Dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden Aydın’da taze incir hasadı devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tescilli coğrafi ürünleri arasında yer alan "Aydın inciri" kentte 40 bin hektar alanda ortalama 200 bin ton üretiliyor. Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Köşk ve Germencik ilçeleri başta olmak üzere ilin neredeyse tamamında üretilen incirler yaş ve kuru olarak tüketilirken iç piyasanın yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine de ihraç ediliyor.

Türk Telekom CEO'su rekor zamları 'sudan ucuz' buldu Türk Telekom CEO'su rekor zamları 'sudan ucuz' buldu

Condur Incirde Hasat 20 Gun Erken Bitecek 496005 5A414B6334E3921785D80Eef6273F9C6

REKOLTEDE DÜŞÜŞ VAR

Aydın’da ‘Sarı lop’ cinsi incirin hasadı sürürken bu yıl incir hasadına önceki sezona göre 20 gün erken başlandı. Normalde Temmuzun son haftasında ağustosun ilk haftasında başlanan hasat bu yıl temmuzun ikinci haftasında gerçekleşti. Hasadına erken başlanması nedeniyle rekoltesi düşen incirin kalitesi ise önceki yıllara oranla arttığı görüldü.

“İNCİRDE KALİTE ÇOK GÜZEL”

İncir hasadının bu yıl 20 gün erken biteceğini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Bu yıl incir sezonu erken başladı. Aşırı sıcaklar incirde hasadı 20 gün erkene çekmişti. Poyraz da devam etti. Aydın’da sıcaklık ortalaması 41-42 derecede seyrettiği için hasat erken bitecek. Bizim tahminimiz Ağustos ayı sonuna kadar incir hasadı biter. Bu yüzden rekoltemiz düşüş var ama kalite açısından çok güzel incir var. Tüccar ve ihracatçı için güzel bir yıl olacağı kesin çünkü kaliteyle ilgili sorun yaşamayacağız” dedi.
 

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE