Bilindiği üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzekart uygulaması ile müze ve ören yerlerine ziyareti kolaylaştırmıştır. Bu kapsamda Müzekart ile ziyaret edilen yerler, ekonomik açıdan oldukça uygun bir tarihi gezi imkanı sunmaktadır. Bu sebeple vatandaşın, açık havada bulunan ören yerlerine ve müzelere olan ilgisi de artmıştır. İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerleri listeledik!

İzmir’de Müzekart ile Gezilecek Yerler

Bahar ayının gelmesi ve havaların güzelleşmesiyle birlikte İzmir, tatil rotası oluşturanların sıkça tercih ettiği konum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayriyeten Müzekart ile gezilecek yerler İzmir’de oldukça fazladır.

İzmir’de Müzekart geçen yerlerden en popüler olanlar aşağıdaki gibidir:

  • İzmir Atatürk Evi Müzesi
  • Efes Antik Kenti
  • İzmir Teos Antik Kenti
  • Agora Antik Kenti
  • Bergama Antik Kenti
  • İzmir Arkeoloji Müzesi
  • İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
  • İzmir Resim ve Heykel Müzesi
  • İzmir Bergama Müzesi
  • İzmir Çeşme Müzesi

1. İzmir Atatürk Evi Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 1

İzmir Atatürk Müzesi olarak bilinen bina, 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor Efendi tarafından inşa edilmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmir'e giren Türk ordusu, burayı karargâh olarak kullanmıştır.

Atatürk ise ilk defa 12 Şubat 1923 tarihinde bu evde konaklamıştır. Bu kapsamda Atatürk İzmir İktisat Kongresi için şehre gelmiş, toplantılarını ve kişisel çalışmalarını bu binada yürütmüştür.

Bina 13 Ekim 1926 tarihinde İzmir Belediyesi tarafından alınmıştır. Bazı yeni eşyalar ise Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde bu evde konaklamıştır. Atatürk’ün ölümünün ardından kız kardeşi Makbule Baysan’a kalan ev, 1940’ta İzmir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır.

11 Eylül 1941 yılında ise müze olarak hizmete sunulmuştur. Bu tarih ise Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19'uncu yılına denk gelmektedir.

Peki İzmir Atatürk müzesi Müzekart geçerli mi? İzmir Atatürk Evi Müzekart ile ziyaretçi kabul etmektedir. İzmir Konak’ta bulunan müze haftanın her günü açıktır ve 08.30 ile 19.00 arasında misafir kabul etmektedir.

2. Efes Antik Kenti

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 2

İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerler arasında bulunan konumlardan en önemlisi ise Efes Antik Kenti’dir. Efes Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına dayanmakla birlikte, doğu ve batı arasında yer alan önemli bir liman kenti olarak geçmişte yer almaktadır. Bu sebeple Roma döneminde Asya eyaletinin başkenti olmuştur.

Efes Antik Kenti; Hitit, Roma, Yunan (İyonya), Bizans, Selçuklu ve Makedonya gibi birçok devletin tarihinde ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple görülmesi gereken 50’den fazla yapıyı da içerisinde barındıran, önemli bir ören yeridir. Meryem Kilisesi, Artemis Tapınağı, Agora ve Bazilika ise bu yapılar arasında en popüler oranlarıdır.

Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan İzmir Efes Müzekart ile geçişlere izin verilen ören yerleri arasında yer almaktadır. İzmir Selçuk’ta bulunan kent, gece müzeciliği kapsamında da kapılarını açık tutmaktadır. Bu sebeple Efes Antik Kenti, haftanın her günü saat 08.00 ile 00.00 arasında misafir kabul etmektedir.

3. İzmir Teos Antik Kenti

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 3

İzmir Müzekart ile gezilebilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehrimizdir. Şehir merkezinin dışında ilçelerinde de fazlasıyla yer alan tarihi dokular, sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerlerden bir diğeri ise Seferihisar Sığacık’ta bulunan Teos Antik Kenti’dir

Antik bir liman kenti Teos, Isthmos adı verilen küçük bir yarımadada kurulmuş ve gelişmiştir. Yarımadanın ortasında bulunan Kocakır Tepesi üzerinde ise kentin akropolü yer almaktadır. Bu tarihi alanı da yaklaşık 6 km uzunluğundaki Helenistik döneme bir kent suru çevrelemektedir.

