Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türkiye’de cep telefonu alımlarına yönelik tüketici kredilerinin vade koşullarını yeniden düzenledi. 1 Ekim 2026 tarihli kararla, kullanılabilecek kredinin azami geri ödeme süresi cihazın fiyatına ve yenilenmiş ürün olup olmadığına göre belirlendi.

Telefon alışverişini krediyle finanse etmek isteyenler için iki ayrı fiyat eşiği uygulanacak. Kredi kartıyla telefon alımlarında ise mevcut taksit kuralları devam edecek.

Telefon kredilerinde 40 bin TL sınırı

Yeni düzenlemeye göre, yenilenmiş ürün kapsamında olmayan cep telefonlarında 40 bin TL ve altındaki cihazlar için en fazla 12 ay vadeli tüketici kredisi kullanılabilecek. Fiyatı 40 bin TL’yi aşan telefonlarda ise kredi vadesi en fazla 3 ay olacak.

Image (2)-25

Böylece tam 40 bin TL fiyatla satılan bir telefon 12 aylık vade kapsamında kalırken, bu tutarın üzerindeki cihazlarda geri ödeme süresi 3 ayla sınırlanacak. Vade hesabında belirleyici unsur, satın alınacak telefonun fiyatı olacak.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'ndan fon açıklaması: Bankacılık sektörüne etkisi olacak mı?
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'ndan fon açıklaması: Bankacılık sektörüne etkisi olacak mı?
İçeriği Görüntüle

Yenilenmiş telefonlarda 12 ay vade için şartlar neler?

Yenilenmiş cep telefonu tercih edenler için fiyat eşiği 50 bin TL olarak belirlendi. Bu tutar ve altındaki yenilenmiş cihazlarda kredi vadesi en fazla 12 ay, daha yüksek fiyatlı modellerde ise en fazla 3 ay uygulanacak.

Ancak cihazın yenilenmiş olması tek başına yeterli olmayacak. Satışın, ilgili yönetmelik kapsamında “yenileme merkezi” veya “yetkili satıcı” niteliği taşıyan bir iş yerinden yapılması gerekecek.

Kredi kartıyla telefon alımında taksit değişti mi?

Tüketici kredilerindeki vade düzenlemesi, tüm telefonların kredi kartıyla taksitli alınabileceği anlamına gelmiyor. Yenilenmiş ürün niteliğinde olmayan cep telefonlarında kredi kartına taksit yasağı sürecek.

Yenilenmiş cep telefonları ise kredi kartıyla satın alındığında, fiyatına bakılmaksızın 12 aya kadar taksitlendirilebilecek. Dolayısıyla telefon alacakların, tüketici kredisiyle alışverişte uygulanan fiyat sınırları ile kredi kartının taksit koşullarını ayrı değerlendirmesi gerekecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