Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, Aydın’da çalışmalarını sürdüren Arzu Akar başkanlığındaki TKDK İl Koordinatörlüğü, kent ekonomisinin adeta lokomotifi oldu. Gıda, tarım, hayvancılık, turizm ve yenilenebilir enerji alanları başta olmak üzere çok sayıda alanda TKDK İl Koordinatörlüğü girişimcilere büyük hibe fırsatları sundu. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü, sağladığı desteklerle hem Aydın ekonomisine hem de ülke ekonomisine değer kattı.
261 MİLYON TL ÖDENDİ
Aydın’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, “Günümüz itibariyle TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak faaliyetimize başladığımız 2012 yılından bugüne IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında toplam 238 projeye 330,6 Milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu hibenin 261,7 Milyon TL’si ödenmiş olup, 68,9 Milyon TL ise devam eden yatırımların tamamlanmasına müteakiben ödenecektir. Bu destekler sayesinde İlimizde 720,2 Milyon TL yatırım yapılmasının önü açılmıştır. Sözleşme imzalanarak yatırıma başlayan tesisleri de dikkate aldığımızda bugüne kadar IPARD Programı ile Aydın’da 42 süt üretim tesisi projesi, 7 besi çiftliği, 11 kanatlı et üretim tesisi, 12 süt işleme tesisi, 12 süt toplama merkezi, 4 kırmızı et işleme tesisi projesi, 24 meyve-sebze işleme, soğuk hava deposu projesi, 6 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 50 arıcılık projesi, 45 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 9 kırsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi, 15 yenilenebilir enerji tesisi projesi desteklenmiştir.” diye konuştu.
“34 YENİ YATIRIMI AYDIN’A KAZANDIRACAĞIZ”
Aydın’a 2024 yılında da yeni yatırımlar kazandırmaya devam ettiklerini ifade eden Akar, “2024 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan Ipard III programı ile yıl içerisinde kurumumuz tarafından ilan edilen toplam 4 çağrı döneminde Aydın’ımıza yeni yatırımlar için proje kabulleri gerçekleştirilmektedir. IPARD III Programında bugüne kadar LEADER Yaklaşımı da dahil olmak üzere 5 Proje çağrısına çıkılmıştır. Kurumumuz tarafından çıkılan 4 çağrı dönemi için proje kabulleri yapılmaktadır. İlk iki çağrı dönemi tamamlanmış olup yılsonuna kadar diğer çağrı dönemlerinin proje kabulleri yapılmaktadır. 2024 yılı içerisinde, IPARD II Programının son çağrısı olan 13.Çağrı dönemi başvurularından, incelemeler sonunda 22 adet proje destek almaya hak kazanmıştır. Süt hayvancılığı, Süt ürünleri işleme-süt toplama merkezi, kırmızı et işleme, meyve ve sebze işleme sektörlerinden toplam yatırım tutarı 222,5 Milyon TL olan 22 projenin sözleşmesi imzalanmış olup, bu yatırımlara toplam 108,2 Milyon TL hibe desteği sağlanacaktır. Destek almaya hak kazanmış, sözleşme aşaması halen devam eden 12 adet IPARD III dönemi projemiz de bulunmakta olup bunların da işlemleri tamamlanması ile 34 yatırımı Aydın’ımıza kazandıracağız. Bu proje sayısı, başvuru kabulü ve incelemeleri devam eden başvurular olması nedeniyle yılsonuna kadar artarak devam edecektir. Aydın’a fark yaratacak yatırımlar kazandırmaya yönelik büyük küçük demeden tüm yatırımları desteklemeye hazırız. Desteklerimizi üreticilerimizle buluşturmak ve Aydınımızı yeni yüzyıla akıllı, yenilikçi ve yeşil yatırımlarla taşıma gayreti içindeyiz. IPARD Fonu’ndan ilimizin azami derecede faydalanabilmesi adına bilgilendirme çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyor, destek kapsamındaki sektörlerde iştigal eden ya da edecek olan tüm yatırımcıları bu desteklerden faydalanmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
GİRİŞİMCİLERİ TKDK’YA DAVET ETTİ
Fark yaratan akıllı, yenilikçi ve yeşil yatırımlar için girişimcileri TKDK’ya davet ettiklerini dile getiren Akar, “AB aday ülkesi sıfatıyla ülkemize sunulan mali yardım destekleri kapsamındaki IPARD fonlarının sağlam mali yönetim ilkeleri doğrultusunda şeffaf ve etkin bir şekilde kullandırılması kurumumuzun en önemli misyonlarından. Tamamı geri ödemesiz hibe olarak yatırımcılarımıza sunulan bu destekler ilimiz ekonomisine kuşkusuz büyük bir kazanım sağlıyor. Devletimizin IPARD programı aracılığıyla Avrupa Birliğinden (AB) sağladığı fonlara ilaveten Hazinemizden de katkı sağlayarak oluşturduğu bütçe ile destek verdiği bu yatırımlar; ülkemiz ve ilimiz ekonomisine, istihdama ve üretime katkı sağlarken, elde edilen sonuçlar ve ortaya çıkan yatırımlar bizleri gururlandırıyor. Çevre dostu, insan ve hayvan refahına uygun, AB standartlarındaki işletmelerimizin sayısı her geçen gün artıyor.
Aydın’ın tarım, hayvancılık, gıda işleme ve turizm potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyeli üstün katma değerlerle taçlandırarak ortaya çıkaracak girişimcilerimizi desteklemek için çabamız, önümüzdeki dönem artarak devam edecek. Uygulamaya başladığımız IPARD III döneminde ülkemizin de takip ettiği AB’nin Yeşil Mutabakat stratejisine uygun olarak yeşil, iklim dostu, akıllı, yenilikçi, rekabet gücü yüksek yatırımların Aydınımızda hayata geçmesi için, TKDK tüm kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.