Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktora öğrencisi Buket Altın Gaser, yürüttüğü çalışma kapsamında market, pazar şarküterileri gezerek 160 parça tavuk eti satın aldı. Gaser’in tavuk etlerini tek tek incelemesinin ardından ortaya korkunç sonuçlar çıktı.
4 TAVUK ETİNDEN BİRİNDE BAKTERİ ÇIKTI
Araştırmaya göre 43 tavukta salmonella bakterisi görüldü. Araştırmada 4 tavuk etinden birinde bakteri çıktı. Bakterilerin en yoğun kanat etinde olduğu belirlendi. 23 kanat eti örneğinde de bu bakteriden bulundu. 12 derisiz göğüs eti ve 8 but etinde de bakterilere rastlandı. Bu sonuçlar, tavuk etlerindeki salmonella riskinin endişe verici boyutlara ulaştığını işaret ediyor.
ÖLÜMCÜL BİR BAKTERİ
Uzmanlara göre tavuk etinde bakteri görülmesinin en büyük nedenlerinden birisi saklama koşullarının uygun olmaması. Soğuk zincirin kırılması bakterilerin hızla üremesine neden oluyor. Tavukların taşıdığı karton kutular da bakteriye davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, salmonella bakterisinin en çok tavuklarda görüldüğüne dikkat çekiyor. Bu bakteri insan vücuduna girdiğinde ise zehirlenmeye ve bağışıklığı düşük kişilerde ölüme neden oluyor.
HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
Salmonella, gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilen bir patojen olarak insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Gıdalardaki salmonellanın tüketilmesi, çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceği için hijyen kurallarına uygun olmayan gıdalardan uzak durulması önem taşıyor.