Erdem, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 yılında tek başına iktidar olmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sigara karşıtı politikaları ve 2003’te Başbakan olmasıyla birlikte sigara yasağının kapsamını genişletmeye yönelik birçok önemli adım attığını söyledi.
Erdem, şunları kaydetti:

“AK Parti dönemi, sigarayla mücadele dönemi olarak tarihe geçti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2007 yılında sigarayla mücadelenin ‘terörle mücadele’ kadar önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan, 'Sigara kullanımı ile mücadele, bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli hale gelmiştir. Çünkü geleceğimiz katlediliyor. Terör nedeniyle kaybettiğimiz insan sayısı bu çerçevede heba edilen insan sayısıyla değerlendirildiğinde sigaradan ölen insanımız çok daha büyük’ dedi."

İYİ Partili Başkan Akol istifaları bozuk 10 kuruşa benzetti İYİ Partili Başkan Akol istifaları bozuk 10 kuruşa benzetti

2008 ve 2009 yıllarında sigara yasaklarının kapsamının önemli ölçüde genişlediğine dikkat çeken Erdem, 2008 yılında alışveriş merkezleri, işyerleri ve kapalı alanlarda sigara yasağının getirildiğini, 2009 yılında ise restoran, bar ve kafelerin yasak kapsamına alındığını söyledi. Erdem, bu dönemde yapılan düzenlemelerle sigara tüketiminin bir yıl içinde yüzde 5 oranında azaldığını ifade etti.

2013 yılında yapılan kanun değişiklikleriyle yasakların kapsamının daha da genişletildiğini dile getiren Erdem, “Tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği yerlere şunlar eklendi; ‘Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde.' 2018 yılında ilgili kanuna yeni maddeler eklendi. Buna göre, televizyon, sinema, tiyatro, internet ve sosyal medya gibi ortamlarda ‘ticari gaye ile veya reklam amacıyla tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi’ yasaklandı. Tütün ürünlerinin sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde satışına yasak konulurken, nargile için de 18 yaş kuralı getirildi” dedi.

Erdem, bundan sonra da sigarayla ve insan sağlığına zarar veren tüm zararlılarla mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