Yenipazar’ın dağ mahallelerinden biri olan Çavdar Mahallesi’ne yaklaşık dört senedir Yenipazar Belediyesi tuvalet kazandırırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi ise mahallenin yollarını yaptı. Altı sokağı bulunan Çavdar Mahallesi’nin Muhtarı Mustafa Avcıoğlu, yeterli hizmet verilmediği gibi mahallenin değerli durumdaki arsalarının satılmasına ise tepki gösterdi.
HÜSEYİN KUYUCAKLIOĞLU:
İlk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
MUSTAFA AVCIOĞLU:
1975 yılında Bozdoğan’da doğdum. Lise mezunuyum. Ortaokulu Hamzabali’de, liseyi Yenipazar’da bitirdim. Askerden sonra evlendim ve iki çocuk babasıyım. On yıllık kooperatif deneyimimden sonra Çavdar Mahallesi Muhtarı oldum. Hayvancılıkla uğraşıyorum. Süt buzağısı alıp, satıyorum.
H.K:
Bize mahalleniz Çavdar’dan bahseder misiniz?
M.A:
Mahallemizde 850 vatandaş ikamet etmektedir. Yarıdan bir eksik bay, yarıdan bir fazla da bayan nüfusumuz vardır. Tarım ve hayvancılık geçim kaynaklarıdır. 6 sokaktan oluşmakta. İçinde yeşil alanları olan, zeytincilik ve hayvancılıkla hayatın sürdürüldüğü güzide bir mahalle... İki düğün salonumuz var. Okulumuz kapandığı için çocuklarımız Hamzabali’ye gidiyor.
H.K:
Yenipazar Belediyesi’nin mahallenize ne gibi hizmetleri oldu?
M.A:
Tuvalet yaptık sadece. Dünya’nın yerini Çavdar’dan sattık ama belediye tarafından sadece tuvalet yaptık. Halen daha yer satmak için uğraşıyorlar, satacak oldukları yer de altın yumurtlayan tavuk düşünün. Satmak için hazırlandıkları yeri, altın yumurtlayan tavuk misali düşünün. 2014 yılında seçim öncesi verilen vaatlerin hiç biri yapılmadı ya, bu suç Yenipazar Belediyesi’nde değil ama bizlerde.
H.K:
"Suç bizlerde" derken neyi kastediyorsunuz?
M.A:
2011 yılında bizi ben o zamanlar kooperatif başkanıyken ve Büyükşehir Yasası başlamadan, Işıklı eski Muhtarı Sezgin Başkan, bizi Aydın’da topladı. Eğridere, Hacıköseler ve tüm AY-KOP üyelerini Aydın’da topladı. "Sizler muhtarlarla görüşerek köyünüzdeki değerli olan taşınmaz mallarınızı kooperatife bağışlayın, kooperatifinizin üstüne geçirin” dedi. Ben zamanın muhtar arkadaşına konuya ilettim. Arkadaşımız ağır ithamlarla “Olmaz” dedi. Büyükşehir Yasası'yla zeytinlik vasfı taşıyan yerler ilçe belediyesine, içinde su kuyusu ya da pınar olanlar da ASKİ’ye geçti.
H.K:
İlçe belediyesine geçen yerler ne oldu?
M.A:
İlçe belediyemize geçen yerlerin çoğunu belediye sattı. Yaklaşık 200 bin liralık mahallemizden yer sattı Yenipazar Belediyesi. Yer sattı, ne yapıldı? Tuvalet!
H.K:
Hizmetler neden yapılmadı?
M.A:
Ben mevcut Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı’ya açıktan destek verdim. Arkasında konvoylara katıldım ve mazot parası almayan tek kişi de benimdir. 2014 yılında kendi muhtar adaylığı seçim çalışmalarımı bıraktım, Zafer Savcı’nın arkasında koşturdum. Açıkçası neden hizmet yapılmıyor ben de anlayamadım. Zafer Savcı’nın bana teşekkürü 'hizmet yapmama' oldu. Biliyorsunuz ki, bu sene yağışlar fazla oldu. Şurada bir yolumuz var, bu yola 3 kamyon toprağı hem ASKİ getiremedi, hem de Yenipazar Belediyesi getiremedi. Büyükşehir’e, “Ya bizim belediye yapmıyor, bizden intikam alıyor. Acı çıkarıyor, siz de kıvırın” dedim.
