Cumhuriyetin kurucusu, büyük ve bilge lider Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Ekim 1937 tarihinde Nazilli’ye gelişi ve Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışının 87. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler, ilk olarak İstasyon Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı’na Nazilli Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Törenlere, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz, Baro Temsilcisi Emel Şahin, Garnizon Komutanı Personel Albay Mehmet Toker, İlçe Emniyet Müdürü Şafak Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Refik Özsoy, kurum amirleri, meslek odaları, siyasi partiler ve STK'ların temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. İstasyon Meydanı'ndaki etkinlikler, Belediye Meydanı'na kadar süren bir kortej yürüyüşü ile sona erdi.

I M G 20241009 W A0039

"KEŞKE BU MÜZİĞİN SESİ HİÇ KESİLMESEYDİ"

Whatsapp Görsel 2024 10 09 Saat 16.28.04 Eedcc4A6

Kutlama programı, ADÜ Sümer Kampüsü’nde devam etti. Protokol üyeleri ve davetliler, ilk olarak Sümerbank Müzesi’ni gezdi. Ardından programın ikinci bölümüne Gıdı Gıdı tren istasyonunda geçildi. Burada, Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Özçağ, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Özçağ, Cumhuriyet’in Birinci Beş Yıllık Planı’nın ilk önemli eserlerinden biri olan Nazilli Basma Fabrikası’nın, bölgenin tarımsal ürünü pamukları kendi topraklarında işleyerek İzmir-Aydın demiryolu aracılığıyla pazara sevk edildiğini hatırlattı.

I M G 20241009 W A0038

Prof. Dr. Özçağ, “Tekniğin, üretimin ve devletçiliğin müziği tam 65 yıl boyunca bu ülkeye hizmet etti. Basma üretti, elektrik üretti, hastane üretti, lojman üretti, kreş üretti, spor üretti ve bir şehri yarattı. Keşke bu müziğin sesi hiç kesilmeseydi. Nazilli, cumhuriyeti aydınlatmaya devam edebilseydi,” dedi.

"SÜMERBANK'I TEKRAR KAZANDIRALIM"

Sümerbank’ın kadınları ve erkekleriyle bütünleşen bir şehir yarattığını vurgulayan Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, “Atatürk burada sadece bir fabrika açmadı; bir şehir yarattı. Bugün bile hasretini çektiğimiz hastanesi, yemekhanesi, kreşi, balo salonu ve parklarıyla, eğitim merkezleriyle çalışanların cumhuriyetin kadınları ve erkekleriyle bir araya geldiği bir şehir oluşturdu. O şehrin adı Sümerbank’tı. 1937’de burası açılırken, burada çalışacak nitelikli personel arandı. Türkiye’nin dört bir yanından müdürler getirildi; onlar Atatürk’ün memurlarıydı. O’nun kurduğu cumhuriyette kadınlar yer alacak, erkekler de hal ve hareketlerine dikkat edeceklerdi. Sümerbank çalışanları, tüm halka örnek oldular. O memurlar arasında hastane müdürü benim dedemdi. Onun sayesinde Sümerbank’ı çok dinledim ve bu hikayeleri yeni nesillere anlatmamız gerekiyor. Balo salonunda bir piyano vardı. Kadınların sosyalleşmesinde Sümerbank, büyük bir rol oynadı. Bugün Sümerbank’ın sistemini örnek almamız gerekiyor. Burada Atatürk’e layık öğrenciler yetişecektir, ama burası çok kötü durumda. Hep birlikte 1938 ruhuna dönelim. Tüm Nazilli olarak, herkes tekrar Sümerbank’ı kazandıralım,” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 10 09 Saat 16.28.00 Ab9E1161

Didim'i kahreden ölüm: Belediye personelinden acı haber geldi Didim'i kahreden ölüm: Belediye personelinden acı haber geldi

PROGRAM GIDI GIDI İLE SONA ERDİ

Konuşmaların ardından öğrenciler şiirler okudu ve Nazilli Belediyesi ile Nazilli Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekipleri folklor gösterileri sundu. Sümerbanklılar Derneği’nin düzenlediği “Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası” temalı kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Etkinlik, Sümerbank’ın simgesi olan Gıdı Gıdı Treni ile yapılan nostaljik bir gezintiyle sona erdi. Tren gezintisi sırasında konuklar keyifli bir yolculuk gerçekleştirdi.

Whatsapp Görsel 2024 10 09 Saat 16.28.07 B47B240B

Whatsapp Görsel 2024 10 09 Saat 16.28.06 80450Cac

Muhabir: M. NAZLI ALTINAYAR