Aydın ve Muğla il sınırları içerisinde yer alan 6 bin 721 hektar yüzey alanına sahip, 25 metre derinliğe kadar ulaşan ve 80 familyaya ait 237 cins, 325 tür bitkiyle flamingo başta olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Bafa Gölü'nde suda çekilme ve kirlilik meydana geldi. Bölgedeki çekilme nedeniyle bazı balıkçı tekneleri karada kalırken, kirlilikle birlikte pis koku da yayılmaya başladı.
BALIKÇILAR, TALEPLERİNİ ANLATTI
TBMM Dilekçe Komisyonu üyeleri olan milletvekilleri, Bafa Gölü’nün son halini yerinde inceledi. Söke’ye bağlı balıkçı köyü Serçin’de, göl kıyısında ve Didim Sakızburnu Dalyanındaki yavru balık üretim tesislerinde incelemelerde bulunan TBMM heyeti vatandaşların gölün kirliliği ve balıkçılıkla ilgili sorunlarını dinledi. Heyetteki milletvekilleri ayrıca Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği kirli suların ve Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki maden faaliyetlerinin Bafa Gölü’ne olan olumsuz etkilerini vatandaşlardan dinledi.
SORUN MECLİSE TAŞINACAK
Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) tarafından Bafa Gölü’nün geçmişten günümüze sorunlarını, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın doğal ve kültürel kaynak değerlerini hem dağın hem de etki alanındaki Bafa Gölü Tabiat Parkı’nı olumsuz etkileyen maden ocaklarıyla ilgili sorunları içeren bir rapor hazırlanarak Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık’a teslim edildi. Sorunların meclise taşınacak olmasını olumlu bulduklarını ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürcü, “Umarız hem yöre insanlarını hem de bölgenin biyoçeşitliliğini koruyacak ve sorunların giderilmesini sağlayacak bir sonuç raporu çıkar. Kuşadası, Didim ve Bodrum’un arasındaki ekoturizm potansiyeli yüksek bir coğrafyada yer alan Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları, Türkiye’yi yurt dışında tanıtacak çok önemli doğal ve kültürel özelliklere sahiptir. Her iki alanın bütüncül bir şekilde koruma statüsü olmalı ve yöre insanlarının geleneksel yaşamları bozulmadan sosyal ve ekonomik gelişimlerine katkı sağlanmalı ve bölgenin zengin biyoçeşitliliği korunmalıdır” diye konuştu.