2024 ile birlikte memur maaşlarına ve asgari ücrete zam gelmesinin ardından vatandaşlar meslek gruplarının ne kadar maaş aldıklarını oldukça merak etmektedir. Özellikle gençler ve yeni mezun olanlar bu konuda büyük bir araştırma yapmaktadır. Sıkça araştırılan konulardan biri de çevik kuvvet maaşıdır.

Çevik kuvvet maaşları 2024 yılında ne kadar? Nasıl çevik kuvvet polisi olunur? İşte detaylar…

Çevik Kuvvet Maaşı Ne Kadar?

Çevik kuvvet olarak görevini icra eden birinin aldığı maaş deneyim düzeyine, yaşadığı şehre ve statüsüne göre değişiklik arz etmektedir. Bununla birlikte çevik kuvvet maaşı 2024 yılında %49,25 zam almıştır. Peki çevik kuvvet ne kadar maaş alır?

Çevik kuvvet polisi maaşı 2024 yılında ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Çevik kuvvet polisi 43.000 TL ile 49.000 TL arasında maaş almaktadır.

Bu konu hakkında vatandaşın merak ettiği bir diğer soru ise, doğuda çevik kuvvet maaşının ne kadar olduğudur. Bu kapsamda çevik kuvvetler, ‘terör parası’ olarak adlandırılan ek bir ödeme almaktadır. Ancak bu ödemenin ne kadar olduğu hakkında herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Cevik Kuvvet Maasi 2

Çevik Kuvvet Nedir?

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tanıma göre çevik kuvvet, emniyet teşkilatı içerisinde oluşturulan özel bir polis birimidir. Bu kapsamda çevik kuvvetler; kanunlara bağlı olarak yapılan toplantı, gösteri, miting ve yürüyüşlerde düzeni sağlamaktadır. Düzenin yanı sıra, bu faaliyetlere katılan katılımcıların can güvenliğini korumakta ve gerektiğinde müdahale etmektedir.

Çevik Kuvvet Ne İş Yapar?

Çevik kuvvet maaşının yanı sıra vatandaşlar tarafından merak edilen bir diğer konu ise çevik kuvvetin görevleridir.

Çevik kuvvetin görevleri aşağıdaki sıralanmaktadır:

  • Çevik kuvvet, yasal bir şekilde yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenini ve güvenliğini sağlamaktadır.
  • Kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal olayların meydana gelmesini önlemekte ve bunun için çeşitli tedbirler almaktadır.
  • Çevik kuvvet iş yerlerinde meydana gelen grevler esnasında, binanın tahribe uğramasını engellemektedir. Bununla birlikte eğer gerekli olduğunda ise iş yerlerinde devriye hizmeti yürütmektedir.
  • Çevik kuvvet kanuna uygun olmayan sokak ve meydan hareketlerini önlemekte, böyle bir olayın varlığında halkın can ve mal güvenliğini sağlamaktadır.
  • Diğer polis teşkilatlarına bağlı kuvvetlerin yetersizliği halinde, tören ve gösterilerdeki güvenliği sağlamaktadır.
  • Son olarak çevik kuvvetler; yasal olmayan faaliyetleri, gerekli halde zor kullanarak etkisiz hale getirmek ile görevlidir.

Cevik Kuvvet Maasi 3

Çevik Kuvvet Çalışma Saatleri

Çevik kuvvet maaşı ve görev tanımının ardından, merak edenleri için bu mesleğin çalışma şartlarını inceleyelim…

Çevik kuvvet olarak görevini icra eden bir kişi, en fazla 3 yıl bu görevi yapabilmektedir. Gerekli hallerde ise bu süre, 3 yıl daha uzatılabilmektedir.

Çevik kuvvet statüsü gereği polis memuru sayılmaktadır. Bu kapsamda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabiidir. Dolayısıyla haftada 40 saat, ayda ise 160 saat çalışmaktadır. Normal şartlar altında saat 08.00 ile 17.00 arasında çalışan çevik kuvvetler, bazı sebeplerin varlığı halinde akşam saatleri de çalışabilmektedir.

Bu kapsamda mesai saatleri dışında kalan tören, konser, miting vb. faaliyetlerde, güvenlikten sorumlu tutulabilmektedir. Mesai dışındaki bu görevler çerçevesinde çevik kuvvet maaşı da artış göstermektedir. Bu çerçevede çevik kuvvetler ek prim ödemesi almaktadır.

Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı? Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı?

Cevik Kuvvet Maasi 1

Çevik Kuvvet Nasıl Olunur?