H.K:
“Acı çıkarıyor, intikam alıyor” derken neyi kastediyorsunuz?
M.A:
Bilmiyorum artık. Yoksa bunun başka bir mantıklı açıklaması var mı? İnsanlar oraya motorlarını bıraktı, üç kilometre gidip zeytinlerini silktiler. Adamlar sonra toprağı getirdiler, 300 metre önüne döküp gittiler. Bir daha ne gören var, ne duyan.
H.K:
Toprağı mahalleye getiren kimdi?
M.A:
ASKİ’den temin edilen toprağı, Yenipazar Belediyesi geldi, döktü gitti. Yolun yapılma aşaması da şöyle gerçekleşti. Arkadaşımdan Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın numarasını buldum ve Başkan Akın’ı aradım. Durumu anlattım ve Germencik Belediye Başkanı, “Ben kamyonları gönderiyorum” dedi. Bunun üzerine biliyorsunuz ki kendisi de Büyükşehir'e aday. “Bunlara siyasi prim vermeyelim” diye toprağı gönderdiler.
H.K:
Yenipazar Belediyesi'ne neden tepkilisiniz?
M.A:
Zafer Savcı’nın yanına iki zabıtayı alarak düğünlerden başka buraya geldiğini görmedim. Şimdi ben akşamları Yenipazar’a parka gidiyorum. Niye? Burada sivrisinek çok oluyor. Yenipazar’da vır vır sinek ilacı atılırken, buraya bir kez olsun sinek ilacı gelmedi. Karşıda bir zeytinlik var görüyorsunuz. Bu alanın zeytini eşeklerin sırtından geçiyor. Buraya Aydın Büyükşehir Belediyesi yol yapacak ama önünde 18 dekar Yenipazar Belediyesi’nin arazisi var. Hem yapmıyor ilçe belediyesi, hem de engel oluyor. Bir de, “Muhtar engel oluyormuş” diyor. Sizin mantığınıza yatıyor mu, bir muhtar mahallesi için hizmete engel olur mu? Daha da acısı, benim o zeytinlikte 100 dekar yerim var. Ben Eğridere’den gidiyorum kendi yerime. Ben niye istememeyim yolu? Ayrıca bu yerimiz de satılık. Belki 15 tane dilekçe verdim ama olumsuz ya da olumlu bir cevap alamadım. Yenipazar Belediyesi’nin dükkanları var, sat iki tanesini. Niye Çavdar’daki araziyi satıyorsun ki? Sattığını ne yapıyor, biz bilmiyoruz. Tuvaletimiz yapıldı. Daha ne diyelim ya? Satılığa çıkan şu arazide, Karacaören Cami’sinin vakıfları var, Belen Mahallesi’ndeki caminin vakıfları var. 27 kişinin zeytinliği var o arazide ama sattın mı kimsenin zeytinliği yok orada. Doğru düzgün taş alamadık, yollarımızın yarısı kum. Şimdi Yenipazar’da bir yol bozuldu ya da ASKİ bir çalışma yaptı. Geriye kalan taşları kim döşüyor kardeşim? Çavdar Mahallesi’nde taşları mahalle halkı döşüyor, Yenipazar Belediyesi değil. Benim Yenipazar’da yaşayan bir adamla farkım yok. Herkes eşit burada. Onlara sinek ilacı atıyorsan, bana da atacaksın. Onların çöpünü her gün alıyorsan, benimkini de alacaksın. Hamzabali’nin Donduran’ın mahallelerini çöpçüler süpürüyor, bizim burada bir haftada çöp gidiyor. Meclis toplantılarına katılıyoruz, orada “Biz yaptık” diyorlar. Ben de katılmıyorum artık toplantılara.
