Havaların güzelleşmesi ile birlikte açılan tatil sezonu, bahar aylarında gezilecek tarihi yerleri de merak konusu haline getirmiştir. Bu kapsamda Aydın Afrodisias Antik Kenti hikayesi ile birlikte tarih severler tarafından oldukça merak edilmektedir. Peki, Afrodisias Antik Kenti nerede?

Afrodisias önemi, gizemli tarihi, mimari yapısı ve kentin atmosferi bakımından oldukça ilgi çeken bir ören yeridir. Aynı zamanda UNESCO tarafından dünya miras listesinde yer almaktadır. Afrodisias Antik Kenti hakkında merak edilenler ilerleyen satırlarda…

Afrodisias Antik Kenti Hakkında

Aphrodisias Antik Kenti arkeolojik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda kent, Geç Helenistik Dönem, Roma ve Bizans dönemlerine kadar birçok fikir ve değer alışverişine ev sahipliği yapmıştır.

Mermerden oluşan yapılar, kabartmalar ve yazıtlar büyük ölçüde korunmuş durumdadır. Bu sebeple vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 8

Afrodisias Antik Kenti İsmini Nereden Alıyor?

Afrodit, kente adını veren ve gelişimi sağlayan önemli bir kişidir. Bu kapsamda Afrodit, kutsal alanın ve kente özgün kültürün Akdeniz Havzasına yayılmasını sağlayan kişilerden arasında yer almaktadır. Bunlar ve daha birçok özelliği sebebiyle, Afrodisias Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 2017 yılında adını yazdırmıştır.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 2

Afrodisias Antik Kenti Nerede?

Afrodisias hakkında kısa bilgilere yer verdikten sonra, vatandaşın en çok merak ettiği konulardan birine geçelim: Tarihi dokusu, mimarisi ve ihtişamı ile oldukça sık araştırılan Afrodisias Antik Kenti nerede?

Afrodisias Antik Kenti Aydın sınırları içerisinde ve Anadolu'nun güneybatısında yer almaktadır. Bu antik kent Aydın’ın Karacasu ilçesinin Geyre Mahallesi’ne inşa edilmiştir.

Afrodisias Antik Kenti, Menderes Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz Çayı’nın oluşturduğu vadide yer almaktadır. Yaklaşık olarak 600 metre rakıma sahip olan antik kent, bir plato üzerinde konumlanmıştır.

Konumu itibarıyla oldukça verimli olan Afrodisias Antik Kenti, tarih boyunca içinde bulunduğu nehir havzasından beslenmiştir. Antik dönemdeki en büyük zenginlik kaynağını ise, mermer ocaklarından sağlamıştır. Çünkü bu ocaklar, kentin kuzeyindeki Babadağ eteklerinin verimli toprakları üzerinde yer almaktadır.

Afrodisias kenti yol tarifi kapsamında yer alan, ören yerinin açık adresi ise şu şekildedir:

  • Afrodisias Antik Kenti’nin açık adresi: Geyre Beldesi, Kenan Erim Caddesi No:4’tür.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 4

Afrodisias Antik Kenti Tarihi

Afrodisias Antik Kenti nerede sorusuna cevap verdikten sonra, merak edenleri için kentin gizemli ve oldukça eskiye dayanan tarihini inceleyelim…

Afrodisias Antik Kenti’ne yerleşim tarihinin, MÖ 5 bin yılın ortalarına kadar uzandığı bilinmektedir. Bu antik kent MÖ 6’ncı yüzyılda küçük bir köy konumundayken, MÖ 2.’nci yüzyıla geldiğimizde kent statüsünü kazanmıştır. Bunun sebebi ise Menderes Vadisi'ndeki yoğun şehirleşme dönemidir.

Afrodisias Antik Kenti MÖ 1’inci yüzyılda Roma İmparatorluğu ile yakın ilişki içine girmiştir. Ardından Roma İmparatoru Augustus tarafından “Tüm Asya’da bu kenti kendime seçtim.’” sözleri ile koruma altına alınmıştır.

