Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, Aydın’ın Efeler ilçesindeki Yağcılar İçi’nde yer alan ‘Cevher Saat’ dükkanın sahibi olan Ali Onat’ın hayatı adeta mesleğiyle geçti. Gençlik yıllarında saat tamirciliğine başlayan 66 yaşındaki Onat, 50 yıldır mesleğini ara vermeden devam ediyor. Bozuk kol, masa ve duvar saatlerini tamir eden Onat, çok sevdiğini mesleğini çocuğuna da öğretti. Çocuğunun yanı sıra çok sayıda eleman da yetiştiren Onat, ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya devam ederek mesleğini de ayakta tutuyor.
ASKERİ GİTMEDEN DÜKKAN AÇTI
Zamana ayak uydurarak dijital saatlerin tamir ve bakımını da yapan Onat, ortaya koyduğu ustalıkla kentte mesleğinin duayen isimlerinden biri olmayı başardı. Aydın’ın tanınmış saat ustalarından biri olan evli ve iki çocuk babası Onat, mesleğini çok sevdiğini söyledi. Kazım Tokdemir’in yanında mesleğini öğrendiğini kaydeden Onat, “Kazım Tokdemir, yurt dışına gitti ve ben de saat tamirciliğini sürdürerek meslek sahibi oldum. İlk dükkanımı 1973 yılında askere gitmeden açtım. Dükkanı açtığımda satış yapacağım saatim yoktu. Sadece bozuk kol, masa ve duvar saatlerini tamir ediyordum. Ardından yaptığımız kaliteli iş sayesinde büyüdük. Basamak basamak ilerleyerek mesleğimizin zirvesine çıktık. Şu anda dünyaca ünlü 30 markanın bayiliğini yapıyoruz. Saat tamirinin yanı sıra bu bayilerin saatlerini de garantili olarak satan bir işletmeyiz.” diye konuştu.
“BİZİM MESLEK SABIR İSTER”
Mesleğini oğlu Süleyman Onat’a da öğrettiğini kaydeden Onat, “Çocuğumla birlikte 30 yıldır mesleğimizi yapıyoruz. Mesleğim, oğluma bıraktığım en önemli miraslardan biri. Oğlumun mesleğime sahip çıkması beni çok mutlu ediyor. Biz aile olarak tüm birikimimizi bu mesleğimiz sayesinde elde ettik. Mesleğimi çok seviyorum ve yapmaktan da büyük keyif alıyorum. Dünyaya bir daha gelsem yine saat tamircisi olurdum. İmkanım olduğu sürece mesleğime devam edeceğim.” şeklinde konuştu. Mesleğinin kendisine çok şey kattığını kaydeden Onat, “Bizim meslek sabır ister. Bu anlamda bana sabrı öğretti. Ayrıca bizim mesleğimiz zor ve zahmetli bir iş. Zor ve zahmetli bir işi yapmak insana birçok değeri katar.” ifadelerini kullandı. Meslekte çalışan usta sayısının gün geçtikçe azaldığını dile getiren Onat, “Mesleğe başladığımda 20-25 tane saat tamircisi vardı. Ancak son dönemde bu sayı 4-5 civarına düştü. Bu bizi üzüyor. Artık son yıllarda saatler zaman ölçen bir alet olarak değil de bir aksesuar olarak kullanılıyor. Bu da bizim mesleğimiz için dikkat çekici bir durum.” dedi. Son olarak Onat, çok kaliteli iş yapmalarından dolayı şehir dışında yaşayan vatandaşların kargo yoluyla bozuk olan saatlerini kendilerini gönderdiğini belirterek “Müşterilerimiz, bize güveniyor. Bize duyulan bu güvenden dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu.