Okul çağındaki çocuklardan, yetişkinlere; her yaş grubunun faydalanabildiği yağ asidi omega 3 kalp, beyin ve gözler gibi vücuttaki çeşitli organların düzgün çalışmasına yardımcı olan bir yağ asididir. Omega 3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilemez ve bunları omega 3 yağ asitleri içeren yiyeceklerden veya takviye gibi dış beslenme kaynaklarından elde etmek zorundadır.
Kaç çeşit omega 3 yağ asidi vardır?
Omega 3 yağ asitleri gıda kaynakları yoluyla tüketmemiz gereken temel besinlerdir. Üç tip omega 3 yağ asidi vardır:
EPA (eikosapentaenoik asit), balıklarda bulunan bir deniz omega 3'üdür. EPA yağ asitleri, kan trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur, kalp hastalığı ve felç için risk faktörleri olan kan damarlarının tıkanmasını önler. Ayrıca romatoid artrit semptomlarının da hafifletilmesine yardımcı olur.
DHA (dokosaheksaenoik asit), balıklarda bulunan bir deniz omega 3'üdür. DHA yağ asitleri beyin ve göz gelişiminde hayati bir rol oynar ve beynin, öğrenmenin, hafızanın ve verimli çalışan görme sisteminin güçlendirilmesine ve bozulmalarının önlenmesine yardımcı olur. Kalp sağlığı için de gereklidir.
ALA (alfa-linolenik asit), omega 3 yağ asidinin bitki kaynağıdır. Vücut az miktarda diyet ALA'sını EPA ve DHA'ya dönüştürebilir. Ancak bu işlem, günlük ihtiyaçları karşılamaya yetmeyecek kadar az miktarda EPA ve DHA üretir. Bu nedenle balık gibi EPA ve DHA içeren diyet kaynakları önemlidir.
Omega 3 yağ asitlerinin faydaları nelerdir?
• Kardiyovasküler hastalıkları ve iskemik felçleri önler.
• Koroner arter hastalığını önler.
• Kan basıncını düşürür.
• Romatoid artriti hafifletir.
• Beyin hücresi fonksiyonunu iyileştirir ve Alzheimer hastalığını önler.
• Göz sağlığını korur.
• Çocuklarda zihin gelişimini ve hafızayı güçlendirir.
• Diyabetli hastalarda kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.
• Migren ağrısını hafifletir.
• Astım semptomlarını azaltır.
Omega 3 yağ asitleri bilişsel (beyin hafızası ve performansı) ve davranışsal işlevler için çok önemlidir. Hamilelik sırasında annesinden yeterli miktarda omega 3 yağ asidi alamayan bebeklerde görme ve sinir sorunları gelişme riski oluşabilir. Omega 3 yağ asitleri eksikliği belirtileri arasında kalp sorunları, zayıf dolaşım, zayıf hafıza, yorgunluk, depresyon ve ruh hali değişimleri yer alır. Amerikan Kalp Derneği (AHA), herkesin haftada en az iki kez balık (özellikle yağlı, soğuk su balıkları) yemesini önermektedir. Somon, uskumru, ringa balığı, sardalye, göl alabalığı ve ton balığı özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Herhangi bir takviye almadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışın.
Trend Haberler
Kredi kartı kullanıcılarına yeni düzenleme: O kartların limiti sıfırlanacak
Karacasulu kadın isyan etti: 'Tam bir işkence'
Karacasu Müftülüğünde neler oluyor: Cimer'e şikayet ettiler, huzursuzluk yine bitmedi
Didim'de yıkım var!
Başkan Gençay, yeni plajlar için kolları sıvadı
Elektrik faturalarında yeni dönem: Artık zorunlu olacak