H.K:
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Çavdar’a yapmış olduğu hizmetler neler?
M.A:
Büyükşehir Belediyesi, yolumuzu yaptı. Allah razı olsun onlardan. Ama suyumuzu yapmadılar. Burada daha önce Madran’dan gelen suyun ismini veriyorduk. Çavdar grup suyu. Şimdi Eğridere Madran suyu ile banyo yapıyor. Karacaören öyle, Paşaköy öyle. Hatta bizim ilçemize dahil olmayan Kuloğluları da öyle. Herkesin evinin önünde bir Madran suyu çeşmesi varken, biz kahveciden paralı su alıp içiyoruz. İlk iki sokağımızda Madran suyu çeşmesi varken, diğer sokaklarımızda yok. Çok söyledik ama yapmadılar. Burada İzzet Amca’mız var. Amcamız kafasına yağlığı geçiriyor, iki elinde bidon aşağı sokağa su doldurmaya gidiyor. Bu çok acil ve hararetli bir ihtiyaç.
H.K:
Büyükşehir Belediyesi’nden beklentiniz ne?
M.A:
Biz taş anlamında Büyükşehir'in daha fazla yardım edeceğini düşünüyoruz. Çünkü orada bizim köylülerimiz var ama ciddi bir katkı sağlayamadık. Biraz da bu Yenipazar Belediyesi ile farklı partiden olduklarından dolayı. Mahallenin de farklı partiye destek olmasından dolayı olabilir. Ama sağ olsunlar yolumuz güzel oldu.
H.K:
Yenipazar Belediyesi Başkan Yardımcısı da Çavdarlı. Hatta 24 Haziran seçimlerinde Başkan Savcı bunu burada dile getirmişti.
M.A:
Ben size şöyle bir beyanatta bulunayım. Seçimler kızışmaya başlayınca köylüler tarafından bir bildiri yayınlayacağız. Buraya adam oy istemeye geliyorsa HDP hariç diğer dört parti meclis üyeleri listelerinin ilk dördüne köylerden insan koymasını isteyeceğiz. Başkan Savcı, Çavdarlı birini almış. Tamam, Çavdar’da malı olan ve seneden seneye gördüğümüz bir insan. Fakat, tüm yerleşkesini Yenipazar’a koymuş. Ben de Bozdoğanlıyım. Bozdoğan’ın Güney Mahallesi’nden 7 aylıkken buraya geldim. Şimdi oraya mı hizmet etmem lazım? Biliyor muyum oranın şartlarını? Bu kardeşimiz de Yenipazar’da düzen kurmuş, buranın şartlarını bilmeyen birisi. Yani bir dahaki seçimlerde hangi siyasi parti olursa olsun, tüm muhtar arkadaşlarımızla konuşuyoruz bunu. Meclis üyelik listelerine köylerden vatandaşların koyulmasını istiyoruz. Şimdi ne Çavdar umurlarında, ne Karacaören. Yani biz doğru düzgün temsil edilemiyoruz.
H.K:
Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı’yı desteklediğiniz takdirde, mahallenize niçin hizmet alamıyorsunuz?
