Türkiye’nin en ön emli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da pamuk üretim alanlarında unlubiti böceğine rastlanıldı. Zararlı bir böcek olarak tanımlanan Unlubiti böceği, özellikle pamuğun lif kalitesini düşürüyor. Unlubiti böceğine karşı geçici tavsiye yayımlanırken kimyasal mücadelenin yanı sıra kültürel mücadelenin de önemine dikkat çekildi.
“ERKEN YAPRAK DÖKÜYOR”
Konuyla ilgili Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pamuk üretim alanlarında Pamuk Unlubiti (Phenacoccus solenopsis)'ne karşı karşı geçici tavsiye yayınlanmıştır. Yaptığımız arazi çalışmalarında, İlimizde de bazı pamuk alanlarında pamuk unlubiti tesbit edilmiştir. Ergin ve nimfler bitkilerin kök, yaprak, dal, gövde ve kozalarında bitki öz suyunu emerek beslenirler. Bitkilerde solgunluk, yaprakta kıvrılma, renk farklılaşması, sararma, rozetleşme cüceleşme, yaprakta kıvrılma, nekrotik lekeler, erken yaprak dökülmesi ve kozalarda şekil bozuklukları, zararlının ballımsı madde salgılaması sonucu bitkide fumajin oluşur, stomalar kapanır, pamuğun lif kalitesi düşer.”
“BİTKİLERİN ÇATLAK VE YARIKLARINA SAKLANIR”
Açıklama şu şekilde devam etti: “Zararlının istilacı olması ve çok sayıda konukçusu pamuk, domates, biber, bamya, ayçiçeği, susam, yabancı otlar ve benzeri bitkiler olması nedeniyle mücadelesi önem taşımaktadır. Bitkilerin çatlak ve yarıklarına saklanır. Zararlı insan, hayvan ve tarım makinalarına tutunarak yayılabilir. Rüzgâr, yağmur ve suyolları gibi doğal taşıyıcılarla bulaşmış alanlardan hızla yayılma yeteneğine sahiptir. Ekonomik etkisinin yüksek olması, istilacı bir zararlı olması, gelecek yıllara yayılımının hızlı olması ve mücadelesinin zor olması sebebiyle kimyasal mücadele yanında kültürel mücadelede önemlidir.”
YABANCI OTLARLA MÜCADELE VURGUSU
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden unlubite karşı Kültürel Mücadele konusunda ise şu ifadelere yer verildi: “Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Zararlının tespit edildiği alanların bitişiğinde alternatif konukçu bitki ekilmemelidir. Bu yüzden pamuk büyüme dönemindeki mücadele kadar hasat dönemindeki tarım alet ve makinalarının temizliğine dikkat etmek, yabancı otlarla mücadele gibi kültürel mücadele yöntemleri zararlının gelecek yıllarda bulaşma oranını düşürülmesinde önemlidir.”