Motorin fiyatında salı günü 4 lira 95 kuruşluk yeni bir indirim yapılması beklenirken, benzin fiyatlarında ise şimdilik herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.
MOTORİNDE İKİNCİ İNDİRİM DALGASI
Uluslararası piyasalarda motorin ve benzin fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan ürün fiyatlarında yaşanan gerileme, Türkiye'deki pompa fiyatlarına da yansımaya başladı.
Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 1 Ekim'de yaklaşık 1.500 dolar seviyesine çıkan motorinin ton fiyatı, kademeli düşüşle 1.382 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bu düşüşün ardından motorin fiyatlarında peş peşe indirim gündeme geldi.
Bugün yürürlüğe giren 2 lira 22 kuruşluk indirimin ardından, salı günü motorinin litre fiyatında 4 lira 95 kuruş daha düşüş bekleniyor. Benzin tarafında ise mevcut durumda yeni bir fiyat değişikliği bulunmuyor.
MOTORİN 100 LİRA SINIRINI AŞMIŞTI
Küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve jeopolitik riskler nedeniyle akaryakıt fiyatları son dönemde ciddi ölçüde yükselmişti. Geçen yıl ekim ayında yaklaşık 55 lira seviyelerinde bulunan benzin ve motorin fiyatları, yaşanan sert yükselişlerin ardından tarihi seviyelere ulaşmıştı.
Motorinin litre fiyatı kısa süre önce 100 liranın üzerine çıkarken, benzinde de 90 lira sınırına yaklaşılmıştı. Son indirimlerle birlikte fiyatlarda geri çekilme yaşansa da akaryakıt fiyatları geçen yılki seviyelerin oldukça üzerinde bulunuyor.
KIŞ AYLARINDA YENİ ZAMLAR GÜNDEMDE
Motorinde yaşanan indirimler sürücüler açısından kısa vadede rahatlama sağlarken, önümüzdeki aylarda uygulanması planlanan ÖTV artışları yeni fiyat değişikliklerini gündeme getirebilir.
Sektör kaynaklarının aktardığı takvime göre motorinde kasım ve aralık aylarında kademeli ÖTV artışları bekleniyor.
1 Kasım: Motorinde ÖTV'nin 3 lira artırılması ve KDV etkisiyle pompaya 3 lira 60 kuruşluk yansıma yapılması bekleniyor.
1 Aralık: ÖTV'nin 3 lira daha artırılmasıyla birlikte KDV dahil 3 lira 60 kuruşluk ek artış gündeme gelecek.
Benzin: Aynı kademeli ÖTV ve KDV artışlarının benzin fiyatlarına da uygulanması bekleniyor.
Böylece uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı indirimlerin ardından, yılın son aylarında vergi kaynaklı yeni fiyat artışlarının devreye girmesi bekleniyor.





