Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’da yaklaşık 1-1,5 aydır kayda değer yağış görülmediğini belirterek, “Mart ayı kurak geçti, şubatın ikinci yarısından itibaren bölgemize neredeyse hiç yağmur düşmedi. Daha önceki yıllarda şubat ve mart aylarında zaman zaman yağış görülüyordu. Şu an suya ihtiyaç duyan büyük çaplı mahsuller olmasa da özellikle buğday ekili araziler için yağmur büyük önem taşıyordu. Kış yağmurlarını alamayan buğdaylar, barajlardaki su seviyesinin düşük olması nedeniyle de sulanamıyordu. Bu yağışlar, buğday için adeta ilaç gibi geldi” dedi.
Yağışların yalnızca buğday değil, yem bitkileri için de faydalı olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, “Geçen seneden kalan veya yeni dikilen fi ve yoncalar için de büyük katkı sağladı. Şu anda az da olsa mısır ekimi başladı, yeni yoncalar ekiliyor. Normal şartlarda yonca dört ila beş yılda bir ekilir ve bu yıl ilk kez ekilecek yoncalar için yağışlar büyük fayda sağladı. Tarımda her damla yağmurun değeri büyük. Uzun süredir yağmura hasret kalmıştık, bu yağışlar bizi sevindirdi” ifadelerini kullandı.
"BARAJLARA ETKİSİ SINIRLI OLACAK"
Yağışların barajlardaki doluluk oranına büyük bir katkı sağlamayacağının altını çizen Kendirlioğlu, “Bu yağmurlar barajlardaki doluluk oranını ikiye katlamaz. Ancak 3 ila 5 puanlık bir artış sağlayabilir. Bu da yazlık sulamalarda birkaç gün daha fazla su kullanımı anlamına gelir. Ancak tarım arazilerinin tamamının su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşmamız mümkün değil. Sulama planlamasında önemli bir değişikliğe neden olmayacaktır” dedi.
"SULAMA SEZONU HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK"
Sulama sezonuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Kendirlioğlu, “Şu anda kullanılan sular, kaynak suları ve küçük derelerden gelen sulardır. Baraj kapakları henüz açılmadı. Normal şartlarda sulama sezonu, haziran ayının ikinci haftasında başlar. Ancak sıcaklıkların anormal şekilde artması veya yağışların fazla olması bu süreci etkileyebilir. Mayıs ayında yeterli yağış alırsak, baraj kapaklarının açılması haziran sonuna kadar ertelenebilir. Kapakların açılma süresi ne kadar gecikirse, sulama sezonu o kadar uzun sürer” şeklinde konuştu.
"TARIMDA EKİM TAKVİMİ PLANLAMASI YAPILAMAZ"
Geçen yıl ürünlerini erken eken ve baraj kapaklarının açılmasını isteyen çiftçilerin olduğunun hatırlatılması üzerine Kendirlioğlu, “Ben 50 yıldır tarımın içindeyim. Pamuk, mısır gibi yazlık ekimlerde her parselin kendine özgü ekim zamanı vardır. Tarladan tarlaya değişen bir yapı olduğu için çiftçilere ‘şu tarihte ekin’ veya ‘bu tarihte ekmeyin’ demek doğru olmaz. Tarımda böyle bir takvim planlaması yapmak mümkün değildir. Hava koşulları uygun olduğunda ekim yapılır. Erken ekim bazen kazandırır, bazen kaybettirir. Geç ekimde de aynı durum söz konusudur. Bu nedenle ekimi belirli bir takvime bağlamanın mantığı yoktur” diye konuştu.