Zeytin ve zeytinyağının değerlendirildiği toplantıya Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Davut Er, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, üreticiler, ihracaatçılar, oda başkanları ve konu uzmanı personel katıldı.

2024-2025 Sezonunda zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerilerinin de değerlendirildiği toplantı sonunda Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Armağan Tanrıkulu ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur sektör paydaşlarının sorularını cevapladı.

Aydinda Zeytin Sektor Toplantisi Yapildi 512521 9353A925Ebb59A8C429312E7E47Db7B4

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş Aydın’da yaklaşık 154 bin hektar alanda zeytin yetiştirildiğini belirterek, “Zeytin ağacı ölümsüzlüğün sembolü olan, bilinirliği antik çağlara dayanan ilimiz için kıymetli, kıymetli olduğu kadar da stratejik bir üründür. Şüphesiz ki Aydın Memecik Zeytinyağı Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili, Aydın Memecik Zeytini ile Aydın Yamalak Sarısı Zeytini coğrafi işaret alarak bu stratejik değeri pekiştirmiş konumdadır” dedi.

Aydinda Zeytin Sektor Toplantisi Yapildi 512521 A82C5Ba4Fbbe45Fcd8A0Fc94013Bfc4F

5 BİN 700 ÜRETİCİ ORGANİK ÜRETİM YAPIYOR

Altıntaş, ildeki zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlimizde yaklaşık 154 bin hektar alanda zeytin yetiştirilmekte olup 2023 yılı verilerine göre yaklaşık 25 milyon ağaç varlığımız ile ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yüzde 13’ü, zeytin alanının ise yüzde 17’si ilimizde bulunuyor. Zeytin alanlarımızın yüzde 15’inde (23 bin hektar-geçiş dahil) 5.700 üreticimiz organik zeytin yetiştiriciliği yapmaktadır. 44 üreticimiz de 1.274 hektar alanda iyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yapılıyor. 2023 yılında periyodisite sebebiyle 50 bin ton sofralık zeytin, 123 bin ton da yağlık zeytin üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz, bu üretim rakamları ile sofralık zeytinde ülke sıralamasında 3. yağlık zeytinde ise 4. konumdadır.”

Aydinda Zeytin Sektor Toplantisi Yapildi 512521 2D54Fbe19Bc5116F30E38C5B847405Ca

İŞKUR desteğiyle Aydın'da hayvancılığa başladı İŞKUR desteğiyle Aydın'da hayvancılığa başladı

ZEYTİN ALANINDA AYDIN TÜRKİYE BİRİNCİSİ

“Geçtiğimiz yıl ihracat amacıyla Müdürlüğümüze başvurarak zirai karantina kontrolü neticesinde bitki sağlık sertifikası düzenlenen zeytinyağı miktarı 62 ton, sofralık zeytin miktarı ise 17 bin tondur. 2024 yılı verilerine göre 17 ilçemizde 3.212 üreticimizle yürütülen Zeytin Entegre Mücadele çalışmalarında 16.830 hektar zeytin alanı ile ilimiz Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. İlimizde faaliyet gösteren 150’si yağhane, 37’si yağhane+yağ dolum, 52’si bitkisel yağ, 54’ü zeytinyağı dolum faaliyeti gösteren toplamda 293 adet, fermente ve salamura ürün üretimi yapan 88 adet işletme bulunuyor”

“ZEYTİNİN VAR YILI”

Sezon başlangıcı itibariyle işletme denetimlerinin devam ettiğini dile getiren Altıntaş, “Bu işletmelere geçtiğimiz yıl 575, bu yıl ise 244 denetim gerçekleştirilmiştir. İl Müdürlüğümüzce zeytin plantasyonlarında yapılan incelemeler neticesinde, bu yıl, zeytinin var yılı olması sebebiyle verimin yüksek olacağı beklenmekle birlikte kuraklığın verimi etkileyebileceği düşünülmektedir. İlimizin en değerli ürünlerinden biri olan zeytinin ve zeytinyağının hak ettiği değeri bulması için çalışmaya devam edeceğimizi belirterek; sezonun ilimiz üreticileri için bereketli geçmesini diliyor, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ederek, hepinize saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