Aydın’da Fatma Yazıcı başkanlığında bugüne kadar birçok önemli projeye imza atan Aydın Kültür ve Turizm Derneği, ‘Renkli Sokaklar-Renkli Köyler’ projesini hayata geçirdi. Hem köylere değer katmak hem de kadınlara iş imkanları oluşturmak isteyen Aydın Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fatma Yazıcı ve dernek üyeleri, proje kapsamında harekete geçti.
DİLEK BAHÇESİ ADINI VERDİLER
Proje çerçevesinde ilk etkinlik, Efeler ilçesinin Mesutlu Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Başkan Yazıcı ve dernek üyeleri, bir kadının işlettiği kır kahvehanenin içi ve dışını boyadı. Çeşitli aksesuarlar da koyarak kahvehanenin çehresini baştan sona değiştirdi. Kahvehanenin adını da ‘Dilek Bahçesi’ koyan Yazıcı ve dernek üyeleri, çalışmalarıyla takdir topladı.
“ÖĞRENCİLERE BURS VERECEKLER”
Proje hakkında bilgiler veren dernek başkanı Yazıcı, “Renkli Sokaklar-Renkli Köyler projesi başlattık. Proje kapsamında köylerde, mahallelerde önce sokak temizliğini yapıyoruz, sonra sokağı boyuyoruz. Mahalle-köy sakinlerinin isteği doğrultusunda o köyde kullanılmayan atıl yer varsa orayı da köylülerle birlikte güzelleştirip üretim yeri haline getiriyoruz. Kadınlar ürettikleri ürünlerden elde ettikleri gelirin bir kısmını ihtiyaç sahibi bir öğrenciye burs veriyor. Burs karşılığı biz de kadın üreticilere destek oluyoruz. İlk etkinliği bir kadının işlettiği kır kahvesinde yaptık. Dernek üyeleri olarak mekanın hem içini hem dışını boyadık. Sonra ilgi çekecek şekilde aksesuarlar koyduk. Adını da Dilek Bahçesi koyduk. Kısa sürede kahveye köy kadınları gelip vakit geçirmeye başladılar. Orada örgü, dantel yapıyorlar. Kimisi hazırlanan standa salça, reçel, pekmez, organik yumurta, gibi kendi ürettikleri doğal ürünleri satışa sunmaya başladılar. Sosyal medyada görenler kahvaltı yapmaya bile gidiyorlar. Buradan elde edilen gelirden burslu çocuklar için derneğe bağış yapacaklar.” dedi.
İMECE KÜLTÜRÜ YENİDEN YAŞAYACAK
Projenin yıl boyunca çeşitli sokak-mahalle ve köylerde devam edeceğini kaydeden Yazıcı, “ Önümüzdeki mahalle projemizde ise yine mahalle temizliği ve boyamanın yanında en büyük istekleri kitaplık oldu. Köy kadınları voleybol oynamak için file, top ve eşofman istediler. Kitaplık yapacağız. Spor malzemelerini götüreceğiz. Bu sayede hem imece kültürünü yeniden köylerimizde yaşatmış olacağız hem de kadınlarımız üreterek sosyalleşecek. Tabi ki burada da üretim yeri olacak. Buradan elde edilen satış ile de köy çocuklarının sanatsal faaliyetleri için malzeme alınacak. Çocuklarımız bu sayede tablet-bilgisayar ve telefondan uzaklaşıp spora ve sanata yönelecekler. Bu boyayıp değiştirdiğimiz köylerde 15 günde bir eski Türk filmi ve tiyatro gösterisi olacak. Desteklerinden dolayı dernek üyelerimiz başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.