Türkiye'nin önde gelen kestane üretim merkezlerinden Aydın'da, sezonun ilk kestanesi, Aydın Ticaret Borsası'nda (ATB) yapılan tören ile alındı. Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat, Aydın Ticaret Odası Başkanı Fevzi Çondur, Tarım ve Orman İl Müdür İbrahim Altıntaş, STK başkanları ve üreticiler katıldı. 10 üreticinin getirdiği 200 kilo kestane, sembolik olarak kilosu 500 TL'ye satın alındı.
EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Türkiye'de kestane üretiminde birinci sırada olan Aydın'ın önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, "2024-2025 kestane sezonu ilk alın töreninde birlikteyiz. Dağlarından bal ovalarından bal akan gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tabir edilen Aydınımız tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, nitelikli insan gücü ile hem tarım şehri olması bakımından hem de ihracatta söz sahibi il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biridir. Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan ilimiz topraklarının çoğunluğunda tarım yapılmaktadır. İlimiz toprak, iklim, topografik yapı ve ekolojik özellikleriyle polikültür tarıma elverişlidir. Tarımın her konuda yetiştiriciliğinin yapılabildiği güçlü bir potansiyele sahiptir. Şüphesiz bu potansiyellerden biri de kestane üreticiliğidir. Kestane ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir üründür” diye konuştu.
EN FAZLA ÜRETİM NAZİLLİ’DE
Aydın Kestanesi’nin iliin AB coğrafi işaret tesciline sahip 4 ürününden biri olduğunu belirten Vali Canbolat, şunları söyledi: “Aydın kestanesi 2013 yılında coğrafi işaret, 2020 yılında AB tescili almıştır. Ayrıca ilimiz 22 bin 715 tonluk kestane üretimiyle ülke sıralamasında birincidir. 2023 yılında TÜİK verilerine göre ilçe bazında Nazilli 9 bin 166 ton kestane üretimiyle ilk sırada yer almaktadır. Nazilli’yi sırasıyla Sultanhisar, Köşk, Bozdoğan ve Çine ilçeleri takip ediyor. İç ve dış pazara hitap eden kestane çiftçilerimiz için gelir kapısı, ülkemiz için de katma değeri yüksek bir üründür. İlimizin üretimde gelişimini koruması için hasatlık ve zararlı mücadelesi kritik önemdedir. İl ve İlçe müdürlüklerimizce zararlının ilimizde tespit edilmesinden itibaren üreticilerimize yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmakta olup zararlının tanımı ve mücadelesiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Valiliğimiz bir sorun ve çözüm ortağı misyonuyla üreticilerimizin ve yatırımcılarımızın, Aydın’a yararlı iş yapmak isteyenlerin her zaman hizmetindedir. Kestane sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum. Yeni sezonun ilk kestanesini sembolik 500 liradan alarak kestane sezonunu açıyoruz”
ÜRETİMİ ZOR, HASADI MEŞAKATLİ BİR ÜRÜN
ATB Başkanı Fevzi Çondur, Türkiye’de toplam kestane üretiminin yüzde 32’sinin Aydın’da yapıldığını belirterek, “Kestane üretiminde birinci, kestane ihracatında da özellikle kütlü Aydın kestanesi tercih edilen bir ürün. Toplam üretimde birinci sıradıyız ülkede. Aydın Kestanesi coğrafi işaretini de aldık. Kestane özellikle yetişme açısından uzun yıllarda yetişip meyve veriyor. Ağaçlarımız yaş olarak genç ağaçlar değil. Kadim zamanlardan bu yana ilimizde kestane üretimi yapılıyor. Üretimi zor, özellikle hasadı da meşakkatli bir ürün kestane. Bu yüzden üreticilerimizin bu üründe emeğinin karşılığını almasını Aydın Ticaret Borsası olarak önemsiyoruz. Bu açıdan sezonun ilk kestanesini 500 liradan alımını yaptık” ifadelerini kullandı.
ÇİN KESTANESİ UYARISI
Kestane üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili sıkıntılara değinen Çondur, “Kestane üretiminde iki unsurdan bahsedebiliriz. Birincisi kestane dal kanseri, ikincisi GAL arısı rahatsızlığıdır. Özellikle Gal Arısı’nın predetörü olan böceğin üretimi için Aydın’da laboratuvar kurulması için girişimlerimiz devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş’tan bunun müjdesini aldık. Muğla’daki bir laboratuvar üretim yapıp, Aydın’da biyolojik mücadelesi için Gal arısına karşı kullanılacak. Diğer bir sıkıntı ithalat sorunu. Aydın Kestanesiyle kalite açısından yarışayacak olan Çin kestanesi ülkeye getirilip Aydın kestanesi ile karıştırılıp pazarlarda satıldı. Valilik, belediyeler vasıtasıyla bu ürünler toplatıldı. Ve cezai işlem uygulandı. Bu üreticilerimizin emeğine bir saygısızlık olarak görüyoruz. Çin kestanesi kalite olarak çok kötü hem de fiyat olarak çok ucuz. Çin dünya kestane üretiminin yüzde 80’ini karşılıyor. Çin’le fiyat olarak değil kalite olarak yarışıyoruz. Aydın kestanesinin kalitesinin koruma adına Çin’den kestane ithalatı yapılıp bu ürünle karıştırılmasını engelleme adına çalışmalarımız devam ediyor. Maliyetlerin arttığı bu ortamda üreticilerimizi tatmin edecek bir fiyatta pazarlanması sağlanır” şeklinde konuştu.