CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Buharkent Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi programında yapılan öğretim görevlisi alımını Meclis gündemine taşıdı. İlgili kadro için giriş sınavına girmeye hak kazanan tek isim, Adnan Menderes Üniversitesi’nin Hukuk Müşaviri Vekili Avukat Mehmet Boynikar’ın eşi Nesibe Tuba Boynikar oldu. Beş kişinin başvurduğu ilanda yalnızca Boynikar ilanda belirtilen şartları taşıyarak, giriş sınavına girmeye hak kazanırken, dört aday şartları taşımadığı için elendi. Öğretim görevlisi alımı ilanının kriterlerinde ise “Çocuk gelişimi ve sosyoloji bölümü lisans mezunu olmak. Bu alanlardan birinde tezli yüksek lisans yapmış olmak. Belgelendirmek kaydıyla yüksek lisans mezuniyetinden sonra; yükseköğretim kurumlarında çocuk gelişimi alanlarında ders verme deneyimine sahip olmanın yanında aile danışmanlığı tecrübesine sahip olmak.” ifadeleri yer aldı.
“ŞARTLARI BİREBİR TAŞIMASI TESADÜF MÜDÜR”
CHP’li Bülbül, kişiye özel kadro ilanı iddialarını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu. CHP’li Bülbül, Tekin’e şu soruları yöneltti: “Çocuk gelişimi programına sosyoloji bölümü mezunu öğretim görevlisi alınması ihtiyacı neden hasıl olmuştur? İlanda belirtilen ‘aile danışmanlığı tecrübesi’ kriterinin eklenme gerekçesi nedir? Aile danışmanlığı tecrübesi hangi objektif kriterler ile tespit edilmiştir? İlana başvuru yaparak sınava girmeye hak kazanan tek kişi olan Nesibe Tuba Boynikar’ın ders verme deneyimi hangi objektif kriterler esas alınarak değerlendirilmiştir? İlgili kişinin hangi konuda kaç adet akademik çalışması vardır? Aydın Adnan Menderes Üniversitesine geçici görevlendirme ile gelen ve Hukuk Müşaviri Vekili olarak görev yapmakta olan, aynı zamanda geçmişte Ensar Vakfında Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görevde bulunan Avukat Mehmet BOYNİKAR'ın eşi olan Nesibe Tuba BOYNİKAR’ın Adnan Menderes Üniversitesi nezdinde açılan bu ilanda belirtilen şartları birebir taşıması bir tesadüf müdür? İlana başvuru yaparak kriterleri sağlamadığı gerekçesiyle elenen diğer dört adayın elenme gerekçesi ‘Aile danışmanlığı tecrübesi’ şartını sağlamamaları mıdır? Başvuru yaparak elenen diğer dört aday hangi lisans programından mezundur? Elenen adayların elenme gerekçeleri her biri ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla nedir?”
“TORPİL İDDİALARINI GÜÇLENDİRMEKTEDİR”
CHP’li Bülbül, ilana ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Adnan Menderes Üniversitesi’nin kişiye özel ilanı, üniversitelerdeki liyakatsizliğin, kayırmacılığın ayyuka çıktığı son örneklerden biridir. Çocuk gelişimi bölümüne alınacak bir öğretim görevlisinden neden sosyoloji bölümü mezunu olması beklendiği anlaşılmamaktadır. İlanda yer alan kişinin ‘aile danışmanlığı tecrübesini’ sağlama gerekliliği torpil iddialarını güçlendirmektedir. Ne yazık ki AKP iktidarında üniversitelerde hakimiyet kurarak özerkliği bitirmeye çalışmanın bir başka adımı olarak ilanlar kişiselleştirilmiş. Üniversitelerde yıllarca kadro bekleyenlerin, üniversiteye hizmet verenlerin emekleri yok sayılmış onun yerine adrese teslim ilanlarla kendilerine yakın isimlere kadro verilmiştir. Üniversiteler, bilim yuvasıdır. Liyakatın olmadığı yerde ise bilim gelişemez. Üniversitelerin, AKP’nin arka bahçesi olmasına, bilimsel gelişmenin ve eğitimin önünün tıkanmasına müsaade etmeyeceğiz.”