Sabah Gazetesinden Barış Şimşek’in haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, SABAH gazetesine yaptığı açıklamada, devam eden hızlı tren projeleri hakkında bilgi verdi. 

Uraloğlu, "2002 yılında devraldığımız 10 bin 948 kilometrelik demiryolu uzunluğunu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. Bu süreçte 2 bin 251 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren hatları inşa ettik. Ülkemizi yüksek hızlı tren işletmeciliğiyle tanıştırdık ve Avrupa'da 6., dünyada 8. sırada yer aldık" ifadelerini kullandı.

Ankara Istanbul Hizli Tren Fiyat

Çerkezköy-Kapıkule Önümüzdeki Yıl Tamamlanacak

Halkalı - Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimindeki çalışmaların fiziki ilerlemesinin yüzde 82,87, altyapı işlerinin ise yaklaşık yüzde 97 seviyesinde olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çerkezköy-Kapıkule inşaatının 2025 yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı.

Projenin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule arasındaki yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya; yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya düşeceğini dile getiren Uraloğlu, mevcut hat kapasitesinin 4 katına çıkacağını vurguladı.


Ayrıca, proje tamamlandığında hem yük hem de yolcu taşımacılığında büyük avantajlar sağlanacağını belirten Uraloğlu, "Bu proje, Demir İpek Yolu güzergahının ülkemizden geçen bölümünün Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından birini teşkil ediyor. Halkalı - Kapıkule arasında toplam 229 kilometre güzergahta saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek bir hızlı tren hattı inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.

Xrl M J Bv X L0 K L76S36Jydww

İzmir Ve Ankara Kapı Komşusu Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara - İzmir Hızlı Tren Projesi'nde gelinen son noktayı açıklayarak, "Ülkemizin 3. büyük şehri İzmir'i ve güzergahındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için Ankara - İzmir arasında hızlı demiryolu inşa ediyoruz" dedi.

Uraloğlu, mevcut Ankara-İzmir demiryolu uzunluğunun 824 kilometre olduğunu ve seyahat süresinin yaklaşık 14 saat olduğunu hatırlatarak, proje tamamlandığında iki şehir arasındaki seyahat süresinin 624 kilometreye düşeceğini ve 3 saat 30 dakika olacağını bildirdi.

Ayrıca, Uraloğlu, Polatlı-Menemen arasında devam eden 505 kilometrelik hattın Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa olmak üzere toplam 180 kilometrelik kesimindeki altyapı çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Ankara-Bursa Arası 2 Saat 15 Dakika Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı olarak, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında saatte 200 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı inşa çalışmalarının hızla ilerlediğini belirtti. Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla Ankara-Bursa arasının ve Bursa-İstanbul arasının yaklaşık 2 saat 15 dakika süreceğini açıkladı.

Ankara-İstanbul Arası 80 Dakikaya Düşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara - İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi ile Ankara ve İstanbul arasında daha hızlı, ekonomik ve güvenli bir ulaşım imkanı sağlanacağını vurgulayarak, "Ankara İstanbul Süper Hızlı Treni, Ankara-Beypazarı-Narlıhan-Akyazı üzerinden Adapazarı ve Kocaeli'ne, oradan da İstanbul Söğütlüçeşme'ye kadar uzanacak" dedi.

Menderes, Aydın'da anılacak Menderes, Aydın'da anılacak

Proje hattının toplamda 344 kilometre uzunluğunda olacağını belirten Uraloğlu, projenin içeriğinde 14 kilometre uzunluğunda 19 viyadük ve 120 kilometre uzunluğunda 52 tünel bulunacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, "Saatte 350 kilometre hıza ulaşabilen Süper Hızlı Tren ile Ankara-İstanbul arasının 80 dakika yani 1 saat 20 dakika süreceğini" ifade etti.

Ayrıca, Uraloğlu, Malatya-Narlı, Eskişehir-Antalya, Kırıkkale-Delice-Çorum ve Delice-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projeleri gibi planlanan diğer projelerden de bahsetti.
 

Kaynak: SABAH - BARIŞ ŞİMŞEK