Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nde ‘incir yetiştiriciliği, hastalık-zararlıları, hasat, kurutma ve depolama’ konularında İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personele yönelik eğitim düzenlendi. Eğitime Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, İlçe ve Şube Müdürleri ile teknik personel katıldı. İl Müdürü Altıntaş, programın açılışında yaptığı konuşmada incirin Aydın için önemine değindi. Altıntaş, "İncir, ilimizle özdeşleşmiş, yaşından kurusuna sevilerek tüketilen, sağlığa faydası saymakla bitmeyen çok kıymetli bir ürünümüzdür. Aydın İnciri, 2016 yılında, ihracat ve ülke tanıtımı açısından oldukça önemli olan Avrupa Birliği tescilli coğrafi işaret alarak benzersizliğini kanıtlamıştır" dedi.
“DÜNYA SIRALAMASINDA BİRİNCİYİZ”
İncirin önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirten Altıntaş, şunları söyledi: "İncir üretiminde lider konumdaki ilimiz, 383 bin dekarlık üretim alanı ve 204 bin tonluk üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 57’sini karşılamakta, ülkemizin incir üretiminde dünya sıralamasında 1. olmasında başrolde yer almaktadır. İncir, kuru olarak önemli bir ihracat ürünümüzdür. Büyük bir kısmı, kuru incir olarak ihracata gitmektedir. Geçtiğimiz yıl ilimizden 51 bin ton kuru incirin ihracatına izin verilmiştir,"
BİRÇOK PROJE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Aydın’da üreticilere bu yıl 21 binden fazla incir fidanı dağıtıldığını dile getiren Altıntaş, “Gerek ülkemizin dünyadaki konumunu, gerekse ilimizin ülke üretimindeki yerini korumak için; geçmişten günümüze ilimizde, gerek Bakanlığımız gerekse yerel kaynaklardan yararlanarak incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması, ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye devam edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımızca yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında bu yıl, 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtılmıştır” diye konuştu.
179 EĞİTİM 2 BİN 700 ÜRETİCİ
Altıntaş, ayrıca incir özelinde çeşitli konularda üretici eğitimleri gerçekleştirildiğinin de altını çizerek, “Bu yıl, 15 farklı konuda 179 adet eğitim toplantısı düzenlenmiş; yaklaşık 2 bin 700 üreticiye ulaşılmıştır. Bugün ise bizler, değerli uzmanlarımızdan alacağımız kıymetli bilgilerle, incir yetiştiriciliğinden, depolanmasına kadar ki sürece yönelik sahip olduğumuz bilgilerimizi tazeleme ve yenilerini ekleme imkânı bulacağız. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze ve kıymetli uzmanlarımıza şükranlarımı sunuyor, üreticilerimize kılavuzluk etme manasında çok kıymetli bir misyon üstlenen değerli mesai arkadaşlarıma katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.