M.A:
Bu, olayları iyi idrak edememek. Sorunları yerinde tespit edip çözüm odaklı çalışmamak. Sorun sanırsam bu. Şunu da anlatayım size, bu bir anı. Şurada 150 dekar meramız var, çamlığın kenarında. Meraya, Kuloğulları’ndan biri başında iki Suriyeli çobanla koyun otlatmaya geliyor. Oradan, bakın isim veriyorum; köylüm Necati Çobanoğlu amcamız beni arayarak uyardı. Benim görevim, o koyunları Çavdar Merası’ndan çıkarttırmak, girmesine engel olmak. Niye? Ben bu milletin muhtarıyım. Ben gidiyorum meraya, karşımda iki Suriyeli. Ben onları anlamıyorum, onlar beni. Ben zaten Suriyeliler’e karşı önyargılıyım. Git memleketine, savaş orada. Neyse, belediye başkanını arıyorum yok, yardımcısını arıyorum yok, milletvekillerini arıyorum yok. En son Mehmet Erdem, başkana ulaştı. Telekonferansta başkan “Muhtar beni aramadı” dedi. Ben koyunların başında, zabıtalar uçmuş. Orada aradığımız, ulaştığımız, hizmetinden memnun kaldığımız Gürol abimiz var. Ben silahla koyunların başında bekledim ve zabıtalar suçüstü yakaladı. Soruyorum ben de ceza makbuzu var mı acaba? Başka bir meramıza Karacaörenliler zirai ilaç attı. Bunları da yakalattık, Karacaörenlilere bir ceza geldi mi?
H.K:
Düğün salonlarınız nasıl peki?
M.A:
Berbat. Şimdi tuvalet yapıyor ama kalıcı çözüm olarak görmüyorum onu. Çok yeni Nazilli Arpaz’a gittim. Nazilli Belediyesi bir düğün salonu yapmış, yapanı yaptıranı tebrik ediyorum. İnsanlığın onuruna aykırı buradaki düğün salonu. Burayı bırakın, Yenipazar’daki düğün salonunda yok hijyen. 850 kişi üzerinden kişi başı para alıyorsun. Tümer Başkan söyledi bunu. Yalansa onun yalanı. O da belediye başkanı, sen de belediye başkanı, Haluk Alıcık da belediye başkanı. Nazilli’de farklı partiden. Ama adam bir düğün salonu yapmış, yapmış yani. Köşk de farklı partiden. Artık Dünya cep telefonunda. Çocuklar görüyor her şeyi. Herkes, her yeri görüyor.
H.K:
Başka kurum ve kuruluşlardan alamadığınız hizmet var mı?
M.A:
Çok. Şurada Mahmut Amca’mız var. Adam telefonu kapatmış. 6 ay para ödedi, gelip de telefonu açmadılar. “Arıza yapmış” dediler. “Özel şirketiz, alt kata in, üst kata çık, sağa dön” diyorlar. Mahallenin elektrik direkleri değişmedi. Ben bu mahalle ile ilgili bir sıkıntı arıyorum. Sanki gizli bir el buraya yapılacak olan hizmetleri engelliyor. Eğridere’de hayvan damlarında elektrik var ya. Adamların köyleri bir düzenlemeden geçti. Lanet olsun benim aday olduğum güne. Bir tane çivi çakılmadı ya. Benim köy odası binam yok. Benden önceki arkadaş, demirbaş etmiş. Aldılar, gittiler. Başka olay da şu, köy odası binası olmayıp da kira parasını yatıran tek muhtar benim. Sonra aldım paramı ama kirayı da yatırdım. Depo olarak kullanılıyor şu anda. Köyümüzde dünyanın sandalyesi vardı, kırıklarına kadar aldılar gittiler. Bunlar Yenipazar Belediyesi’nin hizmetleri. Kurban derisi toplayarak aldık sandalyeyi.
H.K:
Son olarak neler söylemek istersiniz?
M.A:
Tüm Yenipazar köylerine sesleniyorum. Bu şekilde sorunlarla karşılaşmamak için bir dahaki seçimlerde çok uyanık olmalıyız. A-B diye gözetmeksizin, çok ince dokuyup sık eleyip, kendisine hizmet edecek insanlar hangi listedeyse ona oy versinler. Donduran’da iki meclis üyesi var. Çavdar’da, Karacaören’de yok. Hacıköseler’de yok. Ama ben şimdi buradan traktöre biniyorum, yol kumlu haberim oluyor. Su olmadığında benim haberim oluyor. Bunu siyasilerin çok iyi irdelemesi lazım. Yenipazar, Direcik’ten Hacıköseler’e kadar Yenipazar. Aynı hizmetleri bekliyoruz.