Çevik kuvvet olmak isteyen bir kişinin öncelikle polis memuru olması gerekmektedir. Bu kapsamda ilk önce polislik sınavlarına girmek ve başarılı olmak gerekir.

Bu kapsamda çevik kuvvet olmak isteyen bir kişinin, polis meslek eğitim merkezi ve polis meslek yüksek okullundan eğitim alması gerekmektedir. Eğitimden başarı ile mezun olan polisler ise ilk olarak çevik kuvvet statüsünde mesleğe atılmaktadır.

Ancak unutulmamalıdır ki bu okullardan mezun olan bir polis, mezun olur olmaz çevik kuvvet birimine alınmaktadır. Yani bu statü için gönüllülük şartı aranmamaktadır.

Çevik Kuvvet Olma Şartları

Çevik kuvvet nasıl olunur sorusuna yanıt verdikten sonra, konuyu biraz daha açalım ve çevik kuvvet olmanın gerekliliklerini inceleyelim…

Çevik kuvvet polisi olmak için gerekli şartlar aşağıda yer almaktadır:

  • Çevik kuvvet olmanın ilk şartı, polis memuru olmaktır. Polis memuru olabilmek için gereken ilk şart ise en az lise mezunu olmaktır.
  • Eğitim şartının tamamlanmasının ardından ise, polis teşkilatında eğitim veren merkezlere ve polis yüksek okuluna başvuru yapmak gerekmektedir. Ancak bu okula başvuru için de gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Bu kapsamda polis adayı, fiziksel yeterlilik sınavlarını geçmeli ve polislik mesleğine uygun sağlığa sahip olmalıdır.
  • Polis okullarına kabul edilen adaylar, özel bir mesleki eğitim sürecine başlamaktadır.
  • Bu eğitimi tamamlayanlar ise, başarılarına oranla çevik kuvvet olarak göreve başlayabilmektedir.

Eğitim sürecinin yanı sıra çevik kuvvet olabilmek için bazı fiziki şartlar da mevcuttur.

Cevik Kuvvet Maasi 5

Çevik kuvvet olmanın fiziki şartları ise şu şekildedir:

  • Çevik kuvvet olmak isteyenlerin 18-30 yaş aralığında olması gerekmektedir.
  • Çevik kuvvet olabilmek için gerekli bir diğer fiziksel kriter ise boy ve kilo dengesidir. Boy kilo dengesi, erkek ve kadın adaylara göre farklılık arz etmektedir. Erkeklerde çevik kuvvet boy sınırı 170 cm olarak belirlenmiştir. Kadın adaylarda ise bu rakam 165 cm olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Kilo ise boy ile orantılı olmak zorundadır. Bu kapsamda erkek adayların kilosu, boyundan 8- 10 kilo daha az olmalıdır. Kadınlarda ise bu denge, en az 5 kilo farka tabii tutulmuştur.

Sık Sorulan Sorular

Çevik kuvvet maaşı,  görev tanımı ve olma şartlarını inceledikten sonra, vatandaşın bu konu hakkında merak ettiği detaylara yönelelim…

Çevik Kuvvet Nereye Bağlı?

Bu konu, Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliği’nde yer alan bilgiler doğrultusunda açıklamaya kavuşmuştur. İlgili yönetmekte yer alan 10. maddeye göre çevik kuvvet birimleri, şehirlerde il emniyet müdürüne bağlıdır. İlçelerde ise emniyet amirine bağlı olarak görev yapmaktadır.

Ancak çevik kuvvet teşkilatı, sorumluluk ve yetki kapsamında emniyet teşkilatı mevzuatına tabiidir.

Çevik Kuvvet Polisi Kimlik Sorabilir Mi?

Çevik kuvvetlerin emniyet teşkilatına bağlı olarak çalıştığını söylemiştik. Bu sebeple çevik kuvvetler de kolluk gücü statüsünde yer almaktadır. Bu kapsamda şüphelendiği kişiye kimlik sorabilmektedir. Ayrıca çevik kuvvet, kimliğin yetersiz geldiği hallerde kişiye ait diğer belgeleri de talep edebilme yetkisine sahiptir.

Çevik Kuvvet Nöbet Tutar Mı?

Bu soru da Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliği tarafından düzenlenmiştir bir konudur. Yönetmelikte yer alan madde 30 kapsamında ise şu bilgiler yer almaktadır: Çevik kuvvet birimleri; hizmetin gereklerine uygun olarak, belirli bir sırada ve belirli bir süre ile nöbet tutma sorumluluğuna sahiptir.

Muhabir: Ömer ARAZ