Aydın Ses Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da kış dönemlerinde doğalgaz tüketimi artıyor. Kışları ılık ve yağışlı bir iklimin hakim olduğu Aydın’da çok sayıda hane doğalgaz ile ısınıyor. Doğalgaz ile ısınma sonucunda Aydın’daki vatandaşlar, tüketim miktarına göre ücret ödüyor. Tüketim miktarı sonucunda yansıyan düşük ve yüksek faturalar ise Aydın’da evden eve değişiklik gösteriyor.

BİNA VE KOMBİ ETKİLİ

Bazı aileler, yüksek rakamlarda gelen faturalardan şikayetçi olurken bazı aileler ise fatura ücretlerinin düşük gelmesinin adeta mutluluğunu yaşıyor. Yüksek ve düşük faturaların oluşmasında en önemli etkenler ise binanın durumu ve kombinin özellikleri olarak gösteriliyor. Kentte binlerce aileyi etkileyen doğalgaz faturalarının düşük ve yüksek gelmesiyle ilgili Efeler ilçesinde su tesisatı ve doğalgaz ustası olarak çalışan Veli Bakır, açıklamalarda bulundu.

“50 DERECE OLMALI”

Aynı zamanda ‘Mert Sıhhi Tesisat’ işletmesinin sahibi olan Bakır, düşük miktarda doğalgaz faturalarının gelmesi için tasarruf yapmanın yollarını açıklayarak şunları söyledi: “Doğalgaz faturalarının düşük ve yüksek gelmesinde en büyük etkenlerden biri de kapı ve cam aralıklarının sağlamlığıdır. Bu aralıklar ne kadar sağlam olursa içerdeki ısı da düşme yaşanmaz ve bu durum da faturanın ekonomik gelmesini sağlar. Bir diğer etken ise kombimizin derecesi ve oda termostatlarımızın var olup olmadığıdır. Var ise kaç derece kullanıyoruz bu da önemli. Kullandığımız dereceler kombi üzerinde minimum 50 derece olmalıdır. İçerideki termostatımızın gündüz ve akşam kaç derece olmasına dikkat etmeliyiz. Gündüz ve akşam derece arasında 2 dereceden fazla olmaması gerekiyor. Akşam 24’te bulundurduğumuz dereceyi gündüz 22 derece olarak ayarlamamız gerekir. Akşam ile gündüz arasında derece olarak daha fazla aralık olursa kombimiz daha fazla güç sarf eder. Bu da faturamızın yüksek gelmesine neden olacak. Ayrıca binamızdaki yalıtım, güneşi görüp görmemesi de önemli bir durum. En büyük etkenlerden birisi de petek temizliği. İki yılda bir petek temizliği öneriyoruz. Petekler kirli ise faturanın yüksek gelmesini sağlar.” dedi.

“UYGUN KAPASİTELİ CİHAZI SEÇMELİYİZ”

Kombinelerin tamamen kapatılmamasını da tavsiye den Bakır, “Bunun yanında peteklerin önünün açık olması lazım. Evimizi en az günde bir kere havalandırmamız gerekiyor. Böylelikle nem oranı düşeceği için evimiz daha hızlı ısınacaktır. Alt ve üst binalarda kombinelerin çalışmaması da bizim evimizdeki ısıyı etkiler. Bu da doğalgaz tüketimini yansır ve bunun sonucunda bu durum faturada önemli bir rol oynar. Doğru kapasite seçimi de önemli bir etkendir. Evimizin ısı kaybını hesaplayıp uygun kapasiteli cihazı seçmek doğru bir adımdır.” diye konuştu.

Kuşadalı öğrenciler Çanakkale Savaşı'nın bilinmeyen yönleriyle tanıştı Kuşadalı öğrenciler Çanakkale Savaşı'nın bilinmeyen yönleriyle tanıştı

“BASINÇ SÜREKLİ DÜŞÜYORSA BU BİR ARIZADIR”

Kombimizin su seviyesinin düşmesi ve kaçak durumların da önemli bir arıza olduğunu kaydeden Bakır, “Kombi basıncı sürekli düşüyorsa bu bir arıza değerlendirilir. Bu durumun nedeni ise eşanjörde çatlak olabilir, su kaçağı olabilir, kombideki suyun azalması ya da çok fazla su olmasından olabilir, denge kabındaki hava tükenmiş olabilir. Vana arızası da olabilir, radyatör bağlantılarındaki kaçaklar olabilir. Kombinin de ömrü tükenmiş olarak değerlendirebilir.” şeklinde konuştu. Son olarak Bakır, sıhhi tesisat, doğalgaz, duşakabin, petek temizliği, kalorifer, güneş enerjisinde tadilat ve tamirat ile doğalgaz ve su kaçak tespitinde hizmet verdiğini belirterek bu alanlarda iş yaptırmak isteyen vatandaşların 0545 785 25 20 numaradan kendisine ulaşabileceğini söyledi.

Muhabir: MEHMET KAVAS