Gıda fiyatlarındaki ani artışlar, özellikle et fiyatlarını ciddi şekilde etkiledi. Et fiyatlarının kilosu 600, 700 hatta 1000 liraya kadar yükseldi ve bu durum, birçok vatandaşın sofrasına etin ya çok az girmesine ya da hiç ulaşamamasına neden oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu duruma müdahale ettiklerini belirterek, "Bir günde 3 kez fiyat artırdılar. Her gün fiyat değişti. Uyarılarda bulunduk, ‘yapmayın’ dedik. Gereğini yaptık" dedi.
Bir televizyon programında et fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, “Bundan 2-2,5 ay önce tüm televizyon ekranları kasap reyonu gibiydi. Faaliyetlerimiz etkisini gösterdi,” diyerek karkas et fiyatlarının 380-400 TL seviyelerine çıktığını, ancak bugün 320 TL bandına gerilediğini belirtti. Bununla birlikte, kasap ve marketlerdeki et fiyatlarının düşmediğine dikkat çeken Yumaklı, “O davranış biçimi hâlâ hafızalarda taze” dedi.
Bakan Yumaklı, fiyat artışlarının döviz kurundaki dalgalanmalardan mı kaynaklandığı sorusuna, “Farklı faktörler var. 'İşçiliğimiz var, farklı maliyetlerimiz arttı, fiyatı indirmiyoruz.’ Tamam, o zaman fiyatı da artırmasınlar,” şeklinde yanıt verdi.
Yumaklı, 2023 Şubat ayında meydana gelen deprem sonrasında karkas et fiyatlarında 30 TL’lik bir artış yaşandığını belirterek, bu artışın gerekçesinin anlaşılmadığını vurguladı. “2023 Şubat ayında başladı aslında... Deprem olduğunun 1. günü ve 3. günü arasında karkas ette 30 TL artış oldu. Bu artışın nedeni ne olabilir? Bu, her fırsatı kazanca dönüştürme anlayışıdır,” diyen Bakan Yumaklı, “Defalarca söyledik, bu normal bir şey değildi ve müdahale gerektiriyordu. Bu şekilde devam ederseniz, üretici de kazanamıyor bu arada, gereğini yaparız. Ondan sonraki dönemde 1 günde 3 kez fiyat artırdılar. Sürekli her gün oldu. Uyardık, 'yapmayın' dedik ve gereğini yaptık” şeklinde açıklamalarda bulundu.