Gündem

Aydın, milyonları ekrana kilitledi

Aydın, milyonları ekrana kilitledi
Abone Ol

KURU İNCİR TATLISI HAZIRLADILAR

Aydın’ın otlarından başlangıç tabağı, gömme turşu, paşa böreği, etli enginar sapı, yuvarlama ve meşhur kuru incir tatlısından oluşan menüde yarışmacılar en güzel yemekleri yapabilmek için kıyasıya yarıştı. Yarışma aralarında Tekstil Park, Aytepe Mesire Alanı, Gümrük Önü Hanı ve Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, Aydın Ticaret Odası Kültür Evi, Aydın Arkeoloji Müzesi ve incir fabrikasında çekilen görüntülere yer verildi.

EFELER DİYARI AYDIN

Şef Mehmet Yalçınkaya Aydın’ın antik çağda birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bereketli ovalar üzerine kurulduğunu, incirin anavatanı, turizmin öncüsü ve Efeler diyarı olduğunu ifade etti. Yarışmanın konukları Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Sökeli gurme ve araştırmacı şef Ahmet Güzelyağdöken, eğitmen Havva Çetintürk, işletmeci Selim Can ve kadın girişimci Yasemin Korkut, yarışmacıların hazırladığı yemeklerin tadına bakarak puan verdi.

‘ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞ”

Programda Aydın ile ilgili bilgiler veren AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Tarihin babası Heredot’un ‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü’, Evliya Çelebi’nin ise ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir’ olarak tanımladığı yerdir Aydın. Bu bakımdan ilimizin ürün yelpazesi oldukça geniştir. Kültürel anlamda Yörük-Türkmen bölgesinin tüm özelliklerini içinde barındıran ürünlerimizin yanı sıra Girit göçmenlerinden kalma balık ve meze çeşitleriyle geniş yelpazeye sahibiz” dedi.

“COĞRAFİ İŞARETLİ 27 ÜRÜN”

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Aydın, Büyük Menderes Havzası’nda yer alan, mümbit ve verimli araziler üzerine kurulu bir şehrimiz. Kuşadası’ndan Buharkent’e kadar bir hinterlanddayız. Ana ürünümüz incirdir. Kuru incirde özellikle çok iddialıyız. Aydın, incirin anavatanı olarak adlandırılır. Dünyadaki en büyük incir üretim alanı Aydın’da ve incir üretiminde dünyada birinciyiz. Her ne kadar çok bilinmese de kestane üretiminde Aydın birinci. Zeytin yağı üretiminde de birinciyiz. Üretimde öncü Körfez ülkeleri nitelendirilse de üretimde en fazla yapıldığı yer Aydın. Daha başka olarak kereviz üretiminde de lideriz. Çilek ve pamukta ikinciyiz. 27 Coğrafi işaretli ürünü var Aydın’ın. Bunların 3 tanesi Avrupa Birliği’nden tescilli. En meşhuru Ticaret Odamızın tescilini aldığı Aydın inciri, sonra Ticaret Borsamızın aldığı Aydın kestanesi ve en sonunda size müjde olarak verebiliriz. Aydın Memecik Zeytinyağı’nın tescili yapıldı, ilanda şuanda. 3 hafta içinde AB tescilli ürün sayımız üçe çıkacak.

“AYDIN SANAYİ İYİ NOKTADA”

Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, “Aydın zeytin yağı üretiminde iyi bir noktada. Zeytinyağı üretimi için sıkma makinelerini ilimizde 2 firmamız dünyada ilk 5’teler. Tarım makineleri üretiminde Aydınlı firmalar ilk üçte. İhracat bakımından Aydın, Türkiye’de ilk 20 il içinde yer alıyor. Yaklaşık 150 ülkeye ihracat var. Aydın sanayi iyi bir noktada” dedi. Aydınlı başkanlar, şeflere Efe heykeli, yörük poşusu ve Coğrafi İşaretli ürünlerden oluşan sepet hediye etti.

MAVİ TAKIM KAZANDI

Konukların tadıp puan verdiği lezzetlerin ardından oylama sonucu stüdyoda açıklandı. Mavi Takım Gömme Turşu’yu 4-3, Paşa Böreği’ni 6-1, Etli Enginar Sapı’nı 4-3 ve İncir Tatlısı’nı 5-2 kazanırken, Kırmızı Takım ise Yuvarlama’yı 5-2 kazandı. Toplamda da Mavi Takım, Aydın Lezzetlerinin pişirilip servis edildiği 22. Hafta Ödül Yarışması’nı 21-14 kazandı. Aydın’ın tanıtıldığı program, milyonlarca kişi tarafından izlenilirken izleyicilerden olumlu tepki aldı.