Bozdoğan’a bağlı Alamut Mahallesi Boykesiği ve Bozburun mevkiinde kurulmak istenen jeotermal enerji santraline engel olmak için Bozdoğan halkının mücadelesi devam ediyor. Son olarak Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Nazilli Diracık (50 MWm/50 MWe) JES projesi ile ilgili olarak Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerince vatandaşı bilgilendirmek amaçlı yapılacak ÇED toplantısı halkın tepkisi nedeniyle gerçekleştirilemedi. 

I M G 20240801 W A0011

PROTOKOL HALKI YALNIZ BIRAKMADI

Bölge halkına destek için CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Bozdoğan Belediye Başkanı Galip Özel, CHP ilçe örgütleri, Aydın Çevre Platformu, çevre dernekleri yalnız bırakmadı. Mahalle halkı, ellerinde taşıdıkları dövizlerle ve düdük çalarak jeotermal enerji santraline karşı olduklarını belirtip eylem yaptı.  

I M G 20240801 W A0014

Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı


ALAMUT TEK YÜREK 

Alamut Mahallesi’nde bölgede yaşayan vatandaşlara çevre mahallelerde yaşayan vatandaşlar da destek vererek, jeotermal enerji santralinin kurulmasına karşı çıktıklarını belirttiler. Alamut Mahallesi sakinleri, tarımsal alanlarının zarar görmesini istemediği için projeye karşı birçok kez eylem yaptıklarını ve eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

I M G 20240801 W A0012

“AYDIN JES MEZARLIĞI HALİNE GELMESİN”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’ın birinci sınıf tarım arazilerinde üretilen incir, çilek ve kestane gibi ürünlerin zarar görmesini istemediklerini belirterek, “Biz eski Aydın’ı istiyoruz. 63 tane JES’in 32 tanesi Aydın’da. Vatandaş havası, suyu, toprağı kirlenmesin istiyor. Aydın havası en zehirli illerden birisi. Neden? JES’lerin havaya saldığı hidrojensülfürden dolayı. Artık JES fırsatları verilmesin. Aydın JES mezarlığı haline gelmesin. İnsanlar sağlıklı yaşamak istiyor” ifadelerini kullandı.

I M G 20240801 W A0015


“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Jeotermali Bozdoğança sokmamak için sonuna kadar direneceklerini söyleyen Bozdoğan Belediye Başkanı Galip Özel, “Bu konuda kararlıyız. Çünkü Aydın’ın Karacasu, Bozdoğan, Karpuzlu, Çine hariç her yerinde jeotermal tedid var. Jeotermalle yaşamak zorundayız. Sadece olmayan az sayıda ilçeler kaldı. Buraları da korumak lazım. Buradaki tarımı korumak zorundayız. İncir bahçelerini, zeytin üretimini. Ya doğru sistemde yapmak zorundalar, bunu da insanlara anlatmaları gerekiyor. Ama sadece bilgilendirme sadece biz yaptık oldu mantığıyla bakıyorlar. Artık çiftçi, halk bir noktaya kadar tamam, ama bir noktadan sonra mücadeleye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

I M G 20240801 W A0013


“JEOTERMALLER HER TÜRLÜ HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR”

Bölgede yeni santral yapacaklar diyen AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, “Eskiden ihaleye çıkarıyorlardı, şimdi ihalede yapmıyorlar. Adrese teslim, rezerv bölgeleri şirketlere veriyorlar. Bir tanesi şu anda Ortaklar Germencik, bir tanesi Köşk’te, bir tanesi Alamut Direcik, Kurtuluş ve Bucak köyünde. Jeotermal bu bölgenin kangreni. Eğer jeotermal açılırsa her türlü hastalıklara davetiye çıkarırlar. Tarım ürünleri biter. Bunlar olursa biz nereye göçeceğiz. Başka gidecek yerimi yok. Tüm Aydın halkından yeni açılacak jeotermallere karşı çıkmaya bekliyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