AFAD’ın resmi internet sitesindeki bilgiye göre 4 Mart 2024 saat 21.38’de Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaşanan bu deprem vatandaşları endişeyle birlikte Çanakkale fay hattı nereden geçiyor diye merak ettirdi.
Yerin 10.44 kilometre derininde gerçekleşen bu deprem, İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizde hissedildi. Yaşanan depremde bir kişi korkudan camdan atlayarak hayatını kaybetti. Deprem sonrası ünlü yer bilimci Naci Görür, Çanakkale için ilk açıklamasını yaptı.
6 Şubat’ta yaşadığımız 11 ili etkileyen yıkıcı ve üzücü deprem felaketi, vatandaşları deprem konusunda daha da endişeli hale getirdi. Durum bu olunca vatandaşlar Çanakkale fay hattı nereden geçiyor öğrenmek için araştırmaya başladı. İşte, Çanakkale deprem fay hatları ve detayları…
Çanakkale Fay Hattı Nereden Geçiyor?
Ülkemiz bir deprem bölgesidir ve birçok deprem oluşturacak fay hatları birçok şehrin birçok noktasından geçmektedir. Çanakkale ilimiz de bu bölgelerden biridir. İlçelerinde yüksek risk oluşturabilecek aktif fay hatları bulunur.
Çanakkale ilimizde yer alan fay hatları aşağıdaki gibidir:
- Saroz-Gaziköy Fayı
- Anafarta Fayları
- Etili Fayı
- Çan-Biga Fay Zonu
- Sarıköy Fayı
- Yenice-Gönen Fayı
- Evciler Fayı
- Pazarköy Fayı
- Edremit Fayı
Çanakkale Fay Hatları Haritası
Çanakkale ilimizde gerçekleşen depremlerden sonra Çanakkale deprem fay hatları merak konusu oldu. Vatandaşlar evlerinin bu fay hatları üzerine inşa edilip edilmediğini öğrenmek için Çanakkale fay hattı nereden geçiyor araştırmasına başladı.
Özellikle Çanakkale ilimizin Biga ilçesi yoğun bir nüfus sunduğundan bu ilçede yaşayanlar Çanakkale Biga fay hattı güzergahını merak ediyor.
Çanakkale fay hattı ve Biga fay hattının yaşadığınız bölgeden geçip geçmediğini öğrenmek isteyenler için Çanakkale fay hatları haritası şu şekildedir:
MTA Diri Fay Hattı Haritası: Çanakkale
MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü), diri fay haritasını güncelleyerek kamuoyuna sundu. Haritaya bakıldığında ülkemiz üzerinde toplam 485 adet diri fay hattı olduğu belirlendi. Aynı zamanda MTA, birinci derece deprem riski bölgelerini de paylaştı.
Birinci derece deprem bölgeleri listesinin üçüncü sırasında Çanakkale bulunması dikkat çekti. MTA’ya göre Çanakkale, Bursa ve İzmir’den sonra deprem riski fazla üçüncü ilimiz olarak listede karşımıza çıktı.
MTA diri fay haritasına göre birinci derece riskli bölgeler aşağıdaki gibidir:
- Bursa, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
4 Mart Çanakkale Depremi: Naci Görür’den İlk Açıklama Geldi!
4 Mart akşamı Çanakkale’nin Yenice ilçesinde gerçekleşen 4,9 büyüklüğündeki depremden sonra ilk açıklamalar geldi. Ünlü yer bilimci Naci Görür bu açıklamalardan birin yapan kişi oldu.
4 Mart akşamı İstanbul’u sallayan depremle ilgili Naci Görür’ün açıklaması şu şekildedir:
- “Dün akşam Çanakkale Yenice’de 4,9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Yenice-Gönen fay hattı üzerinde meydana geldi. Bu fayda en son deprem 1953 yılında7,2 büyüklüğünde gerçekleşmişti. Bu fay hattı bölgesi stres birikiminin olabileceği bir yer. Böyle görece küçük depremler yaşanabilir.”
Çanakkale Fay Hattı Kırıldı Mı?
Çanakkale fay hattı nereden geçiyor sorularına cevap bulanlar yaşam alanları bu bölgelerdeyse fay hattının kırılıp kırılmadığını da öğrenmek istiyor.
Çanakkale’de henüz fay hattı kırılması yaşanmamıştır. Fakat bu bölgede fay hattının kırılmasının büyük bir yıkım oluşturacağı yer bilimciler tarafından açıklanmıştır. Çanakkale deprem riski deprem bilimciler tarafından sürekli gündeme gelen bir konudur.
Dokuz Eylül üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir Çanakkale ilimizdeki fay hattının kırılma potansiyeline karşı bizleri neyin beklediğini açıklamıştır.
İşte Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in Çanakkale fay hattı hakkında açıklaması şu şekildedir:
- “Çanakkale fay hattı bir bütün olarak kırıldığında bu fayın 6-7 büyüklüğüne varan bir deprem üretme potansiyeli vardır. Bu nedenle fayın en büyük etki alanlarından Karabiga ve Çan bölgelerinde ayrıntılı bir çalışma yapılması gerekir.”
Çanakkale’de Deprem Riski Var Mı?
Çanakkale’nin büyük bir bölümü deprem için riskli olan alüvyon zemin üzerine kuruludur. Alüvyon, akarsular tarafından taşınan kum, çakıl gibi maddelerin bir bölgede toplanmasıyla meydana gelen tortuldur. Alüvyon zemin, yapılaşma için en tehlikeli zeminlerden biridir.
Çanakkale deprem bölgesi mi diye soranlar için Çanakkale’nin il ve ilçelerinin hepsi 1. Derece deprem bölgesidir şeklinde cevap verebiliriz.1966 yılında yayımlanan Deprem Bölgeleri Haritasında bu bilgi yer almaktadır.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından bu harita yenilenmiş ve deprem bölgesi yerine yer ivmesi değerlerine göre şehirler saptanmıştır. Çanakkale ilimiz yine maksimum ivme değeri 0.3-0.7g ile deprem tehlikesinin çok yüksek olduğu şehirlerimizden biridir.
Çanakkale'nin En Sağlam Zemini Neresi?
Çanakkale ilimiz kum ve çakıl taşlarından oluşan alüvyon tortul üzerine kuruludur. Bu bölgenin depreme dayanıksız olduğu anlamına gelir.
Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Mühendislik fakültesi jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’de yerleşim üzerine şu cümleleri kullanmıştır:
- “Çanakkale ilimizdeki binaların yalnızca %30’u sağlam zemin üzerine kurulmuştur. Fakat Çanakkale’de sağlam zeminler de bulunur. Bunlar Karacaören ve Kepez bölgeleridir. Kentin limana doğru genişlememesi gerekir. Kıyı bölgeleri alüvyon zeminden oluşur.”