Seralarda üretilen domates, patlıcan, marul, salatalık, biber, fasulye, çilek, ejder meyvesi, muz ve süs bitkisi olma Avrupa ülkeleri başta olmak üzere iç piyasada da satışa sunuluyor.

Jeotermal enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahip olan Aydın’da jeotermal kaynaklar enerji üretiminin yanı sıra seracılıkta da kullanılıyor. Kentte jeotermal enerji kullanımının başlamasından sonra seracılık hızla artış gösterirken Buharkent ilçesinde 2, Efeler’de 4, Germencik’te 10, Köşk, Kuşadası ve Söke’de birer adet olmak üzere toplam 19 adet topraklı-topraksız, cam-plastik serada, jeotermal ısı kaynağı kullanılarak 450 dekarlık alanda üretim gerçekleştiriliyor.

Aydin Sera Ussu Oluyor 468943 A8Fec176E874Efbd34F8C5Bdd0Ccdc5F

Binlerce dönüm pamuk alanı bozuldu -Pamuk üreticileri büyük zararda Binlerce dönüm pamuk alanı bozuldu -Pamuk üreticileri büyük zararda

İSTİHDAM ARTTI

Kentte 2022 TUİK rakamlarına göre cam sera, plastik sera, yüksel tünel ve alçak tünel olmak üzere toplam 10 bin 906 dekarlık alanda örtüaltı yetiştiriciliği yapılıyor. Ülkenin örtüaltı yetiştiriciliğinin yüzde 9’unu karşılayan Aydın’daki bu seralarda başta domates, patlıcan, marul, salatalık, biber, fasulye, çilek, ejder meyvesi, muz ve süs bitkisi olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiriliyor. Çok sayıda vatandaşın istihdam edildiği seralarda üretilen ürünler, yurt dışına ihraç ediliyor. Tarım ürünleri ihracatı sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanıyor.

Aydin Sera Ussu Oluyor 468943 98A943E05Cf63Ea73792406B12Fbbcc8

İHRACATA KATKI

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Köşk İlçesi Yavuzköy Mahallesinde MB Holding’e Sultan Sera’yı ziyaret etti. 80 dekarlık alanda, jeotermal ısıtma ile topraksız tarım yapılan, elde edilen ürünlerin bir çoğunu yurtdışına ihraç eden serada incelemelerde bulunan İl Müdürü Altıntaş’a firma yetkilisi Kutlu Çakır tarafından işletme faaliyetleri ve sera çalışma sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Altıntaş, seracılığın artmasıyla birlikte kentteki örtüaltı yetiştiriciliğinin, ülke örtüaltı yetiştiriciliğinin yüzde 9’una tekabül ettiğini ve tarımsal ürünlerden elde edilen gelirin çoğaldığını ifade etti.

Muhabir: Kazım Yörükce