Tarım ve Orman Bakanlığı, Aydın Ovası’nın suyla buluşturulması amacıyla Dalaman Çayı Kemer Barajı’na bağlanması projesini gündemine almıştı. Havzalar arası dengeyi koruyacak şekilde planlanan proje , çevreye olan etkileriyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından 2026 yılında ihale sürecine girmesi bekleniyor. Projenin maliyeti Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre 15 milyar TL olarak hesaplandı.

İHALESİNE 2026’DA ÇIKILACAK

Aydın’da kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde su sıkıntısı çeken çiftçiler, gündemde bulunan Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin hayata geçirilmesini dört gözle bekliyor. Projeyle ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın’ın şuan gündemde olan bir projesi var. Dalaman çayının Kemer Barajı’na bağlanması projesi. Bu proje kabul edilebilir pozisyona geldi. Havzalar arası dengeyi bozmamasıyla ilgili gerekli çalışma yapıldı ve bununla ilgili herhangi bir sorun çıkmadı. Şuan çevreyle ilgili çalışma yapılıyor. 2026 yılında ise proje ihalesine çıkılarak bitirebilir en yakın zamanda proje hayata geçecek. Bu projesin maliyeti DSİ’den alınan bilgiye göre 15 milyar liradır” dedi.

Kuşadası’nın küçük israf savaşçıları Kuşadası’nın küçük israf savaşçıları

MODERN SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Proje kapsamında basınçlı su sistemiyle modern sulama teknolojilerine geçilmesi planlandığını ifade eden Kendirlioğlu, çiftçilerin bu teknolojilere kendi imkânlarıyla geçiş yapmasının mümkün olmadığını belirtti. Kapalı sisteme geçişle birlikte açık kanal ve kanaletlerin yer altına alınarak Aydın Ovası’nın sulanmasının hedeflendiğini vurgulayan Kendirlioğlu, bu çalışmanın maliyetinin ise 50 milyar TL olarak tahmin edildiğini dile getirdi.

“SUYU İSRAF ETMEDEN KULLANMALIYIZ”

Kendirlioğlu , modern sulama tekniklerinin uygulanmasının zorunluluk haline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün barajlarımızdaki suyu daha verimli kullanabilseydik, bu kaynaklar bize gelecek yıl da yeterli olurdu. Su ve gıda, önümüzdeki yıllarda para ile dahi satın alınamayacak kadar değerli hale gelebilir. Bu yüzden suyu israf etmeden, en ekonomik şekilde kullanmalıyız. Gıda üretimi ve su tasarrufu için dünyadaki teknolojilere geçiş yapmak artık kaçınılmazdır." Kendirlioğlu ayrıca, bu projelerin Aydın’ın tarımsal verimliliği ve ülke ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