Kuşadası Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve DEHA Bitkisel Atık Yağ Toplama Firması işbirliğinde 'Ayrı Biriktirelim, Geri Kazanalım' başlığıyla yürütülen kampanya kapsamında her Cuma günü Kuşadası Belediyesi Kapalı Pazar Yeri'nde kurulan stantta vatandaşlara bitkisel atık yağların doğaya zararı anlatılıyor. Bitkisel atık yağlar geri dönüştürülmek üzere vatandaşlardan teslim alınıyor. Kuşadası Belediyesi Ana Hizmet Binası içerinde bulunan Güvercin Masa’ya bırakılan atık yağlar karşılığında ise vatandaşlara 5 litrelik bitkisel atık yağ toplama bidonu hediye ediliyor.

  "YAŞANABİLiR BİR DÜNYA BIRAKMAK İSTİYORUZ"

  Kuşadası Belediyesi Kapalı Pazar Yeri'nde kurulan standı ziyaret eden Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğine dikkat çekti. Şerifoğlu, “Türkiye’de yılda 1 milyon 500 bin ton bitkisel yağ gıda amacı ile kullanılmaktadır. Bu yağdan yaklaşık olarak 350 bin ton atık yağ oluştuğu biliniyor. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atık sulara göre daha düşüktür. Biz de burada halkımızı bilinçlendirerek doğayı korumak, gelecek nesillere yaşanabilir bir Kuşadası bırakmak için belediye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. 
  Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 2017 yılında evlerden 1 ton, iş yerlerinden ise 15 ton bitkisel atık yağ toplandığını belirtildi.