Teos Antik Kenti’nde bu görkemli yapıların dışında ise Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Odeaon ve iki adet limandan oluşan eserler yer almaktadır.

Haftanın her günü misafir kabul eden Teos Antik Kenti, saat 08.30 ile 19.00 arasında hizmet vermektedir.

4. Agora Antik Kenti

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 4

İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer ören yeri ise Agora Antik Kenti’dir. İzmir merkezde bulunan antik kent, Konak ilçesinin Kemeraltı bölgesinde yer almaktadır.

Tarihi açısından ise Agora Antik Kenti, MS 2. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Kemeraltı ile Kadifekale arasında kurulan Symrna kenti için önem arz etmektedir. Dolayısıyla Agora; Helenistik ve Roma dönemi zamanında idari, sosyal, kültürel ve dini işlevleriyle öne çıkmaktadır. Agora sözcüğü ise; kent meydanı, çarşı, pazar yeri gibi anlamlara gelmektedir.

Haftanın her günü açık olan ören yeri, saat 08.30 ile 19.00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

5. Bergama Antik Kenti

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 5

2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine giren Pergamon Antik Kenti, İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerlerden bir diğeridir. İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan kent, Bergama Akropolü ve Asklepion ören yerini bünyesinde barındırmaktadır.

Bergama, tarihi boyunca stratejik bir noktada yer alması sebebiyle sürekli olarak yerleşim yapılmış ve kentler inşa edilmiş bir konumdadır. Bu sebeple yapılarda birçok yıkım almasında rağmen, tarihi açıdan hiçbir şekilde önemini yitirmemiştir.

Pergamon Antik Kenti’nin tarihinin ise, MÖ 280 yılına kadar gittiği bilinmektedir. Bu kapsamda Philetairos krallık kurmuş ve 150 yıl boyunca varlığını sürdürmüştür. Ardından ise kent, Roma’nın başkenti olmuş ve Arap akınlarına maruz kalmıştır. 14. yüzyılda ise, Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına dahil olmuş ve bölgede Türk dönemi başlamıştır.

Filozof Pilinius ise kenti, ‘Küçük Asyanın en ünlü ve muhterem şehri’ olarak tanımlamıştır. Bu kapsamda birçok devlete ev sahipliği yapan kent, görülmesi gereken birçok mimari esere, yazıta ve yapıya sahiptir.

Haftanın her günü ziyaretçi kabul eden Pergamon Antik Kenti, saat 08.30 ile 20.00 arasında hizmete açıktır.

6. İzmir Arkeoloji Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 6

Müzekart ile İzmir’de gezilebilecek müzeler arasında yer alan Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde bulunmaktadır. Bu kapsamda müze, Konak’ta bulunan Bahribaba Parkı içerisinde yer almaktadır. 

İzmir Arkeoloji Müzesi içerisinde, şehrin ev sahipliği yaptığı devletlere ait eserler bulunmaktadır. Dolayısıyla bu müzede; Smyrna, Efes, Bergama, Teos ve İasos gibi ören yerlerinin kazılarında ortaya çıkan buluntular yer almaktadır.

Haftanın her günü açık olan müze, 08.30 ile 19.00 arasında misafir kabul etmektedir.

7. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 7

İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer rota ise İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’dir. Kültürpark’ın içerisinde yer alan müze, 2004 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde ise İzmir’de yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan, eşsiz güzellik ve değerdeki eserleri sunulmaktadır.

Bu kapsamda müze; seramik eserler, taş eserler ve kıymetli eserler şeklinde bölümlere ayrılmıştır. Haftanın her günü açık olan müze, saat 08.30 ile 17.30 arasında misafir kabul etmektedir.

8. İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 8

Mart 2022 tarihinden itibaren Kültürpark içerisinde yer alan müze, 1952 yılında bir galeri olarak açılmıştır. Uzun yıllar bu binada sergiler yapılmış ve resim- heykel kursları verilmiştir. Ardından ise galerinin seramik bölümü müzeye dönüştürülmüştür.

Günümüzde İzmir Resim ve Heykel Müzesi olarak anılan binada, sergilenen eserler yer almaktadır. Aynı zamanda ise galeri olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Haftanın her günü açık olan müze, saat 08.30 ile 17.30 arasında hizmet vermektedir.

9. İzmir Bergama Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 9

Bahar Dizisinin Parla'sı Sena Kalıp Kimdir? Senamiaonline Kaç Yaşında? Bahar Dizisinin Parla'sı Sena Kalıp Kimdir? Senamiaonline Kaç Yaşında?

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan bir diğer gezi rotası ise Bergama Müzesi’dir. İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerler arsında yer alan bu müze, Bergama’nın tarihine ilişkin eserleri sergilemektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz Pergamon Antik Kenti içerisinde yer alan Akropolis ve Asklepion kazılarında ortaya çıkan buluntular, bu müzede misafirlerle buluşmaktadır.

Haftanın her günü açık olan müze, saat 08.30 ile 20.00 arasında hizmet vermektedir.

10. İzmir Çeşme Müzesi

Izmirde Muzekart Ile Gezilecek Yerler 10

İzmir’de Müzekart’ın geçerli olduğu bir diğer yer ise Çeşme Müzesi'dir. Adını bulunduğu ilçeden alan müze, Çeşme Kalesi’ni bünyesinde barındırmaktadır.  Bu kale Çeşme ile Sakız Adası arasında deniz ticaretinin güvenliği için, 15. Yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir.

Sultan II. Beyazıt döneminde ise büyütülmüş, bir Osmanlı Kalesi olmuştur. 1965 yılında İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nden getirilen silahlar, bu kalenin içinde sergilenmiştir. Bu kapsamda Çeşme Kalesi, ilk silah müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Ancak 1984 yılında yapılan değişiklikler sonucunda, Çeşme Arkeoloji Müzesi olarak ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır.

Bu kapsamda müze; en erken şarap üretim merkezlerinden biri olan Bağlararası kazılarında bulunan el yapımı çanak çömlekleri, Erythrai Antik Kenti’nin heykelleri, figürinleri, sikkeleri ve bölgenin tarihi geçmişini ve zenginliklerini göstermektedir.

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan müze, haftanın her günü hizmet vermekte ve saat 08.30 ile 21.00 arasında kapılarını açık tutmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

İzmir’de Müzekart ile gezilecek yerleri inceledikten sonra, bu konu hakkında vatandaşın aklına takılan detaylara bir göz atalım…

Müzekart Fiyatı Ne Kadar?

Müzekart’ın resmi sitesinde yazan bilgilere göre kart, tüm T.C. vatandaşları için 60 TL’dir. Bununla birlikte Müzekart, satın alınan ilk günden itibaren 1 yıl geçerlidir. Aynı zamanda Müzekart sanal olarak da kullanılabilmektedir. Bu kapsamda AppStore ya da Google Play üzerinden indirilebilen Müzekart uygulaması, vatandaşa yardımcı olmaktadır.

Müzekart ile Bir Yere Kaç Kere Girilir?

Müzekart hakkında vatandaşın aklına takılan bir diğer soru ise, bir kere girilen yere bir daha girme hakkı bulunup bulunmadığıdır. Bu kapsamda Müzekart, her müze ve ören yerine yılda iki kez girme hakkı sunmaktadır.

Müzekart Alınca Müzeler Ücretsiz Mi?

Müzekart kullanıcılarına, yıllık 60 TL karşılığında herhangi bir ücret ödemeden gezebilme hakkı tanımaktadır. Bu kapsamda vatandaşlar, Müzekart’ın geçerli olduğu her ören yeri ve müzede ücret ödemeden gezebilmektedir. Ayrıca Müzekart, bazı ören yerleri için indirim imkanı da sunmaktadır.

Muhabir: Ömer ARAZ