Aydın’da güzel şeyler oluyor…
Konuyla ilgili geçen aylarda ardı ardına kentimizde önemli gelişmelere tanıklık ettik.
Aydın Valiliği himayesinde Adnan Menderes Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 13-15 Mayıs tarihleri arasında Kuşadası’nda gerçekleşen Turizm Çalıştayı’nda bizzat benimde içinde bulunduğum gastronomi çalışma grubu tarafından şehrimizin gastronomi anlamında swot analizleri yapılarak tavsiye nitelikli kısa, orta vadeli eylem planı oluşturuldu. Katılımın ve ilginin yüksek olduğu çalıştayın kentimiz geleceği açısından çok verimli geçti diyebiliriz. Ancak markalaşma adına başarıya dönüşebilmesi için çalıştay gibi benzeri çalışmaların devamlılığı ve uygulama safhalarına geçebilmek son derece önemli olduğu da unutulmamalıdır.
Çalıştay bitimi aynı gün içerisinde bir başka güzel gelişmede Efeler’de yaşandı. Kentimizin en büyük eksiği olan yöresel lezzetlerimizi bir arada toplayan bir kaynak kitabın olmamasıydı, bu anlamda büyük bir önem taşıyan “Geleneksel Tarifleriyle Aydın Gastronomisi“ kitabının lansmanı yapıldı. Aydın Valiliği tarafından yürütülen “Aydın İl Tanıtım Projesi” kapsamında Aydın gastronomisini tanıtmak amacıyla hazırlanan, davetli olarak benimde içinde bulunduğum lansman yemeğine sayın Valimiz Hüseyin Aksoy önderliğinde tüm protokolümüz, STK temsilcileri, kitaba emeği geçen çalışma grubu üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Ayrıca İstanbul’dan 20 kadar sosyal medya fenomeni, gastronomi yazarı, gazeteci ile birlikte Ayhan Sicimoğlu ve Ahmet Güzelyağdöken, kitapta çok emekleri bulunan Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Emrah Köksal Sezgin rehberliğinde Aydın’ın tarihi yerleri gezdirilerek, buralarda yöresel yemeklerin tadımlarının yapılmasından sonra lansmanda yer almaları da dikkat çeken önemli noktalardan biriydi. Bu çalışmaya emeği geçerek Aydın’a kazandırmış oldukları bu eserle büyük bir eksikliği gideren herkese şahsım adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Aydın gastronomisi için faaliyet gösteren tüm gastronomi gönüllüleri ve paydaşlarını kırgınlık ve rekabet gibi tüm problemlerin ortadan kaldırılması ile birlikte parçalanmış değil birleştirici ve örgütlü çalışmanın Aydın için etkin bir güç oluşturacağı aşikardır. Tüm paydaşların faaliyetlerini kurulması gerekli hale gelen Aydın Gastronomi Kurulu çatısı altında bir araya toplanarak karşılıklı paylaşımlar ve birlikte hareket etmesi kentimize gastronomi anlamında büyük katkı sağlayacağı kaçınılmazdır. Bu konuda ilk adım olabilmek adına farkındalık yaratmaya ilke edinmiş ayrıca da Aydın gastronomisinin tanıtımına katkıda bulunabilme düşüncesiyle yakın bir zaman önce sosyal medya üzerinden faaliyete başlayan “Aydın Gastronomi Platformu”na olan yoğun ilgi dikkatleri çekiyor. Tüm gastronomi gönülleri ve paydaşlarının bu platforma katılarak destek vermelerini ve takip etmelerini öneriyorum. Bende ordayım.
Bölgesel ya da bölgeye özgü ürünleri hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtmak için yapılması gerekli olan gastronomi festivalleri açısından ilimizde haraketlilik yaşanmasının mutluluğu içerisindeyiz. “Efeler Gastronomi Festivali” ile başlayıp tanıtım açısından büyük ses getiren “ Didim Vegan Fest” ile devam eden süreç “Kuşadası Kiraz Festivali” ile sürdü. Şimdi ise konsept olarak bir ilk olacak markalaşmaya aday olan, içeriğinde yöresel sokak lezzetlerinin de yer alacağı “Kuşadası Sokak Festivali” başlıyor. Bunca güzel şeyin dışında birde üzücü bir şey var ki, oda Sultanhisar Çilek Festivali'n de konser ve eğlence dışında adında çilek olmasına rağmen gastronomiye hemen hemen hiç yer verilmemesi idi, umarım gelecek yıl bu eksikliği görerek gidereceklerdir.
Aydın için güzel şeyler yazmaya devam edebilmek dileklerimle…