Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte havalar güzelleşti. Turizm denildiğinde ise Ege Bölgesi; şehirleri, tatil beldeleri, koyları ve tarihi alanlarıyla oldukça ilgi görüyor. Bu kapsamda Kuşadası milli parkı koyları da ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kuşadası Milli Parkı, diğer adıyla Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda neler var detaylıca inceleyelim!

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Nerede?

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer almaktadır. Bu sebeple Ege’nin güzide tatil beldeleri arasında yer alan Kuşadası, tatil yapmak isteyen vatandaşların ilgi odağı durumundadır.

Çünkü Kuşadası Milli Parkı; bakir koyları, tertemiz denizi, tarihi yapısı, doğası ve içerisinde yer alan çeşitli hayvanlarıyla ziyaretçilerine doyumsuz bir atmosfer sunmaktadır. Ayrıca Milli Park, 27 bin 675 hektar genişliğinde bir alana sahip olmasıyla birlikte, keşfedilecek yerleri bakımından da oldukça fazla yere sahiptir.

Kusadasi Milli Parki Koylari 4

Kuşadası Milli Parkı yol tarifi şu şekildedir:

Bahar Dizisinin Parla'sı Sena Kalıp Kimdir? Senamiaonline Kaç Yaşında? Bahar Dizisinin Parla'sı Sena Kalıp Kimdir? Senamiaonline Kaç Yaşında?
  • Dilek Adası’na İzmir Aydın Otoyolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Bu rota kullanılarak Güzelçamlı mevkiine varılmaktadır. Milli Park ise bu mevkide yer almaktadır. Ayrıca Aydın’ın Söke ve Kuşadası ilçelerinden kalkan belediye otobüsleri de bölgeye ulaşım sağlamaktadır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda Neler Var?

Kuşadası Milli Park nerede sorusuna cevap verdikten sonra, bu dünyevi cennetin içerisinde neler var inceleyelim… Öncelikle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na giriş yolu kıvrıla kıvrıla dönen virajlardan oluşmaktadır. Üstelik bu yol eşsiz bir yolculuk keyfi sunmaktadır.

Çünkü yolun sahip olduğu manzara; turkuaz, mavi ve lacivertin tüm tonları içermektedir. Ayrıca yolun diğer tarafında ise yeşilin her tonu bulunmakta; adaçayı, zeytin ve devasa çam ağaçları yer almaktadır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın içinde ise çeşitli koylar yer almaktadır. Bu koylar deniz turizminin yanı sıra; Akdeniz foklarını, pelikanları ve diğer deniz canlılarını görmek isteyenler için bulunmaz bir cennettir.

Ayrıca Bayrak Adası yarımadanın en uç noktasında yer alan deniz feneri oldukça meşhurdur. Çünkü Türkiye karasularına giriş yapan her deniz aracının ilk karşılaştığı şey Bayrak Adası’nın deniz feneridir. Ayrıca karayoluyla ulaşılamayan çeşitli koylara tekne turları düzenlenmektedir. Böylece hem keyifli bir vakit geçirilmekte hem de bu koyları görme fırsatı elde edilmektedir.

Kusadasi Milli Parki Koylari 2

Kuşadası Milli Parkı Koyları

Kuşadası Milli Parkı’nın içerisinde çeşitli güzellikte koylar yer aldığına değindik. Şimdi de bu bakir koyları inceleyelim…  Tatilcilerin gözdesi durumunda olan Kuşadası Milli Parkı koyları, oldukça merak edilmektedir. Peki Kuşadası Milli Parkı Koyları hangileridir?

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yer alan koylar aşağıda yer almaktadır:

  • Kuşadası Milli Parkı İçmeler Koyu
  • Kuşadası Milli Parkı Aydınlık Koyu
  • Kuşadası Milli Parkı Kavaklıburun Koyu (Kalamaki Koyu)
  • Kuşadası Milli Parkı Karasu Koyu

İçmeler Koyu

Kusadasi Milli Parki Koylari Icmeler

Kuşadası Milli Parkı Koyları arasında en popüler olanı ve en çok ziyaret edileni İçmeler Koyu’dur. Bu koy aynı zamanda, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın girişinde yer alan ilk koy olarak bilinmektedir.

Kuşadası Milli Park İçmeler Koyu çarşaf gibi denizi, mavinin her tonunu bünyesinde barındırması ve huzurlu atmosferiyle ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Ayrıca koyda bulunan tesisler, piknik alanları, restoranlar ve diğer çeşitli imkanlar misafirlerin her türlü ihtiyacını karşılamak için hizmet vermektedir.

Aydınlık Koyu

Kusadasi Milli Parki Koylari Aydinlik

Kuşadası Milli Parkı Koyları arasında yer alan ikinci rota ise Aydınlık Koyu’dur. Misafirlerine şezlong, şemsiye, duş, WC ve restoran gibi olanaklar sunan bu koy; büyülü atmosferiyle ve eşsiz bir güzellikle karşımıza çıkmaktadır.

