Sayısız faydası bulunan cennet hurması son zamanlarda oldukça popüler meyve olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medyanın da gündeminden düşmeyen cennet hurmasının faydaları bu meyveyi oldukça merak edilir kılıyor.

Trabzon, Japon ya da Akdeniz hurması olarak da bilinen cennet hurmasına dair tüm merak edilenleri bir araya getirdik!

Cennet Hurması Nedir?

Tatlı aromasıyla oldukça lezzetli olan bu meyve, Diospyros türündeki ağaçta yetişmektedir. Yaygın olarak bilinen ismi cennet hurması olsa da genellikle Trabzon hurması, Japon hurması ya da Akdeniz hurması gibi isimlerle de anılmaktadır.

Cennet hurması sonbahar aylarında hasat edilmekle birlikte, kışın tezgahları renklendirerek tüketiciye sunulmaktadır.

Cennet Hurmasi 1

Cennet Hurmasının Faydaları

Tüketiciler tarafından sıkça araştırılan Cennet hurmasının faydaları oldukça fazladır. İçerdiği besin ögeleriyle bir hayli yararlı olan bu meyve; A, B ve C vitamini, birçok antioksidan, riboflavini ve yüksek miktarda proteini bünyesinde barındırmaktadır.

Ayrıca cennet hurması fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum gibi yararlı mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu zengin içeriğine rağmen oldukça düşük bir kaloriye sahip olan cennet hurması, özellikle diyet yapanlar için mucize bir yiyecek konumundadır. Peki cennet hurması faydaları nelerdir?

Cennet hurmasının faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Cennet hurması vitaminleri sayesinde tam bir antioksidan deposudur. Bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar ve genel sağlığı destekler. Bu kapsamda cennet hurması, kalp sağlığını korumaya destek olur ve kalp hastalıklarının önüne geçer.
  • Cennet hurması cilde faydaları konusunda da oldukça popüler bir besindir. Özellikle cennet hurması kurusu; cildi canlandırmakta, beslemekte ve aydınlatmaktadır.
  • Bir tanesinde 6 gram lif bulunan cennet hurması, içerdiği B vitaminleriyle birlikte sindirim sisteminin en büyük dostudur.
  • Renginden de belli olacağı gibi cennet hurması yoğun miktarda A vitamini içermektedir. Bu sebeple göz sağlığı için de oldukça faydalıdır.
  • Cennet hurmasının faydaları arasında, diyabet hastalığının önüne geçmesi de yer almaktadır. İçerdiği şeker ve yağın vücutta birleşmesi, şeker hastalığının riskini azaltmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki cennet hurması çok fazla şeker içermektedir. Bu sebeple ölçülü tüketilmesi önerilmektedir.
  • Kuru cennet hurması faydalarından bir diğeri ise tam bir potasyum kaynağı olmasıdır. Bu sayede kuru cennet hurması, kas ağrılarına iyi gelmekte ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Cennet hurmasının yaprağından elde edilen çay, kış hastalıkları ile başa çıkma özelliğine sahiptir.

Hamilelikte cennet hurması faydaları da oldukça merak edilen bir konudur. Uzmanlara göre hamile bir kadının cennet hurması tüketmesinde hiçbir zarar yoktur. Bununla birlikte birçok fayda söz konusudur.

Cennet hurmasındaki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, bebeğin kemik gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. İçerdiği demir sayesinde ise annede gelişebilecek anemi riskine karşı bir kalkan görevi görmektedir.

Cennet Hurmasi 3

Cennet Hurması Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Cennet hurmasının faydalarının yanı sıra, bu meyvenin zararları da oldukça araştırılan bir konudur. Ancak cennet hurması zararları yalnızca aşırı tüketimden kaynaklı meydana gelmektedir.

Bu kapsamda cennet hurması fazla tüketildiğinde diyabet riskini artırabilmekte ve kolesterolü yükseltebilmektedir. Bunun temel sebebi ise cennet hurmasının içerdiği yüksek miktardaki şeker oranıdır.

Yüksek şekerin yanı sıra cennet hurması, oksalik asit adlı bir maddeyi de bünyesinde barındırmaktadır. Bu maddenin de vücutta fazla miktarda bulunması, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.

Cennet Hurmasi 2

Cennet Hurması Nasıl Yenir?

Cennet hurmasının faydalarına değindikten sonra, bu mucizevi meyve nasıl tüketilir sorusuna cevap verelim. Cennet hurmasını tüketmenin birçok yolu bulunmaktadır. Bir meyve olduğu için çiğ ve kuru yenilebilirken, yoğun şeker içeriğinden dolayı tatlandırıcı olarak kullanılabilmektedir. Peki cennet hurması nasıl yenir, ayrıntılı bir şekilde inceleyelim…

Öncelikle belirtmeliyiz ki cennet hurması yumuşakken yenilir. Koyu turuncu rengi, hafif çatlamış kabukları ve yumuşak etiyle adeta bir lezzet şöleni sunmaktadır. Ancak sert, açık sarı veya turuncu renkte olan cennet hurması buruk bir tada sahiptir. Bu sebeple olmamış cennet hurmasının yenmesi tavsiye edilmemektedir.

