu araçları nasıl aldığına anlam veremedi.
FARKLI YORUMLARA NEDEN OLDU
Bazı vatandaşlar kısa sürede borç yükünü azalttığı için belediye başkanı Mustafa Büyükyapıcı'yı tebrik ederken bazıları da "Demek ki borç söylendiği kadar değilmiş" diyerek başkanının borç ifadelerini eleştirdi. Borç konusu gündemdeki yerini korurken, belediyenin iki aracı Ataköy'e rüzgar enerji santrali kuracak şirketin yaptığı 5 Milyonluk bağış sonrası aldığı ortaya çıktı.
KONUYLA İLGİLİ RAKAMLAR
Ataköy'e ikinci rüzgar enerji santralini kuracak şirketin yaptığı bağış sonrası 3 milyon 500 bin liraya kepçenin alındığı öğrenildi. Yapılan bağışın üstünden kalan parayla da hizmet aracı alındığı kaydedildi. 2 milyon lira değerindeki hizmet aracı alırken kalan bir miktar açığın ise belediye tarafından tamamlandığı bilgisine ulaşıldı.
BELEDİYE BAĞIŞTAN SÖZ ETMEDİ
Belediye sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda bağış konusuna neden yer verilmediği anlaşılamadı. Alınan her iki aracın belediyenin kendi öz kaynaklarıyla alındığı gibi bir intiba oluşurken neden şeffaf davranılmadığı merak konusu oldu. Belediye yetkilileri bağış yapan kişiye sormadan ismini açıklayamayacaklarını dile getirse de 'ilk yapılan paylaşımda en azından yapılan bağışla alındığı açıklanabilirdi' değerlendirmeleri yapıldı.
BELEDİYE ŞİRKETE İRTİFAK HAKKI VERDİ
Seçimden önce rüzgar enerjisi santrali projesine karşı çıkan ve halkın yanında olduğunu projenin yapılması düşünülen yaylaya giderek beyan eden Başkan Mustafa Büyükyapıcı'nın seçimden sonra bu konuda herhangi bir tavır almaması dikkat çekti. Karacasu Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısında Ataköy ve Karacaören Mahalleleri içerisinde bulunan mülkiyeti belediyeye ait Yol1 ve Yol2 vasıflı taşınmazların mülkiyet/irtifak devri ile ilgili gündem maddesi görüşülmüş bu gündeme maddesi oy birliği ile kabul edilmişti. Karacasu'da RES projesinin yapılacağı parsellerde arazisi bulunan üreticilerin karşı çıktığı çalışma ile ilgili belediye meclisinde karar alınırken halkın beklentilerinin göz önüne alınmaması dikkat çekmişti. Uzun süredir RES projesinin durdurulması için hukuki mücadele veren köylülerin sesinin belediye meclisinde Başkan Mustafa Büyükyapıcı ve hiçbir meclis üyesi tarafından dile getirilmemesine anlam verilmemişti.
YAYLAYA GİDEN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL NE DEMİŞTİ?
31 Mart 2024 Yerel seçimlerinden önce 22 Mart tarihinde CHP İlçe yönetimi ve Başkan Mustafa Büyükyapıcı ile birlikte Ataköy'de bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelen ve daha sonra RES'in kurulacağı yaylaya giderek vatandaşlara destek olan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, "Burada birinci sınıf tarım arazileri var. ÇED'in iptali davası açıldı, vatandaş bu davayı kazandı. Bu lehe karar alındıktan sonra Cumhurbaşkanı kararnamesi ile acele el koyma yapıldı ve RES kurulmak isteniyor. Vatandaş ben burada bir çok ürün üretiyorum diyor. Babadan kalma dededen kalma arazim var diyor. Ben ne yiyeceğim nasıl yaşayacağım diyor vatandaş. Karşıda RES yapılmış orada birinci sınıf tarım arazisi yok. Vatandaş birinci sınıf tarım arazisine yapılmasın diyor. Yapılacaksa ormanlık alanlar var, oralara yapılsın diyor. Acele kamulaştırma kararı kaldırılmalı ve vatandaşların mağduriyeti giderilmeli" ifadelerini kullanmıştı.
"VATANDAŞ KARŞI ÇIKIYOR"
Aydın'ın Karacasu ilçesi Karacaören ve Ataköy Mahalleleri ile Denizli ili, Sarayköy ilçesi, Yeşilyurt ve Hisar Mahalleleri ve Babadağ ilçesi, Karadağ ve Kıranyer Mahalleleri’nde kurulması planlanan “Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi (15 Türbin-82,5 MWm/45 MWe (Patlatmalı)) Projesi vatandaşları isyan ettirmeye devam ediyor. İlk olarak 3 yıl önce arazilerine kendilerinden habersiz şerh konulmasıyla neye uğradıklarını şaşıran köylüler projeyi imece usulü dayanışma sergileyerek yargıya taşıdı. ÇED raporuna itiraz eden köylülerin bu çabası sonuç bulurken mahkeme bilirkişi raporuna da dayanarak ÇED raporunu iptal etti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile şirketin ÇED iptaline karşı açtığı yürütmeyi durdurma talebi Danıştay'dan ret cevabı aldı. Buna karşın Cumhurbaşkanı kararnamesiyle tarım arazilerinin RES projesi için kamulaştırıldığını söyleyen köylüler yaşananlara adeta isyan etti. Ataköy Mahallesinde bin 200 rakımda kiraz, armut, elma, kestane, fındık, tütün, arpa, buğday, fasulye, domates, biber, börülce, karpuz gibi sayısız ürünün susuz bir şekilde üretildiği, küçük baş, büyükbaş hayvancılık ve arıcılığın yapıldığı bölgede rüzgar enerji santralinin kurulmasının planlanması karşısında vatandaşlar bu projenin iptal edilmesi için seferber oldu.
Projenin toplamda binlerce parseli etkileyeceği öğrenilirken vatandaşlar kendilerinden habersiz arazilerine şerh konulmasına ve bu şerhlerin 3 yıldır kaldırılmamasına üstüne bir de kamulaştırma kararı verilmesine tepki gösterdi.