Uzun yıllardan beri ihmal edilmiş olan kentin gastronomi tanıtımı, bu yıl Aydın Valiliği tarafından gerçekleştirilen “Aydın İli Turizm Çalıştayı” ve “Geleneksel Tarifleri ile Aydın Gastronomisi Kitap Lansmanı"ndan sonra gastronominin önemi farkına varılarak büyük ilgi görmüştür. Bunun sonucu olarak şehrin tanıtım ve festivallerle atağa geçmiş durumda olması da son derece mutluluk verici bir durumdur. Didim Vegan Fest, Her ne kadar gastronomi kısmı planlaması doğru olmasa da Kuşadası Sokak Festivali ulusal basında sıklıkla yer almış olması diğer ilçelerimize de doğru planlanmış festivaller olarak örnek teşkil etmiştir. Efeler Gastronomi Festivali, Sultanhisar Çilek Festivali, Kuşadası Kiraz Festivali, İncirliova İncir ve Kültür Festivali gibi festivallerimizin de bu seviyelerde gerçekleşmesini ümit ediyoruz.
Efeler Belediye Meclisimizin Ağustos ayı meclis toplantısında, kentimizin en önemli coğrafi işaretli ürünlerimizden olan Dalama Tandırı’nın ülke genelinde tanıtılması amacıyla 22-23 Ekim tarihinde “Dalama Tandır Festivali”nin düzenlemesi ile ilgili görüşülen gündem maddesi oy birliği ile kabul edilerek plan ve bütçe komisyonu’na sevk edilmesiyle ilk kez düzenlenmesi planlanan yeni bir gastronomi festivalimiz içinde start verilmiş oldu. Umarım ki sırf yapılmış olması için değil de, markalaşma adına büyük katkı vermesi düşünülerek geri dönüşleri olan sürdürülebilir bir konsept de gerçekleşir. Günü birlik eğlenceden ibaret olmayarak gastronomi konusunda uzman bir ekip ile doğru bir planlama çerçevesinde organizasyon yapılarak kentimize markalaşma adına katkı sağlar. Şimdiden kentimize ve Dalama’ya hayırlı olsun.
Her ne kadar bu gelişmeler mutluluk verici olsa da, daha planlı ve organize bir yapı çerçevesinde katma değerin daha fazla olması adına il gastronomi planlaması dahilinde tek bir merkezden yönlendirilmesi ve danışmanlık hizmeti vermesi için Aydın Valiliği bünyesinde oluşturulacak gönüllülük esaslarına bağlı, etkili ve yetkili, konularında uzman “İl Gastronomi Kurulu”nun kurulması, hiçbir katma değer sağlamayan bölük pörçük ve küçük çaptaki festivalleri de üst seviyelere çıkartılmasında büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca şehrimizin gastronomi alanında Unesco yaratıcı şehirler ağına dahil olma çalışmaları içinde uygun zemin olacaktır.
Tarih, Kültür, Tarım ve Gastronomi yönünden çok zengin olan ilimizin ulusal alanda tanıtım, markalaşma ve pazar yaratmada büyük katkısı bulunan bir fuara da artık ihtiyaç duyulmaktadır. Yerelde düzenlenen tüm festivalleri bir araya toplayan, Coğrafi işaretli ürünleri ve coğrafi işaretli ürün olmaya aday ürünlerinin ön plana çıkartılacağı, Üretici firmalarımızın yer alacağı, Ulusalda ise Ülkenin tüm coğrafi işaretli ürünlerinin ve il stantlarının yer alacağı “Aydın Ulusal Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı”. İlimizi tanıtım, markalaşma, pazarlama adına zirveye taşıyacağı ön önemli etkinlerin başında gelecektir.
Son olarak coğrafi işaretli ürünlere sahip Söke, Nazilli, Çine, Ortaklar, Germencik, Bozdoğan, Karacasu, Koçarlı, Yenipazar ve Köşk gibi ilçelerimizden de katma değerli festivaller beklediğimizi belirterek saygılarımı sunuyorum.
Trend Haberler
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi
Kuşadası'nda zamlara karşı çare sobalar oldu
Karacasu'da yağmur sevinci