Aydın Kızılcaköy Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen söyleşi ve fotoğraf sergisi etkinliğine Kuşadalı fotoğraf sanatçıları Özcan Yurdalan, Habip Yanç, Hülya Mutlu, Yusuf, Aslan'ın yanı sıra Hüseyin Kolay, Av. Akın Yakan, Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği (AYÇED) Başkanı Mehmet Vergili ve Kızılcaköylü JES direnişçilerinden Fatma Orbay ile çevre il ve ilçelerden de fotoğraf tutkunları yoğun katılım gösterdi.

KFC ve Pizza Hut’ın sözleşmesi feshedildi: Türkiye'de 537 şube kapanıyor KFC ve Pizza Hut’ın sözleşmesi feshedildi: Türkiye'de 537 şube kapanıyor

Hüseyin Kolay'ın, 'JES'e Direnen Kadınlar' fotoğraf sunumu ile başlayan etkinlik çevre sorunları, küresel ısınma ve kuraklığın konuşulduğu, fotoğraf sanatçısı ve belgesel yapımcısı Özcan Yurdalan’ın yönettiği panel ile devam etti. Etkinliğe Kuşadası'ndan katılan belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçıları Habip Yanç , 'Azap Gölü Çığlığı' belgesel çalışması sunumu ile etkinlikte yer alırken, Yusuf Aslan'da 'İçinden Balık Geçen Ev' çalışması ile doğup büyüdüğü Malatya Çörmü Köyü'nü sözel ve görsel anlatımıyla davetlilere aktardı. Etkinlikte sergiye katılan fotoğraf sanatçıları Emine Bılmuş, Ahter Atakan, Ömer Acıoğlu, Umut Kaçar, Hülya Mutlu Avcı, Kefaret Yüce, Hicran Akaalp, Kemal Çavışoğlu, Kamile Kurt, Özlem Günel, Figen Günay Kılıç, Savaş Onur Şen, Hasibe Çuhadır isimlerinden oluştu.

Antroposen Cagdan Belgesel Fotograf Hikayeleri Kizilcakoyde Gorucuye Cikti 534533 F4122966D872Bcecca835Cfeae528Ea7

''ORTAKLAŞA EDİTÖRYEL BİR FOTOĞRAF ÇALIŞMASI''

Projenin, iki yılı aşkın sürede hazırlandığını anlatan tanınmış Fotoğraf Sanatçısı ve Yazar Özcan Yurdalan, çalışmanın, iklim değişikliğinin küresel krizlerden biri haline geldiği dönemde gündemlerinde yer aldığını belirterek, ''Ülkenin farklı yerlerinde yaşayan fotoğrafçılar, Antroposen Çağ'a dair göstergeleri, çevrelerinde gözlemledikleri değişimleri ele almak üzere bu uzun süreli editöryal çalışma için sanal ortamda bir araya geldi. İlk aşamada bilim insanlarının, aktivistlerin, iklim konusunda çalışan araştırmacıların fotoğrafçılar için hazırladıkları sunumları izledi. İkinci aşamada, fotoğrafçılar iklim krizinin ülkemizdeki sonuçlarına bakarak belgesel fotoğraflar üretirken ele aldıkları olayın sebeplerini de anlamaya çalıştı'' dedi.

Antroposen Cagdan Belgesel Fotograf Hikayeleri Kizilcakoyde Gorucuye Cikti 534533 25Ff62Cbf794A17C7Bab3912F9Dd3Dab

''KOCAGÖL'DE ETKİNLİKTE YERİNİ ALDI''

Etkinliğe Kuşadası'ndan katılan fotoğraf sanatçılarından Hülya Mutlu Avcı, Kuşadası’nın Güzelçamlı mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve deniz kıyısındaki tek lagün olma özelliği taşıyan uzun soluklu projesi Kocagöl’ü katılımcılara anlattı. Mutlu, etkinliğin fotoğraf sanatçıları, çevreciler ve doğaseverler için çok değerli bilgiler barındırdığına değinerek,''Böyle büyük bir organizasyonda, farklı kentlerden gelen birbirinden değerli fotoğraf sanatçısı ve belgeselci ile aynı çatı altında bulunmaktan dolayı çok mutlu oldum. Kuşadası için büyük öneme sahip olan Kocagöl'ü anlatma ve kentimizin adını bu şekilde duyurabilme imkanı buldum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim'' dedi.

''KIZILCAKÖY DÜŞERSE AYDIN DÜŞER''

Kızılcaköy Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kızılcaköy direnişçi kadınlarından Fatma Orbay, etkinliğin ana temasına değinerek ve Kızılcaköy'e gelecek zarardan Aydın'ın da etkilenceğini belirterek, ''Herkesin bu talana karşı birlik olması gerekiyor ancak bu şekilde bölgeyi koruyabiliriz. Kızılcaköy bu talanlar sonucu düşerse Aydın'ı da kaybederiz, Aydın'da düşer. Aydın'ın her yerinde başlatılan ya da başlatılması düşünülen doğa talanına karşı başta kadınlar olmak üzere sonuna kadar mücadele edelim'' dedi.

''MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ GÜCÜN HALK OLDUĞUNU GÖRDÜK''

Etkinlik çerçevesinde söz alan, Aydın Barosu Avukatlarından Akın Yakan, jeotermale karşı verilen mücadelenin başından beri destekçisi olduğunu anlatarak, ''Kızılcaköyü kadınlarının, jeotermale karşı verdikleri mücadelenin 2018 yılından bu yana avukatlığını yaptım. Çevre hukukunun ne olduğunu buradaki kadınlara anlattım. Zaman içerisinde öğrendiler. Bu mücadelede en önemli gücün halk ayağı olduğunu da burada gördüm'' dedi. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin doğaya verdiği zararları anlattığı sunumu ile etkinlikte yer alan Germencik Çevre ve Doğa Derneği'nden Doktor Metin Aydın'da, Kızılcaköylü kadınların mücadelesini farklı bir temadan verdiği örneklerle açıkladı.

''KIZILCAKÖYLÜ KADINLARI MÜCADELEYE SAHİP ÇIKTI''

Kızılcaköy'de mücadelenin adının kadınlar olduğunu anlatarak konuşmasına başlayan Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Vergili'de, ''Burada çok büyük bir örgütlenme var ve örgütlenmiş bu halkı kimselerin yenmeye gücü yetmez. Kızılcaköy'de biz bunu gördük ve anladık. Bu mücadelenin en önemli ayağı halk olmalı. Bunun için örgütlenmek lazım. Halkın yanında sermayenin karşısında olmalıyız. Bu yolda mücadele eden bütün kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Tarihte her zaman mücadele edenler kazanmıştır” şeklinde konuştu.

''JEOTERMALLER HALK SAĞLIĞINA DERİN YARALAR AÇMAKTADIR''

jeotermal enerji santrallerinin (JES) çevresel ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair açıklamalarda bulunan Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Metin Aydın'da, arsenik kirliliğinin geldiği boyutlara dikkat çekerek, ''Aydın'da yeraltı ve yüzey suları JES faaliyetleri nedeniyle ciddi şekilde kirlendi. Bu durumun halk sağlığını derinden etkilemektedir. Aydın toprakları üzerinde şu anda 36 kadar jeotermal santral ve binin üzerinde jeotermal kuyu bulunmaktadır. Bugün Aydın dahil tüm Türkiye’de jeotermal santral ile kuyular kurulurken çevresel faktörler, halk sağlığı, tarım, doğal ve kültürel varlıklar göz ardı edilmektedir' dedi.

Muhabir: AYLİN ESER