Aydınlı dağcılar, Batı Torosların en yüksek ikinci dağına tırmandı Aydınlı dağcılar, Batı Torosların en yüksek ikinci dağına tırmandı

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da kuraklık sorunu had safhaya ulaştı. Aşırıcı sıcaklar ve yetersiz yağışlar nedeniyle Aydın’da çiftçiler, acı tabloyla karşı karşıya kaldı. Barajlarda su kalmazken, tarım arazileri için kullanılacak olan suyun ise önümüzdeki hafta biteceği açıklandı. Susuz bir döneme girecek olan Aydınlı çiftçiler ise kara kara düşünüyor.

Aydinin Suyu Bitiyor Barajlarda Su Kalmadi Tarimsal Sulamada Kirmizi Alarm 488410 E96Acacd12858A48A5E214E7A265413B

“ARAZİLER, YETERLİ SUYU ALAMAYACAK”

Tarım arazileri için kullanılacak suyun önümüzdeki hafta biteceğini belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Şu an barajlarda da su kalmadı. Tarımsal sulama sezonu 1 ay daha devam edecek. Bu süreçte çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla artezyen suları, çay kenarları ve biriken sularla arazilerini sulamaya devam edecek. Ancak bu imkanlara sahip olmayan çiftçilerimiz için süreç daha zorlu geçecek. İki durumda da ne yazık ki tarım arazileri yeterli suyu alamayacak. Bu da üründe verim kaybı yaşanmasına neden olacak. Biz tablonun bu şekilde olacağını biliyorduk. Çünkü barajlarda yeterli su birikmemişti. Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleriyle gerçekleştirdiğimiz toplantılarda yaptığımız planlama bugüne uyuyor. Çiftçilerimiz, 2007 yılında başlayan kuraklıkla beraber az suyla tarlalarını sulamaya çalışıyor. Zaten şu anda girdi maliyetleri çok yüksek, fiyatlar da çok düşük. Domates tarlada kaldı. Hasatta tablo değişmezse pamukta da büyük bir problem yaşanacak. Buğdayda da aynı durum geçerli.” dedi.

Aydinin Suyu Bitiyor Barajlarda Su Kalmadi Tarimsal Sulamada Kirmizi Alarm 488410 25F50Eaf344320Eca5A408491C978Aee

“PARA KAZANAMIYORUZ”

Çiftçilerin zor günler geçirdiğini, bu dönemde devletin devreye girmesi gerektiğini dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Bugün itibariyle desteklemelerin gözden geçirilmesi lazım. Pamuk primi ilk yıllardaki seviyeye getirilmeli. Şu anda yeterli değil. Fiyatların 7 liradan aşağı olmaması lazım. Yarın 7 lira da kurtarmayabilir. Ne yazık ki böyle bir dönem yaşıyoruz. Çiftçiler olarak para kazanamıyoruz. Zaten para kazansak destekleme istemeyiz. Ayrıca çiftçiye verilen destek, aynı zamanda tüketiciye destek anlamına gelir. Çünkü biz kazanırsak ürünlerimizi daha uygun fiyata sunarız. Bunu yanı sıra hayvancılık da kötü durumda. Ev ve sütte girdi maliyetleri de sürekli yukarıya çıkıyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde çiftçimiz adına 2024 yılı olumlu geçmedi. Kötü bir yıl geçiriyoruz. Olumsuz tüm durumlar şu an üreticilerimizin yanında. Şu anda iyi bir şey söyleyecek durum yok. Tarımın tüm temsilcileri, mevcut durumu değerlendirmesi gerekiyor. Yol haritasını belirlemek amacıyla bu paydaşların bizi dinlemesi lazım.” diye konuştu.

Aydinin Suyu Bitiyor Barajlarda Su Kalmadi Tarimsal Sulamada Kirmizi Alarm 488410 Dea7A62Fb9Fb5B342A14Eb4Bb52C1C1C

Kaynak: HABER MERKEZİ