AKUT'un kurtarma köpekleri sınav parkurunda mücadele etti AKUT'un kurtarma köpekleri sınav parkurunda mücadele etti

ADÜ Hastanesi Başhekimliği ve ADÜ İlk Yardım Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen “ADÜ Merkez Kampüs Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Yerleştirme Projesi”nde, ASELSAN tarafından geliştirilen elektroşok cihazları, ADÜ yerleşkesinde bulunan en yoğun alanlara konumlandırıldı. Cihazların yerleşimi, olası acil durumlara müdahale süresinin 4 dakika içinde yapılabilmesi için titizlikle planlandı.

PROJENİN TÜRKİYE’DEKİ İLK UYGULAMASI ADÜ’DE

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, "Sağlıklı Yerleşke" anlayışı doğrultusunda başlatılan proje sayesinde, Üniversite yerleşkesinde daha güvenli bir eğitim ve yaşam ortamı oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Cihazların Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk kez ADÜ'de kullanıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, “Diğer üniversitelere de tavsiye ediyoruz ve bu süreçte koordinatör olarak görev almaya devam edeceğiz.” dedi.

ZAMANLA YARIŞ

Kalp krizlerinin ve ritim bozukluklarının hızla müdahale edilmesi gereken acil durumlar olduğunu belirten ADÜ Hastanesi Başhekimi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mücahit Avcil, " İlk 3 dakika düzgün bir müdahalede bulunulmazsa beyin hücrelerimiz ölmeye başlar. Bu tip kalp krizlerinin, ritim bozukluklarının da büyük bir bölümü ne yazık ki hastanenin içinde olmuyor. İlk üç dakika içinde sağlık ekiplerinin ulaşması mümkün değil. Bu durumda yakınındaki kişiler müdahale etmek zorunda. Avrupa'da bu müdahalelerin yapılması için programlar başlatıldığında biz görüyoruz ki yüzde 1'lerdeki yaşam şansları, yüzde 35'lere kadar çıkabiliyor." dedi. Başhekim Prof. Dr. Mücahit Avcil, cihazın kullanımının son derece basit olduğunu ve kullanıcıyı her aşamada yönlendirdiğini belirterek, bu sistemin hayat kurtarıcı olabileceğini ifade etti.

KULLANICI DOSTU CİHAZLAR

Uzman birine ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor olmaları cihazların ön plana çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Üzerindeki yeşil tuşa basıldığında sesli ve görüntülü komutlarla kullanıcıya gerekli adımlar cihaz tarafından sırasıyla anlatılıyor. Ayrıca cihazların yer aldığı kabinlerde, cihazın kullanımı hakkında detaylı bilgi sunan karekodlar da bulunuyor.

SESLİ KOMUT VERİYOR

Cihaz, fenalaşan birinin vücuduna bağlandığında, hastanın durumunu değerlendiriyor ve elektroşok gerekmeyen durumlarda "hastanın yaşamsal fonksiyonları yeterlidir, 112'yi arayıp bekleyin" şeklinde uyarı veriyor ayrıca şoklama yapılması gereken hallerde ise kullanıcıyı sesli komutlarla yönlendiriyor. Ayrıca, cihazın bulunduğu çantanın açılması halinde ilgili sağlık ekiplerine anlık bildirim gönderilerek acil durum uyarısı veriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