Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde 2014-2015’te görev yapan, ardından Uşak ve Azerbaycan’da başarılı işlere imza atıp 1 Haziran 2023’te geri dönerek görevini sürdüren, başhekimliğin yanı sıra Rektör Yardımcılığını da üstlenen Prof. Dr. Mücahit Avcil, Aydınlıların üniversite hastanesine olan bakış açısını değiştirecek yenilik ve çalışmaları ile göz doldurdu. Yeniden göreve geldiği günden bu güne kadar özverili bir şekilde çalışan ve hastanenin tüm eksikliklerine koşarak, elinden geleni yapan, sağlık sektöründe dur durak bilmeden çalışan Başhekim Prof. Dr. Mücahit Avcil Ses Gazetesi’ne yapılan çalışmaları ve projeleri anlattı.
YATAK SAYISI 1001’E ULAŞTI
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in hastanenin C Bloğunun hizmete açılması için kendisini göreve davet etmesini kabul ederek başhekimliğe geri döndüğünü ifade eden Prof. Dr. Mücahit Avcil, göreve başladıktan sonra 3 ay içerisinde C Bloğun hastane bünyesinde hizmet vermeye başladığını belirtti. ADÜ Hastanesi’nin Türkiye’nin en büyük hastaneleri arasında yer aldığını söyleyen Avcil, “Hastanemiz temel olarak üç binadan oluşuyor. Rektör hocamız beni Azerbaycan’dan hizmet için çağırırken C Bloğu tamamen hizmete açmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız tarafından C bloğumuz açılmış ancak bütün birimler hizmete sokulamamıştı. C Blok dediğimiz binayı göreve geldikten sonra 3 ay içerisinde hizmete aldık. Şuan binamızın yüzde 98’ini hizmet veriyor. Hastanemiz 700 yataklıyken C blokla birlikte ruhsatlı 1001 yatağımız oldu. ADÜ Hastanesi Türkiye’nin büyük hastaneleri arasında yer alıyor ve bölgenin en büyük hastanesi konumundayız” dedi.
AYDA 6 BİN AMELİYAT
ADÜ Hastanesi’nde ayda 6 binin üzerinde ameliyat gerçekleştirildiğini belirten Avcil, şunları söyledi: “C Bloğumuzu açtıktan sonra toplamda 15 olan ameliyathane sayışımız 21’e çıktı. Bu da ameliyat sayılarını arttırdı. Aylık 6 binin üzerinde ameliyat gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda kalp damar cerrahisi ve koroner olmak üzere 2 yoğun bakım ünitesini açtık. Hematoloji ve kemik iliği transportasyon ünitemizi de açtık. Modern 44 yataklı kliniğimiz sadece bölgenin değil Türkiye’nin en büyük hemotoloji kliniğinden biri oldu. Yine 55 yataklı kardiyoloji servisi ve 10 yataklı koroner yoğun bakımlarını hizmete geçirdik. 65 yataklı kardiyoloji servisimiz oldu. Onkoloji servisinin yeri sıkıntılıydı, onu de yeni yerine taşıdık. Geçtiğimiz yıl taşınma işlemleri sonrası boş kalan yerlere ne yapabiliriz diye düşündük. 5 Ocak 2024 itibariyle inşaatını bitirip kemoterapi ünitesi olarak açtık. Şimdi kapasiteyi iki katına çıkartarak 65 koltuklu hale getirdik. Şubat ayında 4 yıldır kapalı olan yanık merkezini kapasitesini büyüterek açtık. Yanık merkezinin yatak sayısını 5’ten 12’ye çıkarttık.”
TIBBİ CİHAZLAR YENİLENDİ
Hastanede ömrünü doldurmuş tıbbi malzeme ve cihazların yenilendiğini ifade eden Avcil, “Cihazlarımızın birçoğu kullanım ömrünü neredeyse tamamlanmış durumdaydı. Biz bunları yeniliyor, tıbbi cihaz eksikliğini tamamlıyoruz. Bu dönemde 13 adet ultrason cihazı alındı hastaneye. Dijital röntgen kuruluyor. Birinci MR cihazı 12 yıllıktı, ömrünü tamamlamıştı. Scopy cihazı yenilendi. Kardiyoloji birimi için eko cihazları aldık. Her birime ihtiyaç olan ve hizmeti sürdürmeleri için ellerinin altında olması gereken cihazları yeniledik. Yoğun bir listemiz var. Geçtiğimiz sene bütçemiz 100 milyon lira civarındaydı. Bu bütçe ve döner sermayeden aldığımız 20 milyon lira ile hastanemizin tamirat ve cihaz yenileme işleri yapıldı” diye konuştu.
YENİ POLİKLİNİK BİNASI
Başhekim Avcil, hastanede önümüzdeki dönemde 4 önemli projenin hayata geçeceğini belirterek şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki aylarda Kuşadası’nda sağlık turizmi merkezi açılacak. İkincisi çocuk kalp merkezi olduk, ilk vakaları aldık. Üçüncü olarak çocuk hemotoloji servisi ve kemik iliği transportasyon merkezimiz açılıyor. Hastanemizde ilk kez kan kanseri olmuş çocuklara kemik iliği nakli yapacağız. Bunun için 24 yataklı bu iş ayrılmış bir servisimiz olacak. Son olarak yeni poliklinik binamızın temelini atacağız. Hastanemizde 120 civarında poliklinik sayısı yeni binayla 55 poliklinik daha artacak. Bu dört büyük projeyi hayata geçireceğiz.”
ORGAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPTI
ADÜ Hastanesi’nde karaciğer organ nakillerinin yapıldığına değinen Avcil, “Böbrek nakli yapan uzman arkadaşımız hastanemizden ayrıldı. Karaciğer nakli yapan arkadaşımız devam ediyor. Organ bağışında ana nokta donördür. Ben bütün organlarımı bağışladım. Vasiyetime de yazdım bunu. Bütün halkımıza da organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını ve organlarını bağışlamalarını istiyoruz. Şuan için cihaz, doktor eksiğimiz yok ama donör bulamıyoruz. Ayda bir değil iki organ nakli yapabilecek kapasitedeyiz. Hedefimiz ayda bir organ nakli yapmak. Ne yazık ki bu sayıları yeterli donor olmadığı için yakalayamıyoruz” ifadelerini kullandı.