Bu olaydan sonra Afrodisias, Roma Senatosu tarafından MÖ 39 yılında vergi muafiyeti ve özerklik gibi ayrıcalıklar edinmiştir. Ardından ise hızla gelişmeye başlamış, MS 1. ve 5. yüzyıllar arasında tüm Akdeniz’de büyük bir üne kavuşmuştur.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 1

Roma bu kapsamda oldukça başarılı heykeltıraşlar yetiştirmiştir. Özellikle mermer ocaklarının eşine az rastlanır. Bu sebeple Afrodisias heykelleri, mermer sanatı ve mimarisiyle oldukça araştırılan kentler arasında yer almaya başlamıştır.

Afrodisias Antik Kenti MS 7. yüzyıldan itibaren Afrodisias ismini terk etmiş, Stavropolis (Haç kenti) şeklinde anılmaya başlamıştır. Bizans İmparatorluğu döneminde ise, Karya olarak isimlendirilmiştir. Bölge 1260 yılından itibaren Türklerin egemenliği altına girmiştir. Bu sebeple Karya ismi Türkçeleşerek, Geyre olarak günümüze kadar gelmiştir.

Peki Afrodisias neden terk edildi? Bizans imparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte Menderes vadisine bağlanan Roma yolunun bozulması, Afrodisias’ın neden terk edildiğinin asıl sebebidir. Ancak Osmanlı döneminde Karacasu'nun önem kazanarak büyümesi de kentin terk edilmesine yol açmıştır.

Afrodisias Antik Kenti Nasıl Bulundu?

Afrodisias Antik Kenti 18. yüzyıldan itibaren bilinmektedir. Öyle ki bölgenin ilk keşif zamanlarında, şehrin duvarlarına işlenmiş olan zengin yazıt koleksiyonu kayıt altına alınmıştır. Peki Afrodisias Antik Kenti kim buldu?

Afrodisias Antik Kenti’nin ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedildiği, yaygın bir bilgi olarak medyada yer almaktadır. Ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in Afrodisias Antik Kenti’ne olan katkısı ise, tüm dünyaya antik kentin ihtişamını göstermek olmuştur.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 5

Aphrodisias Antik Kenti’ne ait ilk kazılar, 1904 ile 1905 yılları arasında yapılmıştır. Paul Gaudin tarafından yapılan ilk kazılar, New York Üniversitesi tarafından koordine edilmiştir. Ülkemizdeki başlangıcı ise 1961 yılından itibaren tüm kariyerini buraya adamış Kenan Erim tarafından yapılmıştır.

Afrodisias Antik Kenti’nin çalışmaları, günümüzde halen devam etmektedir. New York Üniversitesi çatısı altında yapılan çalışmalarda, Oxford Üniversitesi Klasik Arkeoloji ve Sanat profesörü R.R.R. Smith ve New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü profesörü Christopher Ratte yer almaktadır.

Afrodisias Antik Kenti Nerede 9

Afrodisias Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Afrodisias Antik Kenti nerede konusuyla birlikte karşımıza, buranın gezilmeye değer yerleri de çıkmaktadır. Büyük bir platoda yer alan Afrodisias Antik Kenti gezilecek yerler bakımından da oldukça zengindir. Bu kapsamda kentin gezilmesi saatler almakta, dolayısıyla bahar aylarında daha çok rağbet görmektedir.

Afrodisias Antik Kenti’nin gezilecek temel bölümleri aşağıda yer almaktadır:

  • Aphrodite Tapınağı
  • Tetrapylon
  • Sebasteion
  • Afrodisias Stadyumu
  • Banyolar ve Hadrian
  • Odeon Sarayı
  • Antik Tiyatro
  • Agora
  • Piskoposluk Sarayı
  • Tetrastoon ve Tiyatro Hamamı
  • Tiberius Portikosu
  • Afrodisias Antik Kenti Müzesi

Afrodisias Antik Kenti Giriş Ücretli Mi?

Afrodisias Antik Kenti giriş ücreti bakımından da oldukça merak edilmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Afrodisias Antik Kenti’ne giriş ücreti aşağıdaki gibidir:

  • Afrodisias Antik Kenti’nde MüzeKart ile girilebilmektedir.
  • Yabancı turistler içinse ücret 12 Euro olarak belirlenmiştir.

Afrodisias  Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Afrodisias Antik Kenti, haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir. Bu kapsamda müze ve ören yeri, saat 08.30 ile 19.00 arasında kapılarını açık tutmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki Afrodisias Antik Kenti kapanış saati 18.30 olarak geçmektedir. Çünkü gişeler bu saatte kapanmaktadır. 

Muhabir: Ömer ARAZ