Cennet hurması taze ve çiğ olarak, doğrudan tüketime uygun bir meyvedir. Bu kapsamda dileyen kabuğunu soyarak tüketebilmekte, dileyense iyice yıkandıktan sonra kabukları da yiyebilmektedir.

Cennet hurmasını tüketmenin bir diğer yolu ise taze meyveyi kurutmaktır. Bu kapsamda cennet hurması mevsimi dışında da yenilebilmekte, atıştırmalık olarak alternatif oluşturmakta ve rondodan çekilerek doğal şeker haline gelebilmektedir. Ayrıca doğal şeker haline getirilen kuru cennet hurması, tatlı tariflerinde beyaz şekere alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Cennet hurması marmelat, reçel veya komposto şeklinde tüketilebilmektedir. İçerdiği şeker oranından dolayı ekstra tatlandırıcı eklemeye gerek olmaması da bu kapsamda oldukça sağlıklı bir tarif ortaya çıkartmaktadır.

Cennet hurmasının faydaları başlığı altında değindiğimiz gibi, bu meyvenin çayı da demlenebilmektedir. Bu kapsamda cennet hurmasının yaprakları kaynatılmakta ve demlenmeye bırakılmaktadır.

Cennet hurması, özellikle Ortadoğu coğrafyasının yemeklerinde oldukça kullanılan bir aroma verici olarak geçmektedir. Tatlı ve tuzluyu bir arada tüketen insanlar yemeklerin içine cennet hurmasını da dahil etmektedir.

Cennet Hurmasi 6

Cennet Hurması Nasıl Kurutulur?

Cennet hurması kurusu, oldukça lezzetli bir kuru meyvedir. Ayrıca kurutulduğu taktirde de içerisindeki değerleri kaybetmez. Peki cennet hurması nasıl kurutulur?

Cennet hurması kurutma aşamaları şu şekildedir:

  • Öncelikle bilinmesi gereken bir nokta vardır ki, kurutulmuş cennet hurması için tam olarak olgunlaşmamış ve hafif sert yapıda olan meyveler tercih edilmelidir. Ardından cennet hurmalarının kabukları soyulur.
  • Kabukları soyulan cennet hurmaları, biber kurutur gibi bir iple bağlanır. Bol güneş gören bir yere asılır ve kurumaya bırakılır.
  • Asılan cennet hurmaları 3-4 hafta içerisinde kurur ve yemek için hazır hale gelmiş olur.

Cennet Hurması Kurusu Nerede Saklanır?

Cennet hurmasını kuruttuktan sonra, bu kuru meyveleri nerede muhafaza edeceğimize bir bakalım… Cennet hurması kurusu nem olmayan, kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde saklanmalıdır.

Cennet hurması kurusunu saklamak için koyu renkli cam kavanozlar ve pamuklu keseler tercih edebileceği gibi, buzdolabı da alternatifler arasında yer almaktadır.

Cennet Hurmasi 5

Cennet Hurması Nerede Yetişir?

Cennet hurmasının faydalarının yanında, bu meyvenin nerede yetiştiği de oldukça merak konusudur. Çünkü vatandaş, görece pahalı olan bu meyveyi kendisi de yetiştirmek istemektedir. Peki cennet hurması nerede yetişir?

Cennet hurması diğer adıyla Trabzon hurması, Subtropik iklim meyvesi olarak bilinmektedir. Anavatanı ise Çin’dir. Ancak cennet hurması, ılıman ve Subtropikal iklim kuşağı arasında yer alan ülkemizde de yetişmektedir. Bu kapsamda ise Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri cennet hurmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Cennet hurması çekirdeğinden yetişen bir meyvedir. Bu kapsamda cennet hurması ağacı olan Diospyros, meyvenin kendi çekirdeklerinden elde edilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Cennet hurmasının faydaları ve cennet hurması hakkında daha birçok başlığa değindik. Şimdi de cennet hurması hakkında vatandaşın en çok merak ettiği detaylara cevap arayalım…

Bir Adet Cennet Hurması Kaç Kalori?

Cennet hurması, içerdiği doğal şekerden dolayı diyet listelerinin başında yer almaktadır. Ancak dikkatli tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü ne kadar doğal olsa da içerdiği şeker yükü oldukça fazladır. Bu sebeple cennet hurması kalori bakımından oldukça merak edilmektedir. Bir adet orta boy cennet hurması içerisinde ise, yaklaşık olarak 80 kalori bulunmaktadır.

Cennet Hurması Günde Kaç Tane Yenmeli?

Cennet hurması içerdiği şeker oranından dolayı kontrollü tüketilmelidir. Bu kapsamda uzmanlar, günde bir adet cennet hurması yemenin oldukça faydalı olduğunu söylemektedir. Ancak bu sayı her zaman olmamakla birlikte, günde iki adet cennet hurmasına çıkabilmektedir.

Bebeklere Cennet Hurması Ne Zaman Verilir?

Cennet hurmasının faydalarından bebekler de faydalanabilmektedir. Ancak bilindiği üzere bebekler, ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6 aydan sonra ise bebeklere, püre haline getirilmiş cennet hurması verilebilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki cennet hurmasını bebeklere vermeden önce doktora danışılmalı, herhangi bir alerjik durumun söz konusu olmadığından emin olunmalıdır.

Muhabir: Ömer ARAZ