Aydınlık Koyu denize yakın olan devasa çam ağaçları ile yeşili ve maviyi bir arada barındırmaktadır. Bu sebeple ağaçların altında, doğayla iç içe ve denize karşı yapılan piknik; bu noktada pahada biçilemez bir aktivite sunmaktadır.

Ancak Aydınlık Koyu'nda sahil ve deniz taşlıktır. İçmeler Koyu’na göre biraz daha sakin kalmaktadır. Bu sebeple kafa dinlemek için de oldukça elverişlidir.

Kavaklıburun Koyu

Kusadasi Milli Parki Koylari Kavaklıburun

Kavaklıburun Koyu yaygın olarak Kalamaki Koyu olarak bilinmektedir. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Koyları arasında yer alan Kalamaki, Milli Park’ın girişinden 9 km ileride bulunmaktadır.

Kavaklıburun Koyu, Kuşadası Milli Parkı’nın en uzun kıyısına ev sahipliği yapan plaja sahiptir. Bu kapsamda koy, yaklaşık olarak 1 km uzunluğundadır. Son derece temiz, sakin ve masmavi suyu ise oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca çam ağaçlarının altında serin bir piknik için de günübirlikçiler için oldukça ideal bir lokasyondur.

Karasu Koyu

Kusadasi Milli Parki Koylari Karasu

Kuşadası Milli Parkı Koyları arasındaki son durak ise Karasu Koyu’dur. Bu koy Samos Adası’na en yakın yer olarak bilinmektedir. Askeri bölge olmasından dolayı buradan ileriye geçiş yasaklanmıştır.

Ancak bu koy masmavi denizi ve atmosferinin yanı sıra, içerisindeki hayvan çeşitliliğiyle ziyaretçilerini kendine çekmektedir. Bu kapsamda ise Akdeniz fokları, pelikanlar ve diğer çeşitli deniz canlıları koyu adeta süslemektedir.

Zeus Mağarası

Kusadasi Milli Parki Koylari Zeus

Milli Park Kuşadası’nda yer almasından dolayı da oldukça araştırılmaktadır. Çünkü Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası’nın tarihi ve diğer turistik bölgeleri de oldukça yakındır.

Zeus Mağarası ise Kuşadası gezilecek yerlerinin başında yer almaktadır. Zeus Mağarası, antik çağda İyonya Federasyonu’nun 12 şehir devletinin toplantı merkezi içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple Zeus Mağarası’nın adını, mitolojinin Gök Tanrısı Zeus’tan aldığı bilinmektedir.

Ayrıca mitolojide yer alan Afrodit’in bu mağarada yüzerek güzelleştiği söylenmektedir. Başka bir rivayete göreyse Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuk ederken bu mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmıştır.

Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca Zeus’un da, kardeşi Poseidon’un gazabından kaçmak ve sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığındığı ve burada yıkandığı bilinmektedir.

Görsel açıdan oldukça şahane olan bu mağara, Kuşadası’na gelip görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Zeus Mağarası, Kuşadası’nın Güzelçamlı bölgesinde yer almaktadır.

Eski Doğanbey Köyü

Kusadasi Milli Parki Koylari Eski Doganbey

Eski Doğanbey Köyü de Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı yakınlarında yer alan, görülmesi gereken lokasyonlardan biridir. Eski Doğanbey Köyü, Aydın’ın Söke ilçesine 30 km uzaklıkta yer almaktadır.

Dilek Dağları’nın ötesinde bulunan bu köy, mimarisi ve atmosferiyle buram buram tarih kokmaktadır. Doğanbey Köyü, Kurtuluş Savaşı yıllarında mübadele edip Yunanistan’a göç eden Rumların eski yerleşim yeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kuşadası Milli Parkı Giriş-Çıkış Saatleri

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı konusunda merak edilen bir diğer önemli nokta ise alana giriş çıkış saatleridir. Peki Kuşadası Milli Park giriş çıkış saatleri nedir?

  • Kuşadası Milli Parkı yaz dönemi boyunca saat 08.30 ile 19.30 arasında, kış döneminde ise 08.30 ile 17.00 arasında misafir kabul etmektedir.

Kuşadası Milli Park Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kuşadası Milli Parkı koylarını inceledik. Şimdi de gezmeyi severlerin en çok merak ettiği, Kuşadası Milli Park giriş ücreti nedir sorusuna cevap verelim…

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü resmi web sitesi 2024 yılı için geçerli fiyatları açıklamıştır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı giriş ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Tam ücret: 35 TL
  • İndirimli ücret: 20 TL

Muhabir: Ömer ARAZ