Aydın’daki sağlık çalışanları da düzenlenen iş bırakma eylemlerine katılırken sağlık alanındaki sivil toplum kuruluşları temsilcileri basınla bir araya gelerek yeni yönetmelikle ilgili eleştirilerde bulundular. Aydın Tabip Odası, Aydın Aile Hekimleri Derneği, Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’nın içerisinde yer aldığı Aydın Sağlık Platformu tarafından Aydın Fibar Zincirlihan Hotel’de kahvaltı düzenlendi.
“SAĞLIK ÖZELLEŞTİRİLİYOR”
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Akdeniz, yapılan yönetmelik değişikliğiyle sağlığın özelleştirildiğini savundu. Aile hekimlerince sunulan hizmetin paralı hale gelmesini eleştiren Akdeniz, “Aile hekimleri geleneksel tıp uygulamalarını paralı olarak yapabilecek. Tüm sağlık örgütleri birinci basamağın ulaşılabilir, ücretsiz, bilimsel bir sağlık sistemi olmasını savunuyoruz. Sağlığın hiçbir alanında, hiçbir basamağında vatandaşlarımızın fark adı altında, tamamlayıcı tıp adı altında para vermesini kabul etmiyoruz. Özelde aile hekimliği yönetmeliğiyle gelen şey, vatandaşlarımızın sağlığa ulaşımını kısıtlayan bir şey. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde ücret gibi gösterilse de sorun aslında ücret değil. Birinci basamak bir şekilde özelleştiriliyor. SGK’daki açık kapatılamıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortaları Türkiye’de az olduğu için bunu nasıl daha fazla yapabiliriz konusunun altyapısı hazırlandı” dedi.
“96 SAAT NÖBETE KARŞIYIZ”
Aile hekiminin maaşının kısıtlandığını ifade eden Akdeniz, “Hem 75 hasta bakıp hem HYP yapacaksın. Yapmazsan hak edişinde kısıtlama yapılacak. Tavşana kaç derken tazıya tut denen bir sistem. Aydın yöresinde yüzde 10 antibiyotik yazma oranı varsa yüzde 9 yazana teşvik vereceğim, yüzde 11 yazana vermeyeceğim deniliyor. Ben Mimar Sinan’da aile hekimliği yapıyorum. Hastalarımın çoğu bir şekilde hastaneye ulaşma olanağı en yüksek insanlar. Bana ulaşamazsa hastaneye, özel hastaneye gider, kendini bir şekilde muayene ettirir. Peki, Karpuzlu’da, Karacasu’da, Koçarlı’daki aile hekimi ne yapacak? 96 saat nöbet tutacaksın diyorlar. ” diye konuştu.
“HASTAYLA ARAMIZA GİRİLMESİN”
Aile Hekimleri Federasyonu Örgütlenme Komisyonu Üyesi Dr. Ali Demir, yeni yönetmelikle performansa göre aile hekimlerinin iş akdinin sona erdirme imkanı verilmesinin büyük bir sorun olduğunu dile getirdi. Demir, “Biz aile hekimleri olarak, hekimle hasta arasına girilmemesi, aile hakimlerinin reçete hakkının elinden alınmaması, ebe açığının giderilmesini talep ediyoruz. Hastamla aramıza girme. Birinci basamak hizmetlerini güçlendir. Benim ilaç yazabilme skalamı geliştir. Nüfus sayısını azalt, her hastaya gerektiği kadar hizmet verelim. Aile hekimlerinin maaşı tek kalem olmalı. Bu mümkün değilse yüzde 80’i tek kalemden oluşsun, yüzde 20’si performansa dayalı olsun ancak gelinen noktada maaşımızın yüzde 35’i tek kalemde veriliyor. Yüzde 65’i performansa dayalı olduğundan emekliliğe yansımıyor. Bakanlıkla birlikte sorunları birlikte çözelim istiyoruz. Tek sorunumuzun hastaların sağlığı olması gerektiğini dile getiriyoruz. Parametrelerle bizi yormayın istiyoruz. Eylemlerden dolayı 50 bin lira kaybım olacak ama bu mücadeleyi vatandaş için veriyoruz” diyerek talepleri dile getirdi.